Udland

Ukraines regering kollapset før indsættelse af præsident

Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix

Planer om et snarligt parlamentsvalg i Ukraine kan blive forpurret af ny politisk situation i Kijev.

Ukraines regerende koalition er brudt sammen. Det sker få dage før komikeren og tv-stjernen Volodimir Zelenskij skal indsættes som præsident efter hans valgsejr i sidste måned.

Formanden for parlamentet i Kijev meddelte tidligt fredag, at han han havde fået besked af parlamentarikere om, at regeringskoalitionen var brudt sammen.

Koalitionen bestod af flere partier - blandt andet fra tidligere præsident Petro Porosjenkos parti.

Zelenskij har tidligere gjort det klart, at han vil opløse parlamentet. Han siger, at det ikke repræsenterer befolkningens interesser.

En opløsning af parlamentet er nødvendigt for at udskrive et hurtigt valg, men ukrainsk lovgivning siger imidlertid, at en præsident ikke kan udskrive valg, hvis der ikke er en regerende koalition.

Et flertal af vælgerne i Ukraine fravalgte ved præsidentvalget de etablerede politikere, da den 41-årige Zelenskij vandt anden og afgørende runde af valget med 73 procent af stemmerne. Han var i anden runde oppe mod den hidtidige præsident Petro Porosjenko, som har erkendt sit nederlag.

Mange vælgere har mistillid til de folkevalgte på grund af omfattende korruption, som ved siden af krigen i det østlige Ukraine og store økonomiske og sociale problemer er landets største problem.

Zelenskij har lovet at få afsluttet krigen i det østlige Ukraine og rydde ud i korruptionen. Men det har været småt med konkrete bud fra ham på, hvordan han vil gøre det.

Efter Zelenskij besluttede sig for at gå efter præsidentposten har han mødt kritik for ikke at fremlægge reelle politiske planer.

/ritzau/Reuters

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig For abonnenter

Ulv eller sjakal? Noget er på færde på Tangen

Danmark

DMI varsler lokale skybrud og torden: Se om det rammer dit område

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Tophistorier

Lemvig

Ungdommen går sammen på Tangen

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Lemvig

Viser det nye havnekontor frem

Sport For abonnenter

- Nu er det mig, de andre holder øje med og måler sig op imod

Lemvig For abonnenter

Skal der spares eller ej: Vi aner ingenting

Lemvig

FCM-spillere skal træne i Harboøre

Annonce