Annonce
Danmark

Uvidenhed ødelægger et af Danmarks bedste turisterhverv

Debat: Så viser Slotsholmens embedsmænd igen, at deres horisont er begrænset til de københavnske caffe latte-steder.

Denne gang er det Erhvervsstyrelsens embedsmænd, der forsøger at spænde ben for en af Danmarks bedste og mest indtægtsgivende forretninger. Men den ligger selvfølgelig ikke i København, og så kan det jo være lige meget, tænker embedsmændene i det centraliseringsbegejstrede Erhvervsministerium og dets styrelser.

En ny vejledning fra deres hånd lægger op til, at danske sommerhusejere kun må udleje deres sommerhuse i 35 uger om året i stedet for i dag 43 uger. Og så ønsker de yderligere begrænsninger for sommerhuse over 150 kvadratmeter.

Annonce

Hvorfor dog?

Det embedsmændene i deres uvidenhed forsøger at ødelægge er reelt et af Danmarks bedste ’eksporterhverv’, hvor tyskere, nordmænd og svenskere hvert år lægger milliarder af kroner i udenlandsk valuta og skaber titusinder af jobs i de dele af Danmark, der ikke flyder over med statsbetalte og verdensfjerne embedsmandsjobs.

Kim Ruberg, formand for Balance Danmark. Foto: Morten Pape

Mon ikke det er, fordi Erhvervsstyrelsens embedsmænd fra deres lave udsigtstårn ved cafébordet lider af den fejlopfattelse, at det er København, der er Danmarks turistmagnet?

Det er det ikke.

”Hver gang du ser én kineser på Strøget i København, står der 67 tyskere på den jyske vestkyst.” Sådan skrev Vardes borgmester Erik Buhl før covid-19 satte turisterhvervet helt i stå.

Citatet afslører med indiskutabel tydelighed, at Slotsholmens og Visit Denmarks alt for store fokus på turisme til København og især fra Kina er helt forfejlet.

Balance Danmark gennemførte en grundig analyse af turistbesøgene tilbage i 2016. De 11 vestkystkommuner havde det år 17,3 mio. overnatninger eller 31 overnatninger pr. indbygger, mens landsdelen København havde 8 mio. overnatninger eller 10 overnatninger pr. indbygger. Og 1/3 af dem var erhvervsturisme, der reelt drejer sig om, at alle vi erhvervsfolk og offentligt ansatte i Vestdanmark alt for ofte er tvunget til at overnatte i København for at mødes med de statsansatte embedsfolk på Slotsholmen, hvis løn vi selv betaler. Det er ikke reel turisme. Det er centraliseret rejsetvang, som vi er dødtrætte af.

Turismen i de 11 vestjyske kommuner er derimod reel turisme, der bringer penge til landet. I disse corona-tider giver sommerhusudlejning i Danmark mulighed for, at alle danskere kan få en god ferie i et sommerhus i aktiv samhørighed med vores pragtfulde natur. Og det er ikke kun på Vestkysten. Det er også i Odsherred, Østjylland, Vendsyssel, Sydsjælland, Sydfyn og alle de andre sommerhusområder uden for København, hvor størstedelen af danskerne bor. Når vi lægger turismen her sammen med vestkystturismen, falmer den højt besungne hovedstadsturisme til ubetydelighed i sammenligning.


Turismen i de 11 vestjyske kommuner er derimod reel turisme, der bringer penge til landet. I disse corona-tider giver sommerhusudlejning i Danmark mulighed for, at alle danskere kan få en god ferie i et sommerhus i aktiv samhørighed med vores pragtfulde natur.


Mon ikke det er tid til at fortsætte indflytningen af statslige arbejdspladser til de dele af Danmark, hvor de fleste danskere bor?

Annonce
Annonce
Debat For abonnenter

Det er en floskel, men den tæller også efter Eriksen i Parken: Der er ikke noget, der er så skidt, det ikke er godt for noget

Annonce