Annonce
Kultur

Flere ton uld kasseres hvert år: Nu skaber det læ for sandet ved Vesterhavet

Lise Hovesen kæmper med ulden for at flette den ind mellem stolperne, så de virker som både sandfang og lækrog på én gang.  Foto: Morten Stricker
Uld er i overskud - måske kan det bruges til sanddæmpning og lækroge? Eller i hvert fald til nytænkning

Fjaltring: En gruppe kunstnere har travlt hen over weekenden. De er ved at lave en kystsikring ved hjælp af uld og kraftige stolper ud til havet.

Det er foreningen Får til Kanten i samarbejde med Lystbækgård der har udtænkt ideen til projektet.

- Vi kasserer hvert år flere tons uld, fordi det ikke kan bruges til noget, siger Jørgen Toft fra Lystbækgaard.

Annonce

- Der findes en masse uld i verden, men folk gider ikke gå i uldtøj længere. Så må man finde nogle nye anvendelsesmuligheder, siger Nina Svanborg, Får til Kanten.

Derfor har de sammen med en gruppe kunstnere søgt den Jyske Kunstfond og fået 100.000 kroner til et projekt, der både synliggør overskudsuld og måske giver nogle ideer til at tænke anderledes, når der skal laves kystsikring. For hvem siger, at granrafter og fyrregrene blot skal stikkes i sandet?

- Vi vil godt udfordre den måde, man i mange år har lavet sandflugtsdæmning med store maskiner og fyrretræer. Det er ikke særligt kønt at se på. Kunstnerne er koblet på, for at få en anden tilgang til sikring, siger Nina Svanborg.

Kunstneren Annika Nilsson, der er vant til at arbejde med menneskehår - og en enkelt gang med hestehår - tog udfordringen op.

På Lystbækgaard smider man hvert år tonsvis af uld i affaldscontaineren. Nu bliver en del af den i stedet omsat til kystsikring. Foto: Morten Stricker

- Det kunne jo være sjovt at arbejde med fårenes hår for en gang skyld, siger hun, mens hun er ved at sno og flette underlaget til en gang, der fører ned gennem klitterne.

For enden af gangen er Lise Hovesen i gang med at flette et hegn, der både skal fange sandet, men også virke som en lækrog for de, der kommer på stranden.

- Det er både kunst og inspiration. Jeg kan godt lide, at kunst også er lidt praktisk orienteret, siger hun.

Projektet blev afsluttet lørdag aften, men bliver de kommende dage stående ved stranden i Fjaltring for de, der vil se, hvad der kom ud af projektet. Og vil man finde det, så skal man parkere ved den gamle redningsstation på Rubyvej og herfra følge markvejen ud i klitten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Danmark

Få overblikket: Her er hovedpunkterne i genåbningsaftalen

Annonce