Ulfborg/Vemb

UGENS BOLIG: Man skal elske hver en sten

Mikael Bramsen blev ejer af »Illeborg« i 1992. Og han sørger for at vedligeholde den gamle strandingsgård til punkt og prikke. Fotos: Johan Gadegaard.

? og det gør journalist Mikael Bramsen, som ejer af en smukt bevaret strandgård i Sdr. Fjand nordvest for Ulfborg.

Med Ugens bolig er det næsten som med gamle herregårde. Ejeren kan glæde sig over at bebo smukke gamle bygninger, men har så også forpligtelsen til at bevare bygningerne, koste hvad det vil.
Det nyeste køkken på Illeborg. Det gamle, fra ?30erne er ?stadig intakt. Her laver husets ejer engang imellem mad.
Journalist Mikael Bramsen kommer ikke meget ind på økonomien i den fine gamle strandgård, »Illeborg« i Sdr. Fjand, som har været i hans families eje siden 1962, og som han selv blev ejer af i 1992. Men han understreger, at hans glæde er stor over ejerskabet, over eksempelvis at kunne gå hen over den samme pigstensbelægning ved gården, som han gik på, da han var dreng. At have set sine tre sønner, og nu to små børnebørn August og Eigil storme rundt samme sted - det erstort.

Fakta: Arbejde og interesser

Mikael Bramsen er født den 24. december 1940. Han er gift med Kirsten Hoppe, parret kunne fejre kobberbryllup i januar i år. Kirsten Hoppe var i København, da avisen var på besøg. Han har tre sønner, Morten, Anders og Carsten, fra et tidligere ægteskab.

Mikael Bramsen var på TV-Avisen og Radioavisen i 22 år. I godt tre år var han korrespondent ved EF. Fra 1965 til 1987 dækkede han udenrigsstof og var udsendelsesleder på Radioavisen og Nyhedsmagasinet.

Fra 1987 til 1998 var Bramsen informationschef ved Europa-Parlamentet. Han har for Forsikringsselskabet Nye Danske Lloyd skrevet en bog om sin farfar, Eigil Bramsen, der var Nye Danskes direktør fra 1914-1946.

Han har udgivet sine barndomserindringer »Her kommer jeg«, og om sine arbejdsår bogen »Journalister med monopol«. Desuden udgav BY og LAND i Ulfborg-Vemb jubilæumsbog i anledning af lokalforeningens første ti år, med tekst af Mikael Bramsen.

Fra længen, som senest er renoveret. Bemærk flygelet, Bramsen lærte at spille som barn, men tager fortsat klaverundervisning.
»Man skal dog elske hver en sten for at opretholde et sted som her,« indrømmer han.
Den store buste på gulvet forestiller forsikringsdirektøren fra København, hvis første møde med Illeborg blev dramatisk.
Hidtil har han selv taget meget fat overalt, men »nu nøjes jeg med at tage mig af vinduerne. De passes alle med linolie, og der er 32 af dem!« (32 linoliemalede vinduer, otte døre og to ladeporte er der i gården, red.)

Uløste gåder

Som journalist holder Mikael Bramsen af at kende til baggrundshistorien, men hans ejendom rummer fortsat gåder, han endnu ikke har kunnet løse. For eksempel grunder han på, hvor de smukke flerfarvede teglsten, ejendommen er opført af, mon er fremstillet. Kan det muligvis være på et teglværk, der lå i Staby, eller er de mon brændt på marken her udenfor i en lille ovn, opført til formålet? Sådan noget kunne være interessant at vide.
Han har heller ikke kunnet finde papirer på, hvor gammel Illeborg er. Men bygningsstilen viser tilbage til begyndelsen af 1800-årene.
»Jegregnermed, ejendommen er fra 1820, men vi arbejder på sagen. På Sønder Nissum Lokalhistoriske Arkiv sidder en lynende energisk kvinde. Hun har lovet at forsøge at finde frem til, hvornår ejendommen er opført.«
Mikael Bramsen har dog i Chr. Tarbensen Christensens udgivelse »De nærer sig af vrag - blandt strandfogeder, bjergere og redningsmænd imellem Nymindegab og Thorsminde« fundet frem til, at der på et tidspunkt er foretaget en til- eller ombygning af laden. Her står at læse om en stranding i 1888; en finsk-russisk bark med navnet »Bacchus« går til ud for Fjand, og til gårdens lade er der brugt strandingsgods fra det forliste skib.
Illeborg er løbende blevet vedligeholdt - ellers så stedet ikke ud, som det gør i dag. Seneste store ombygning eller renovering skete i 2000, hvor Mikael Bramsen fik længen med den tidligere svinestald indrettet til beboelse. Eller det var vel oprindelig med henblik på udleje, »men så blev det så godt, at jeg tænkte, at der ville jeg da selv være!« Mikael Bramsen ler højt.
Han har for første gang i denne sommer haft en del af ejendommen udlejet, der hvor hans familie for første gang flyttede ind i 1919, og det synes han, »var rigtig hyggeligt.«

En god fortæller

Din avis besøger et menneske, som er udadvendt og imødekommende. Han må være en omsorgsfuld vært at indlogere sig hos. Mikael Bramsen er også et meget fortællende menneske, en rigtigstorytellerer han.
Det kommer ikke mindst frem, når han beretter om, hvordan den københavnske familie Bramsen første gang blev bekendt med dette vestjyske sted. Eller når snakken falder på de to børnebørn på tre og fem, August og Eigil, som Mikael Bramsen ind imellem passer, når han er i København.
»Jeg vil ikke være butler og stille op til børnepasning, når det passer forældrene i deres karriereræs. Men jeg har sagt til min søn, at jeg gerne vil medvirke praktisk, det vil sigeat hente(i børneinstitution, red.), når der er behov for det,« fortæller Mikael Bramsen.
»Det er lidt pudsigt, for begge børnebørnene går på min gamle skole, Holte Gymnasium, hvor jeg selv engang gik, en i 0-te og en i vuggestue. Og vil du tænke dig, da jeg forleden havde hentet Eigil, blev han siddende i bilen. Vi havde været på mine forældres grav, hvor Eigil havde lagt frisk lyng fra heden, lige som vi hvert år lægger friske påskeliljer på fra Fjand på Søllerød Kirkegård. Han ville ikke stå ud: »Jeg vil til Fjand!« erklærede han. Tænk dig - han er to et halvt år!«

År med By og Land

Efter aktive og spændende arbejdsår fandt Bramsen i sit otium en lokal sag at arbejde for, som kom til at optage ham meget. En god ven fra Holte-årene, mangeårig landsformand for foreningen By og Land, (landsforeningen for bygnings- og landskabskultur, red.) Henrik Hoffmeyer, opfordrede ham til at tage fat lokalt for at sikre bevaringen af gamle ejendomme.
Mikael Bramsen lagde forsigtigt ud ved at spørge om en eventuel interesse lokalt for sagen. Den var der, overvældende endda. Mikael Bramsen stiftede derpå By og Land for Ulfborg-Vemb området. Og han var foreningen en energisk formand, indtil han efter 16 år valgte at stoppe med gerningen.
0/0

Tophistorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bil kilede sig fast i anden bil

Lemvig For abonnenter

Nu kan nye elever blive kørt til og fra friskole

Tophistorier

Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

Lemvig

Turist-tallet overgår rekorden

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Lemvig

Foreningen Klimatorium: - Vi skal nok få medspillere

Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

Annonce