Annonce
Portræt

Valgmenigheden har fundet sin nye præst

- Det er en meget attraktiv stilling, siger Caspar Wenzel Tornøe om sit nye job som præst ved Holstebro Valgmenighed. Privatfoto
Holstebro Valgmenighed har nu ansat den præst, der skal afløse Peter Hedegaard, når denne går af efter godt 14 år som præst for det, der er blevet til Danmarks største valgmenighed.

Holstebro: I januar meldte valgmenighedspræst Peter Hedegaard lidt overraskende ud, at han havde besluttet sig for at gå på pension.

Peter Hedegaard, der har været præst for Holstebro Valgmenighed i 14 år, har med tilfredshed kunnet konstatere, at menigheden med sine godt 1300 medlemmer er vokset til at blive Danmarks største valgmenighed. Men nu synes den 61-årige (han fylder 62 den 21. maj, red.) præst altså, at tiden er kommet til at fordybe sig i andre ting.

Dermed har valgmenigheden måttet kaste sig ud i annoncering efter en ny præst - og har krydset fingre for, at den helt rigtige ville ansøge om at blive kollega med Margrethe Dahlerup Krogh, der blev ansat ved kirken den 1. oktober 2015.

Og for få dage siden kunne formand for valgmenighedens bestyrelse, Karen Bjerre Madsen, så glad meddele, at man har fundet den helt rigtige, nemlig 43-årige Caspar Wenzel Tornøe.

Han kommer fra en stilling som præst ved Vestfjends pastorat, som omfatter fem sogne - Vroue, Resen, Iglsø, Vridsted og Fly - i Viborg stift.

Annonce

Leder efter leje-lejlighed

- Hvorfor jeg søgte? Uh, der er så mange grunde - professionelle såvel som personlige - at jeg knapt kan huske dem alle, siger Caspar Wenzel Tornøe, da Dagbladet fanger ham på telefon fredag eftermiddag.

En vigtig grund var, at han gerne ville bo forholdsvis tæt på sine børn - August på 11 år og Claudia på 14 år - der nu bor med deres mor, Caspar Wenzel Tornøes ekskone, i Doverodde.

- Og om godt et år starter min datter på enten Struer eller Holstebro Gymnasium, og så er det jo perfekt, at hun kan være hos mig meget af tiden, siger han.

Caspar Wenzel Tornøe, der har været ansat i Vestfjends pastorat i ti år, bor i præstegården i Vroue. Men nu skal han flytte, foreløbig til noget lejet.

- Ja, jeg er på udkig efter en mindre leje-lejlighed i Holstebro. Min kæreste har et landsted her i nærheden, og det skal sælges, inden vi køber noget nyt og flytter sammen. Men det er skam planen, at vi vil flytte til Holstebro, siger Caspar Wenzel Tornøe.

Det var noget af en omvæltning, da han for ti år siden flyttede til Vroue. Indtil da var København, hvor han er født, den mindste by, han nogensinde havde boet i.

- Jeg er vokset op i Paris, og jeg har boet i Barcelona, Berlin og Wien, fortæller han.

Nu er det så Holstebro, der kalder. Ikke just en millionby.

- Jeg ville gerne prøve noget andet end at være præst langt ude på landet, men jeg vidste også, at jeg ikke ville tilbage til København. Jeg vil gerne prøve at være bypræst nu, og det er bestemt meget interessant, at jeg skal til så stor og aktiv en valgmenighed - og jeg holder meget af Holstebro som by.

Indsættelses-gudstjeneste

Hvorfor skifter du fra folkekirke til valgmenighed?

- Det er der flere grunde til. Der er en tiltrækkende uafhængighed og ikke mindst god kirkegang i landets valgmenigheder. Og der er et større ansvar for menighedens liv og vækst i samarbejde med menigheden selv. Det tiltrak mig, fordi større ansvar giver større arbejdsglæde og dermed større livskvalitet, forklarer Caspar Wenzel Tornøe.

Ifølge ham var Holstebro Valgmenigheds stillingsopslag interessant, fordi det var kort og bød på et par overraskelser, set med hans øje.

- Blandt andet gjorde de klart, at de ønskede en kandidat i teologi, og så skrev de, at søndagsgudstjenesten var det vigtigste. Det er usædvanligt, at man lægger så stor vægt på det klassiske, teologiske præstearbejde. I dag er det ikke i høj så kurs - nu skal man stå for alle mulige events, forklarer Caspar Wenzel Tornøe, der er grundtvigianer og dermed passer som fod i hose til Holstebro-valgmenigheden.

Caspar Wenzel Tornøe tiltræder officielt per 1. august.

Der er indsættelses-gudfstjeneste søndag den 4. august, som også er hans søns 12 års fødselsdag og - sjovt nok - nøjagtigt samme dato, som han blev indsat i Vestfjends pastorat for ti år siden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce