Annonce
Læserbrev

Valg. Facebook-censur er et demokratisk problem

Foto: REUTERS/Stephen Lam/Scanpix

Debat: I forbindelse med valgkampen har en række kandidater for Nye Borgerlige oplevet, at de ikke kan få lov at annoncere på Facebook ved at ’booste’ deres opslag, som de tidligere har kunnet det. Nogle af dem oplever også at blive sat i karantæne på Facebook bare for - på en rolig og afdæmpet måde - at kritisere den nuværende udlændingepolitik og foreslå ændringer.

Det seneste groteske eksempel på denne form for Facebook-censur er, at Nye Borgerliges spidskandidat i Vestjyllands storkreds, Nick Mogensen, er blevet idømt 30 dages karantæne for at beskylde en debattør for et grusomt menneskesyn og oikofobi (had til egen kultur). Modstanderen havde forinden beskyldt Nick Mogensen for at fremme nynazisme og bruge nazistisk retorik.

Facebooks censurering af bestemte meninger er et stort demokratisk problem på grund af den monopollignende stilling, Facebook indtager. Facebooks politik ligner et fuldt bevidst forsøg på at påvirke det danske valg.

Vil politikerne så bruge den nye lov mod udenlandske forsøg på påvirkning af det danske demokrati over for Facebook? Det kunne være helt relevant, men det vil næppe ske. Så længe det er den politik, som de fleste nuværende folketingspolitikere er enige om, Facebook favoriserer, vil de gamle politikere nok bare i deres stille sind gnække lidt.

Der er brug for en folkelig debat om, hvordan vi skal sikre, at sociale medier som Facebook ikke kan indføre en de facto begrænsning af ytringsfriheden som den, der her er tale om.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Læserbrev

Vester Husby. Sådan holder borgmesteren og byrådet borgerne i kommunen for nar!

Debat: Anledningen er selvfølgelig offentliggørelse af planen for udstykning af sommerhusgrunde i Græm Kær. Holstebro Dagblad har sikret, at planen er sluppet ud i offentligheden. Planen siger dog ikke 80 huse som i begyndelsen, men 67, så vidt vi kan tælle. Det er altså planen, at Græm Kær plastres til med huse, og ingen områder friholdes til fri og vild natur! Planen er ganske vist ikke vedtaget endnu, siger man! Måske fordi ”nogen” har haft held til at placere en påstand internt i kommunen om, at det ”kun” er nogle få sommerhusejere, der er trætte af at få bygget huse i Græm Kær, da man derved får spoleret den udsigt, man har til havet. Men bemærk venligst - det er faktisk ikke det, der har præget de indlæg, sommerhusejerne er kommet med i tidens løb. Så den påstand er ikke korrekt, hvorfor den da også vil være ubrugelig som argument i denne sag. Sagen drejer sig derimod om noget helt andet! Alle grundejere i sommerhusområdet, alle fastboende og lodsejere i Husby har gennem mange år vidst, at der ikke kunne udstykkes flere grunde i Græm Kær, som således skulle ligge hen som åbent landskab, som en del af det sommerhusområde, hvor man så havde erhvervet sig en grund. Alle har vidst dette – og disponeret efter dette - indtil Holstebro Kommune i 2018 åbnede en dør på klem for nye udstykninger, hvilket selvfølgelig satte den enkelte grundejer i en ny og uventet situation. Man kan vel som grundejer ikke kalde det løftebrud fra kommunens side, - men derimod et forsøg på at fravriste grundejerne et tinglyst gode, som er tilknyttet den grund, grundejeren har erhvervet indenfor det pågældende område! Og her så en drejebog over, hvordan man gør borgere til grin: • Holstebro Kommune har lovet, at grundejerforeningen ville blive taget med på råd og dermed et samarbejde om udviklingen i Græm Kær. Lovet af både borgmester og ledende medarbejdere i kommunen. Den invitation har vi endnu til gode! • Når vi ser på planen kan vi jo godt regne ud, den er en del af en forudgående proces, og her fremgår det temmelig klart, at man overhovedet ikke har taget underskriftsindsamlingen alvorlig. Den underskriftsindsamling, hvor ikke mindre end 2/3 af de fastboende i Husby sogn har tilkendegivet, de ønsker Græm Kær bevaret. En underskriftsindsamling har måske ikke nogen større værdi for en politiker, men havde det været en afstemning eller et valgresultat, - ville man så også ignorere det? Og fordi man fra kommunens side ikke i tide har taget en dialog og samlet både lodsejere, fastboende og sommerhusejere og forsøgt at bygge bro mellem parterne og deres interesser, kommer hele processen til at virke kluntet og uprofessionel. Nu er man der, hvor man - uanset byggeri eller ej - risikerer at skabe en vinderpart og en taberpart. Og det er lige nøjagtig den situation, vi i et lille samfund slet ikke har brug for! Og det er ikke fordi, man ikke var advaret om, at denne situation kunne opstå. Jeg har selv gjort det!

Lemvig

300 elever dystede i skolebasket

Annonce