Annonce
Holstebro

Valget: Udspil vil styrke uddannelser i Nordvestjylland

Socialdemokraterne vil have flytte flere uddannelsespladser til lærer, pædagog, sygeplejerske og Socialrådgiver væk fra de fire største byer - og det kan betyde, at flere vil blive uddannet på på Via Campus Holstebro i fremtiden. Arkivfoto
Socialdemokrater vil med nyt udspil styrke uddannelser i hele landet og herunder Holstebro - blandt ved at 60 procent af visse uddannelser skal ligge uden for de største byer.

HOLSTEBRO: Via College kan se frem til flere studerende i Holstebro, hvis Socialdemokratiet får flertal for et nyt udspil, som skal giver gode uddannelsesmuligheder i hele landet.

I dag er det cirka halvdelen, der bliver uddannet til pædagog, lærer, socialrådgiver og sygeplejerske uden for de fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg.

- Vi ønsker, at det fremover er 60 procent af pladserne på disse uddannelser, som skal ligge uden for de fire største byer. Og det vil også betyde flere studerende på Via Holstebro, siger Annette Lind (S), der er folketingsmedlem og uddannelsesordfører for Socialdemokratiet.

De fire uddannelser er de største på velfærdsområdet, og alle ligger på Via i Holstebro - læreruddannelsen dog som en satellit af uddannelsen i Nørre Nissum.

- Det er velfærdsområder, hvor det er afgørende at have uddannede i hele landet, og det er en stor fordel, at man kan tage uddannelserne uden at skulle flytte, siger Annette Lind.

Socialdemokraterne vil også gøre det lettere at oprette satelitter i mindre byer, hvor man kan tage dele af en uddannelse. Det skal ske ved, at tilskuddet på to millioner kroner til decentrale uddannelsessteder ikke længere skal begrænses til højst seks steder, som det er i dag.

- Det skal gerne føre til, at der kan tages dele af en uddannelse flere steder - især hvis der er et lokalt behov for eksempel ingeniører, siger Annette Lind.

Det er tilsvarende, som da Via i Holstebro sidste år fik en satellit af en ingeniøruddannelse i Horsens.

- Hvad med erhvervsuddannelser? Bør de ikke også fordeles mere ud over landet?

- Det er der bestemt grund til at se på om man skal kunne starte en erhvervsuddannelse flere steder - og især hvor lokale virksomheder efterspørger unge med en bestemt uddannelse. Men det er ikke en del af dette udspil, siger Annette Lind.

Busser og besparelser

De seneste år er en række busruter nedlagt, og det gør det sværere for unge at tage en uddannelse, hvis de ikke har bil eller kan flytte.

- Vi vil afsætte penge til en pulje, som kan bruges til at oprette og udvide eksisterende busruter, som er rettet mod, at unge kan komme frem til deres ungdomsuddannelser, siger Annette Lind.

VUC-uddannelserne skal også sikres mod lukning i de mindre byer med en pulje på 50 millioner kroner.

- Netop VUC er med til at hjælpe den gruppe, som er de mindst uddannede, påpeger folketingskandidaten.

VUC Holstebro, Lemvig Struer er en skole med tre afdelinger.

Socialdemokraterne vil også afskaffe det omprioriteringsbidrag på to procent om året, som de seneste fire år har ramt uddannelserne. Venstre har i øvrigt sagt det samme under valgkampen.

Men vil I også føre nogle af de penge tilbage, som gør at budgetterne er beskåret med cirka otte procent over de seneste fire år?

- Det handler først og fremmest om at stoppe blødningen på uddannelsesstederne. De har afleveret ni milliarder kroner over fire år, og vi har ikke umiddelbart penge til, at de kan blive ført tilbage, siger Annette Lind.

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Annonce