forside

V: Nogle fødende kan godt tage hjem efter fire timer

Det skal være individuelle skøn, der afgør, hvor længe barslende kvinder er indlagt, mener Venstre.

Det klinger hult, når Socialdemokratiet vil indføre ret til to dages ophold på barselshotel, samtidig med at partiet står i spidsen for regioner, hvor selv samme tilbud bliver afskaffet.

Sådan lyder reaktionen fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, på et forslag, der indgår i Socialdemokratiets sundhedsudspil.

Og hun støtter ikke idéen om at indføre nationale krav om ret til et bestemt antal dage på barselshotel. Det skal være et individuelt skøn, mener Venstre.

- Der vil være nogle familier, der er klar til at tage hjem efter fire timer. Andre familier vil have brug for den omsorg, man kan tilbyde på hospitalerne, længere end fire timer, siger Jane Heitmann.

Hun peger på, at Socialdemokratiet selv sidder på magten i blandt andet Region Hovedstaden, hvor førstegangsfødende på Rigshospitalet udskrives efter fire timer, hvis fødslen har været ukompliceret.

- For os i Venstre er det afgørende, at nye familier får den omsorg, de har brug for. Når Socialdemokraterne på Christiansborg foreslår, at alle fødende skal have lov at ligge to dage, efter man har født, klinger det hult, siger Heitmann.

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, forklarer det tilsyneladende paradoks med, at regionerne kun har de penge at drive sundhedsvæsen for, som regeringen tildeler dem i de årlige økonomiaftaler.

Og det er altså for lidt, mener S. Den kritik afviser Jane Heitmann. Siden 2016 har der været øremærket 50 millioner kroner årligt ekstra til landets fødeafdelinger, påpeger hun.

Forud for det fjernede V-regeringen dog en bevilling på 75 millioner kroner fra den tidligere SR-regering.

Jane Heitmann mener, at det afgørende er, at man hver eneste gang foretager en individuel vurdering, så man sikrer, at alle familier kommer bedst muligt fra start.

Spørgsmål: Hvem skal foretage den vurdering - er det den fødende kvinde eller personalet?

- Det vil typisk være en dialog, siger Jane Heitmann.

Af finanslovaftalen for 2019 fremgår det, at det sundhedsudspil, der er på vej fra regeringen, vil indeholde overvejelser om større tryghed for førstegangsfødende.

Jane Heitmann kan dog ikke løfte sløret for, hvad regeringen nærmere bestemt vil foreslå.

0/0
Annonce
112 For abonnenter

Formand for dyreværnsforening: Det største svineri mine frivillige har set

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Får en million kroner til nyt naturområde: Håber at starte byggeriet i 2020

Lemvig

Landsbyhøjskole for 24. gang: En uge med et hav af aktiviteter

Sport For abonnenter

Fra nummer 40 til nummer 1: Og sæsonens bedste spiller er...

Erhverv

Kemifabrikken på Harboøre Tange giver aldrig op

På afstand ligner Harboøre Tange et paradis for turister, fiskere og vilde fugle. Men når man kommer over bakken på Thyborønvej, forstyrres udsigten af et fyldigt industrikompleks med høje skorstene ude mellem Vesterhavet og Nissum Bredning. På jernbanesporet står lange rækker af kemikalievogne bemalet med Cheminovas navn, og de færreste vil være i tvivl om, hvor vi er endt. I årtier har den nordvestjyske kemifabrik været kendt for sine synder fra fortiden: En ophobning af mange ton kemikalieaffald på stranden ved Høfde 42 og på den oprindelige fabriksgrund lidt syd for det sted, virksomheden ligger i dag. Men Cheminova er ikke fortid. Nu hedder den bare FMC Site Rønland. Historien har ikke slået virksomheden ihjel, og mange vil blive overrasket over, at der stadig vandrer 450 ansatte igennem porten hver dag. Deres arbejde består i at fabrikere massevis af sprøjtegifte døgnet rundt på et område, der strækker sig over store dele af halvøen Rønland. Plantebeskyttelse, som man kalder det, til alt fra bomuldsmarker til frugtplantager og golfbaner over hele verden. Avisen Danmark er som det første medie lukket indenfor for at høre om, hvad der egentlig foregår på FMC Site Rønland, siden virksomheden fik ny ejer i 2015. Den amerikanske kemigigant FMC købte dengang Cheminova i en milliardhandel, der især udløste jackpot til hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond. FMC, der i forvejen var en global kæmpe inden for plantebeskyttelse, havde frem for alt brug for et brohoved ind i Europa. - Der var en produktionskapacitet, der kunne være interessant, men det handlede især om at komme ind og få nogle salgskanaler og markedsandele i Europa, siger Jakob Kyllesbech, fabrikschef på FMC Site Rønland. Den 49-årige sjællænder begyndte i jobbet i januar 2018 og flyttede til Struer, hvor han i dag bor i en lejlighed ud til Limfjorden.

Lemvig

Godt nyt til beboere i kommunens landsbyer: Spring gratis på bussen

Sport For abonnenter

TTH-direktør i den varme stol: Jeg håber HB rykker op, men de behøver ikke blive til en superligaklub...

112

35-årig tiltalt i voldtægtssag: Tippede selv skolen under falsk navn

Annonce