Annonce
Erhverv

Vi bruger to milliarder liter vand i Lemvig - der spildes dog for meget

Inden 2024 vil Lemvig Vand nedbringe vandspildet til fem procent. Vandselskabet kan allerede i dag indkredse brud på vandledninger præcist i kampen for at minimere spildet. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Lemvig Vand arbejder på at vandspildet fra 2024 skal være under fem procent
Annonce

Lemvig: Der er godt gang i pumperne hos Lemvig Vand.

Sidste år blev der pumpet to millioner kubikmeter vand op fra undergrunden. Det svarer til to milliarder liter, og dermed ligger vandforbruget i Lemvig Kommune på stort set samme niveau, som det har gjort de seneste fem år, siger Albert Jensen, der er ledningschef hos Lemvig Vand.

Det er dog ikke al oppumpet vand, der er nået ud til forbrugernes vandhaner. I 2019 måtte vandværket konstatere, at 8,7 procent af det oppumpede vand gik til spilde. Det svarer til omkring 175 millioner liter vand.

- Reelt har spildet nok været et par procentpoint lavere. I forbindelse med byggeriet af vores nye vandværker i Engbjerg og Klosterheden har vi haft nogle udskylninger i gamle rør, som også er registreret som vandspild, forklarer Albert Jensen.

Vandspildet skal dog gerne længere ned. Lemvig Vand har sat sig et mål om, at man fra 2024 og fremefter højst skal have et vandspild på fem procent om året.

- Vi ser det som realistisk at komme derned. Vi har i dag 650 kilometer vandledninger, og de er inddelt i 31 sektioner. Kan vi konstatere, at der er et stort forbrug om natten, kan vi rykke ud for at gå i dybden og indkredse spildet fra en lækage, siger ledningschefen.

Når vandværket har konstateret et spild i en sektion kan man gå endnu længere ned for at undersøge, hvor bruddet kan være og på den måde inddæmme vandspildet.

Annonce

Krise har ikke ændret forbrug

Albert Jensen tror dog ikke, det er realistisk at få vandspildet meget længere ned end de fem procent, der er målet fra 2024.

- Man kan selvfølgelig godt gå efter at komme ned på nul procent. Men det vil ikke være rentabelt økonomisk helt at undgå vandspild. Derfor er et spild på fire-fem procent nok det mest realistiske, og med et spild på det niveau vil vi være blandt de vandværker i landet, der har det mindste spild, siger ledningschefen.

Allerede i 2016 lykkedes det Lemvig Vand at komme tæt på målet. Dengang blev kun 5,1 procent af det oppumpede vand spildt, men siden voksede tallet til henholdsvis 6,5 procent i 2017 og 9,5 procent i 2018.

Selv om en del virksomheder i Lemvig Kommune har kørt på nedsat kraft i løbet af foråret på grund af coronakrisen, har man ikke kunnet mærke det på vandforbruget. Fordelingen i forbruget mellem private og erhvervskunder har været stort set det samme som tidligere år.

- Det hænger formentlig sammen med, at vores primære erhverv er landsbrug og fiskeri. De erhverv har ikke været så hårdt ramte af coronakrisen som andre erhverv, og derfor har der ikke været den store forskel i vandforbruget, siger Albert Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce