Annonce
Navne

Unge tækkemænd lokker andre unge til

!7-årige Jeppe Matheus Graversen er gået i lære som tagdækker ved Ulfborg Tækkefirma. Han er fascineret af, at man kan lave så flotte tage af rå naturmaterialer. Foto: Johan Gadegaard
Ulfborg Tækkefirma har haft held til at få et par unge lærlinge. Det er også godt for den "gamle" tækkemester, der er blevet ret vild med at arbejde med de unge.

Vedersø/Ulfborg: Der har været stråtækte huse i Danmark altid. I følge tækkelauget har stråtækte huse eksisteret siden bondestenalderen - cirka 4.000 år før vor tidsregning.

Men den kendsgerning er jo ikke lig med, at det også vil være stråtækte huse i al fremtid i Danmark, for det kræver jo blandt andet, at der står nye generationer klar til at lære det gamle håndværk, og det har knebet gevaldigt.

Unge tagtækkere. Foto: Johan Gadegaard

"Vi har forsøgt af få lærlinge på alle mulige måder; på Instagram, Snapchet, Facebook, på praktikhjemmesider og alle mulige steder". Men ingen har nogensinde ringet til os, sagde Tobias Henrik Livingstone Jensen for eksempel i april til TV Midtvest.

Annonce

Tobias Henrik er søn af indehaveren af Ulfborg Tækkefirma, Henrik Jensen. Og faktisk blev han selv en del af løsningen, for firmaet havde allerede én ung lærling i Jesper Lagoni fra Hvide Sande og siden kom 17-årige Jeppe Matheus Graversen fra Ulfborg til.

Dermed er der nu tre unge i firmaet, og det er Henrik Jensen ret vild med.

De gamle nisser

- De unge gider jo ikke altid høre på os gamle nisser, så det er da fantastisk, at de nu er tre. Det skaber god trivsel på arbejdspladsen. Hvis Tobias ikke havde valgt at gå ind i firmaet, så var jeg sikkert bare fortsat med mig selv og mine to "gamle" medarbejdere på ét projekt ad gangen. Nu giver vi den gas, så vi kan arbejde på flere projekter samme tid, så der er arbejde til alle seks mand i firmaet. Det er også godt for vores kunder, der så ikke skal vente så lang tid, for der er rigeligt at lave, siger Henrik Jensen.

Tobias Henrik Jensen begyndte selv med at tage EUX,  og kunne måske godt have tænkt sig at læse videre til for eksempel konstruktør. Men det tror han ikke kommer til at ske nu, hvor han er faldet godt til i firmaet og i tagdækkerfaget.

- Det er bare en fed dagligdag vi har. Jeg elsker at være ude i det fri, og at vi nu er tre unge, er også bare fedt, siger Tobias Henrik Jensen, der måske skal overtage firmaet en dag. Dertil er snakken dog endnu ikke nået.

Annonce

Får brændt krudt af

- Det er virkelig fedt at arbejde med de unge. Jeg har engageret mig i arbejdet med uddannelsen og med at tiltrække nye unge til faget. Det vil jeg helt klart fortsætte med, siger Henrik Jensen.

Jesper Lagoni, Tobias Henrik Jensen og Jeppe Matheus Graversen på taget af et sommerhus på Vester Mosevej i Holstbro Kommune, lidt nord for Vedersø. Det er tydeligt, at de er glad for at være flere unge i firmaet. Foto: Johan Gadegaard

- Det er fint, at der kommer arbejdere fra Østeuropa, men jeg synes jo også, at det er dejligt med danskere i faget, som kan bære det gamle håndværk videre, siger Henrik Jensen, der især tror, at der er muligheder i at fange de unge, der har svært ved at sidde stille i skolen.

- Herude får man brændt noget krudt af, og hvis man også er glad for at være i naturen og for at arbejde med det naturmateriale som tagrør er, så er det en god kombination, siger Henrik Jensen.

Annonce

Har altid undret mig

Når nu alverdens forsøg på at skaffe nye lærlinge ikke hjalp, så er det altid godt med bekendte.

Tobias Henrik Jensens lillesøster blev i sin tid passet ved Jeppe Matheus Graversens mor i Ulfborg, så Jeppe vidste godt, at det var muligt at blive tækkemand, og efter en praktikuge sidste sommer besluttede han sig.

Regn og blæst generer mig ikke. Hvis du bare har det rigtige tøj på, så er det fedt at arbejde ude.

Jeppe Matheus Graversen

- Jeg har altid undret mig over, hvor de der flotte stråtækte tage kom fra, så det var oplagt at spørge Henrik Jensen. Og regn og blæst generer mig ikke. Hvis du bare har det rigtige tøj på, så er det fedt at arbejde ude, siger Jeppe Matheus Graversen, der naturligvis også er glad for, at der er andre unge mennesker i tækkefirmaet.

- Det giver et rigtig godt sammenhold, og det er ofte os tre, der arbejder sammen. Men alle ansatte er bare kanongode til at hjælpe og til at give gode råd og anerkendelse. Det er virkeligt fine folk, der tager sig tid til at tale med mig, og svare på mine spørgsmål. Det er vildt fedt, at man kan lave så flot et produkt ud af et rå naturmateriale, siger Jeppe Matheus Graversen.

Efter denne uge skal han være på Den Jyske Håndværkerskole i Hadsten til januar, før læretiden fortsætter i Ulfborg Tækkefirma.

- Det er helt fint at gå på skolen, fordi vi ikke kun sidder i et klasseværelse, men også er i gang på værkstedet, siger Jeppe Matheus Graversen.

Rent praktisk er tagdækkeruddannelsen en udbygning af den grundlæggende uddannelse til tømrer, så en nyuddannet tagdækker også kan lave det nødvendige tømrerarbejde i forbindelse med tagdækningen.

Annonce
Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Vejen spærret i to timer: Væltet bus er tilbage på vejen, og der skulle hjælp til helt fra Vejle

Lemvig For abonnenter

Klimatorium vil være verdensførende: ansøgning for millioner er afleveret

Sport

Islandsk EM-målmand til Lemvig-Thyborøn

Struer For abonnenter

Efter bølge af indbrud tog Tina sagen i egen hånd: - Det var bare et spørgsmål om tid, før de også ville komme her

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Leder For abonnenter

Lange testkøer er en hån mod de pligtopfyldende borgere

Navne

Jan tiltrak masser af udlændinge: Han gjorde en stor indsats for dansk landbrug

Kultur

Corona-chok i Lemvig: Julemanden kommer ikke i år...

Vestjylland

Spurgt på gaden: Oplever du, at der stadigvæk er problemer med sexchikane på arbejdsmarkedet?

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Lemvig

Del af Fabjergvej spærres kl. 11-13 i dag - dobbeltdækkerbus skal bjærges

Sport For abonnenter

Fra andenviolin til førsteviolin for Thomas Damgaard: - Det er det jeg spiller håndbold for

Lemvig For abonnenter

Handicappris til Evald Skov Jensen: Hjælper Henrik med at svømme 30 baner

Annonce