Annonce
Danmark

Ung dansk skakdronning: - Der er en masse farver i skak, selv om det er et spil i sort og hvidt

Elle Fredericia Nilssen er 19 år og Danmarks højst rangerede kvindelige skakspiller. Hun er i sit andet sabbaår efter studentereksamenen og bruger al sin tid på skak. Pressefoto: Thomas Vestergård/Dansk Skak Union
Ellen Fredericia Nilssen er et 19-årigt kæmpetalent i skak og dermed en ener i en mandeverden. Ligesom den unge kvinde, der slår verdensmesteren i netflixserien "Queens Gambit."
Annonce

Skak: Når 19-årige Ellen Fredericia Nilssen ser netflexserien "Queens Gambit," ser hun historien om en ung kvinde, Beth Harmon, med et kolossalt skaktalent, der fejer al modstand til side i en ellers mandsdomineret skakverden. Hun ser også noget andet. Hun ser på visse punkter sig selv.

- Beth Harmon bruger rigtig megen tid af sit liv på skak, næsten al tid. Det gør jeg også selv lige nu,  siger Danmarks bedste kvindelige skakspiller, Ellen Fredericia Nilssen, der er i gang med sit andet sabbatår efter gymnasiet.

Den sabbat bruger hun udelukkende på livet som professionel skakspiller. Hun var egentlig blevet optaget i sommer på CBS, hvor hun skulle læse matematik og økonomi. Men hun fandt det ikke særligt attraktivt at skulle indlede et studie under de vilkår, coronaen har givet.

Ellen Fredericia Nilssen har set de seks afsnit af Queen's Gambit to gange.

- Det er en helt fantastisk filmserie på grund af den måde, de bruger skakken til at håndtere nogle vigtige emner såsom alkohol- og stofmisbrug og tabet af forældre, siger Ellen Fredericia Nilssen.

- Hovedpersonen Beth Harmon har været meget igennem, men finder et holdepunkt i skakken og kommer igennem besværlighederne. Det er en tankevækkende handling.

Ellen Fredericia Nilssen, der bor i København, blev dansk mester som 15-årig. Hun rangerer internationalt som Danmarks bedste kvindelige spiller, selv om hun ikke vandt det danske mesterskab i år. Rangeringen bygger på indsamlede point gennem adskillige kampe over længere tid.

Annonce

Skæv kønsfordeling

Som filmseriens hovedfigur er også Ellen Fredericia Nilssen aktør i en mandsdomineret skakverden. Kun mellem tre og fire procent af de knap 4000 medlemmer i Dansk Skak Union er piger og kvinder. En selvforstærkende effekt, mener Ellen Fredericia Nilssen:

- Piger søger hinanden, så når der ikke er så mange piger i skakklubberne, søger piger ikke derhen, siger hun.

Hun var selv den eneste pige, da hun begyndte at spille i klub for 10 år siden.

-  Jeg begyndte kun, fordi jeg var motiveret af min familie, som består skakspillere. Jeg har nu altid klaret mig fint i selskab med drenge, så det har ikke været et problem. Det kunne alligevel være rart, hvis der var flere piger, der begyndte at spille skak. Det ville også give mere konkurrence og gøre os andre bedre.

Vurderet ud fra de mange reaktioner, der er kommet på "Queens Gambit," tror hun, at serien vil få flere piger og kvinder til at spille skak. Noget tyder allerede på, det er ved at ske. Af de  mange henvendelser, skakklubberne har fået på det seneste, kommer de fleste fra kvinder.

Annonce

- Mere end et spil

Uanset køn er skak et spil, der ofte fascinerer i passionerende grad. Det gælder også for Ellen Fredericia Nilssen.

- Skak er et spil, man aldrig kan blive perfekt til. Ingen i verden er perfekte til det, ikke engang computere, og derfor er der ingen, som undgår at tabe. Der er en masse nuancer i skak – jeg har lyst til at kalde det farver, selv om det er et spil  i sort og hvidt - fordi  der er så uendeligt mange muligheder i spillet at tænke over.

- Det er et spil for dem, der hungrer efter at lære, og det gør jeg. Ny viden står højt på min liste over det, jeg gerne vil nå. Det er også for de mange, der ikke finder udfordringer i skolen eller i arbejdet, men som finder det i skak. Det er mere end et spil, siger Ellen Fredericia Nilssen.


Der er en masse nuancer i skak – jeg har lyst til at kalde det farver, selv om det er et spil i sort og hvidt - fordi der er så uendeligt mange muligheder i spillet at tænke over.

Ellen Fredericia Nilssen, professionel skakspiller


Efter hendes opfattelse er skak et spil, alle kan lære.

- Og  alle kan også blive rigtig god til det. Først og fremmest handler det om hårdt arbejde. Så er der intet, der stopper én.

Annonce

Ingen frie minutter

Et liv som professionel skakspiller er imidlertid ikke økonomisk indbringende.

- Hvis jeg kun spillede skak, kunne jeg ikke leve af det..

Med til det professionelle skakliv hører derfor også, at Ellen Fredericia Nilssen udfører forskellige job i Dansk Skak Union og i Dansk Skoleskak, hun streamer skakspil på nettet, og hun underviser og træner andre spillere, privat og i klubregi.

Hun er medlem af Offerspil Skakklub, som den norske verdensmester Magnus Carlsen har stiftet. Klubben har et særligt talentprogram, hun får støtte fra.

Sideløbende med holder hun sig også i form med fysisk træning. Ellers spiller og træner hun så meget skak som muligt, bl. a. træner hun sammen med den fire år ældre Ellen Kakulidis, der blev dansk mester i år.

- Jeg har rigtig travlt for tiden: jeg har ikke mange frie minutter i løbet af en dag, selv om holder sabbat.

Annonce

Coronafordel

I den sammenhæng har coronaen vist sig forelagtig på to måder: Dels fik den hende til at tage et sabbatår mere med skak, dels har den lagt nogle hindringer i vejen for turneringsafviklinger, hvilket har givet mere tid til træning.

- I et normalt år ville jeg have deltaget i en masse turneringer herhjemme og rejst til turneringer i 7-8 lande, mindst.

- Selvfølgelig lærer man af de partier, man spiller, og de turneringer, man deltager i, men man kan ikke udelukkende blive bedre af dét, for så mangler basistræningen. Den får jeg nu, siger Ellen Fredericia Nilssen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Debat

Debat: Udbetal hjælpepakkerne nu!

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce