Annonce
Holstebro

Ups! Vindmøllerne blev større - men erstatningen fulgte ikke med

Nabo kræver erstatningen forhøjet ved Vesforsynings seks vindmøller i Gedmose, fordi vingerne er større den det, som erstatningen blev beregnet ud fra. Pressefoto: Jens Bach/Vestforsyning

Erstatning til naboer til Vestforsynings Gedmose er udregnet efter for små møllevinger. De "rigtige" skygger 23 procent mere end dem, som erstatningen er beregnet efter.

HOLSTEBRO: Noget gik åbenbart galt, da Taksationsmyndigheden beregnede erstatning til naboer til seks nye vindmøller i Gedmose ved Bur, som Vestforsyning har opstillet.

Beregningen skete ud fra de vinger med en diameter på 90 meter, som fremgik af VVM-redegørelsen. Men tog ikke højde for, at kommunen i mellemtiden havde tilladt, at de blev erstattet af længere Vestas-vinger med en diameter på 100 meter. Og det betyder, at vingerne bestryger et 23 procent større areal - og tilsvarende større skygge, når solen står lige på.

Kommunen konstaterede dengang, at ændringen ikke betød en væsentlig påvirkning af miljø og visuelle forhold i landskabet. Og herunder at ændringen af skyggeforhold var "uvæsentlig".

Fem naboer fik op til 100.000 kroner i erstatning - og den ene har krævet erstatningen forhøjet hos Taksationsmyndigheden. Det fremgår af dokumenter, som Dagbladet har fået aktindsigt i.

Siden juni sidste år har der været skriverier frem og tilbage mellem naboen, taksatorerne, Vestforsyning og Holstebro Kommune. Undervejs har Vestforsyning fået et firma til at lave en kontrolmåling af støjen fra de større vindmøller. Målingerne viser, at støjen er indenfor støjgrænsen.

Vestforsyning har undervejs holdt fast i, at ændringerne er så uvæsentlige, at klageren ikke har krav på en større erstatning.

Og det har Taksationsmyndigheden lyttet til. I et udkast til en afgørelse skriver de, at de større vinger ikke giver ændringer i støj, skyggekast og visuelle forhold, som giver grund til at hæve værditabserstatningen.

Lodsejeren er dog uenig. I et svar skriver han, at kommunen som ejer Vestforsyning, er inhabil i sagen, og at "fakta er, at de møller, der er sat op, vil øge støj og skyggekast væsentlig i forhold de møller, som erstatningen blev beregnet ud fra".

Dagbladet har været i kontakt med møllenaboen, som ikke ønsker at udtale sig, mens sagen verserer. Taksationsmyndigheden udtaler sig principielt ikke i erstatningssager.

Annonce

Vindmøller og værditab


  • Det er meget forskelligt, hvad der er udbetalt i værditabserstatning til naboer ved forskellige vindmølleprojekter.
  • I Gedmose III ejer Vestforsyning seks vindmøller: 5 naboer har fået en samlet erstatning på 350.000 kroner. Tre lodsejere har fået hver 100.000 kr.
  • Hogager (21 vindmøller - 2016): 11 naboer har fået en samlet erstatning på 2.500.000 kr. Største beløb til én lodsejer er 600.000 kr.
  • Møgelvang (nordøst for Skave - 2016): 4 naboer har fået en samlet erstatning på 330.000 kr. Største beløb til én lodsejer er 125.000 kr.
  • Vemb (nordøst - 2015): 10 naboer har fået en samlet erstatning på 715.000 kr. Største beløb til én lodsejer er 200.000 kr.
  • Tvis (2014): 10 naboer har fået en samlet erstatning på 1.005.000 kr. Største beløb til én lodsejer er 300.000 kr.
  • Ejsing (2011): 8 naboer har fået en samlet erstatning på 925.000 kr. Største beløb til én lodsejer er 200.000 kr.

Kilde: Taksationsmyndigheden.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Annonce