Annonce
Holstebro

Ulv mistænkt for nyt angreb på kvie har gjort det før

Denne kvie blev dræbt af et rovdyr torsdag i sidste uge - sandsynligvis af en ulf fra ulveparret i Stråsø Plantage. Nu viser det sig, at hannen fra parret også dræbte en kalv den 28. marts i Ulfborg-området. Det viser DNA-prøver. Privatfoto
I sidste uge blev en kalv i Råsted sandsynligvis dræbt af en ulv. Nu viser det sig, at det var hannen fra netop ulveparret i Ulfborg, som også dræbte en kalv 28. marts.

ULFBORG: Mens ulve ofte dræber får, er der få beviser på, at ulve dræber kalve. Nu har DNA-prøver vist, at det var hannen fra det Ulfborg-ulvepar, som lige nu har hvalpe i Stråsø Plantage, som dræbte en kalv i området den 28. marts.

Kalven blev dræbt på en mark, der grænser op til Stråsø-plantage, men ejeren har aldrig ønsket at stå frem.

At det var hannen fra Ulfborg-parret fremgår af den status over ulveovervågningen i Danmark, som netop er offentliggjort, og som Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus står bag.

Det er bemærkelsesværdigt, fordi en kalv blev dræbt af et rovdyr nær Råsted Lilleå ved højlys dag torsdag i sidste uge - og sandsynligvis af en ulv. Ejeren har flere gange set ulve på vildtkamera og er overbevist om, at en ulv har dræbt kalven, og naturstyrelsen har taget DNA-prøver ud fra en mistanke om ulv.

Erik Poulsen, der står bag gruppen: Her er ulven i Danmark, er bekymret for de store husdyr.

- Ulveangreb på kvæg har ikke hidtil været så synlig. Men efterhånden, som får bliver bedre indhegnet eller flyttet væk fra ulvezonen, vil vi kunne forvente flere ulveangreb på kvæg. Jeg frygter, at vi vil se de næste angreb på økologiske malkekvæg, siger Erik Poulsen.

- Der er behov for en ny og bedre definition på problemulve, som miljøministeren nu også lægger op til, tilføjer Erik Poulsen, som også mener, at landmand bør have ret til at skyde ulve, hvis kommer ind på hans mark og angriber husdyr.

Hanulven fra det nye ulvepar i Ulfborg indvandrede sidste efterår fra Tyskland og slog sig ned i Stråsø Plantage i november, hvor den siden har dannet par med en hunulv, som blev født i Stråsø-området for to år siden.

Annonce

Halvdelen lever

Det oprindelige ulvepar i Ulfborg forsvandt åbenbart i 2017 og 2018. De seneste sikre spor af hunnen - altså med DNA-prøver - er fra juni 2017, mens de seneste spor af hannen er fra 25. marts 2018.

Ulveparret fik i 2017 otte hvalpe, hvoraf fire med sikkerhed fortsat er i live to år efter.

Fire udvandrede til Tyskland, hvor én hunulv er blevet dræbt af en bil, mens tre hanulve fortsat er i Nordtyskland.

I Danmark lever hunulven i det nye Ulfborg-ulvepar. Desuden blev en hunulv skudt ved Vind i den sag, som snart skal for landsretten. Den syvende hvalp er en hanulv, som kun er kendt fra to eskrementprøver i oktober og december 2017 og aldrig set siden. Det er dog stadigt muligt, at en ottende hvalp er vokset op. Sandsynligheden bliver dog fortsat mindre, fordi der aldrig er fundet spor af den, konstaterer forskerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

KD efterlyser en kommunal ombudsmand

Danmark For abonnenter

Johns kæbe var blød som bølgepap efter strålebehandlinger: - Den ville smuldre væk uden tandbehandlinger

Annonce