Annonce
Holstebro

Vådt vejr skader landmanden

Foto: Mette Mørk
Annonce

Lemvig: Den lange og fugtige vinter er ikke til gavn for landmanden. Det siger planterådgiver Anders Kjær fra Lemvig og Omegns Landboforening. Der er flere punkter, hvor landmanden får problemer.

Det helt aktuelle problem er mængden af gylle, som landmanden ikke kan komme af med, fordi de tonstunge maskiner ikke kan køre på de fugtige marker. Nogle maskinstationer har gylleudlægger, der er knap så tunge, og de kan enkelte steder køre på græsmarkerne. Jorden er i forvejen vandmættet og har derfor svært ved at opsuge gyllen. Hvis landmanden har et akut behov og mulighed for at køre gylle ud, bør det derfor kun ske på græsmarker, hvor man ved, at gyllen bliver liggende.

Vinterafgrøderne er et andet problem. På de flade arealer står der vand over det hele og truer med, at afgrøderne vil gå ud. Det er også et problem på de meget lerede jorder, hvor jorden er så mættet med vand, at planterødderne ikke kan få ilt. Derfor vil der være en del vintersæd, som landmanden får brug for at så om. Rug vurderes som den afgrøde, der er mest følsom over for fugten, mens græsmarkerne langt hen af vejen tåler oversvømmelserne.

En del af den vintersæd, der overvintrer, er heller ikke blevet sprøjtet for ukrudt i efteråret, da landmanden ikke har været i stand til at køre på markerne. Det kan komme til at drille dette forår, hvor man stadig ikke kan køre der ude.

På de lerede jorder vil landmanden gerne nå at pløje, inden frosten kommer. Så kan frosten nå at smuldre en del af det hårde ler, så jorden bliver mere medgørlig i foråret. Det fugtige vejr har flere steder forhindret efterårspløjning - og hvor det alligevel er lykkedes at pløje, har der i år ikke været frost. Det kan også blive et problem.

Forårsarbejdet i markerne begynder normalt i slutningen af marts eller starten af april, men vejrmeldingerne lover fortsat regn. Landmanden har brug for en periode med tørt og solrigt vejr - gerne med en smule blæst - så jorden kan tørre og han kan komme i gang med forårsarbejdet. En tørvejrsperiode på 14 dage er at foretrække, inden forårsarbejdet kan gå i gang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce