Annonce
Erhverv

Venø udsætter Åben Ø - men ingen ved til hvornår

Hvor store lammene på Nørskov på Venø er blevet før børnefamilier kan komme ud og klappe dem, må tiden vise. Arkivfoto: Morten Stricker.
Normalt åbner Venø op for sæsonen til påske, men på grund af coronasituationen i Danmark er det blevet udsat på ubestemt tid, hvilket har konsekvenser for flere erhvervsdrivende på øen

Venø: Påskedagene plejer at være ensbetydende med, at Venø åbner op og byder velkommen til en ny sæson på den lille ø, som regel med Åben Ø-dagene, og hvor man blandt andet kan besøge Venø Galleri, komme ud på vandet, opleve Danmarks mindste kirke, få sig en kop kaffe og kage i havnekiosken og et måltid mad på Venø Kro. Tusindvis af udefrakommende plejer at gøre brug af færgen, der i forbindelse med arrangementet gøres gratis, og besøge øen, der kalder sig selv for Limfjordens Hjerte.

Men ligesom med så meget andet, så har corona-situationen vendt op og ned på alting - også på Venø. Åben Ø-dagene er blevet aflyst, og åbningen af Venø Kro, Venø Café og Havnekiosk og meget andet er blevet udsat til en endnu ukendt dato.

- Vi tog beslutningen om at aflyse allerede sidst i marts, fortæller Linda Tang Mortensen, der er formand for beboerforeningen VenøBoen.

- Vi håber, at vi kan nøjes med at udsætte Åben Ø til pinsen, men det kommer jo an på, hvad vores statsminister siger. Men vi håber meget på pinsen, for alting holder jo stille, tilføjer hun.

Annonce

Man går jo hele tiden og tænker på hvornår verden bliver normal igen.

Susanne Lysgaard, medindehaver af Venø Kro

Handl og støt lokalt

Og for en lille ø som Venø, der tæller små 200 beboere, vil det kunne mærkes, at sæsonåbningen udsættes, fortæller Linda Tang Mortensen.

- Vi har blandt andet været nødt til at aflyse Fårets Dag på Nørskov, hvor mange børnefamilier plejer at komme for at se de små påskelam. I år havde vi endda lavet noget nyt med masser af aktiviteter til børnene, men det må vi gemme til en anden gang. I VenøBoen holder vi sporadiske videomøder, hvor vi snakker om måske at åbne en weekend på et tidspunkt, men det er svært at komme til at planlægge, når vi ikke kan mødes, siger Linda Tang Mortensen.

Venø Café og Havnekiosk havde allerede meldt klar til åbning til Åben Ø-dagene, endda med en ny forpagter, der sammen med den nuværende, Carsten Nørager, var klar til at tage imod de mange gæster. Og for Venø Kro betyder udsættelsen tabt omsætning.

- Det er klart, at vi taber rigtig mange penge på det her, det er det, siger Susanne Lysgaard, der er medejer af Venø Kro.

Påsken plejer at være kroens højsæson, og sidste år kom der 1200 gæster på besøg til spisning i løbet af højtiden. Nu kommer der ingen, og også Venø Kro forholder sig afventende.

- Vi skulle have haft to store selskaber i går (søndag, red.), men vi kan jo ikke gøre noget, før Mette Frederiksen (statsminister (S), red.) siger, at vi gerne må lukke op igen. Der er ikke noget at gøre, før myndighederne siger, at det er sikkert at starte op igen.

Flere andre restauranter i Struer har i denne ekstraordinære tid valgt at lukke selve restauranten, som regeringen har påbudt, men i stedet åbne for takeout, så de stadig har mulighed for at lave lidt omsætning. Men det er ikke rigtig en mulighed, når man har et spisested på en ø.

- Vi har selvfølgelig overvejet, om vi skulle lave en speciel takeout-menu, men lige i den her krise er det nok lidt uheldigt at ligge på en ø. Hvis folk inde fra Struer skulle hente noget ude hos os, så ville det koste dem omkring 100 kroner alene med færgen, så der ville nok ikke komme så mange, og vi ville ikke kunne leve af det, hvis det kun var de andre beboere her på øen, der gjorde brug af det ind i mellem. Det kan ikke betale sig i råvarer, siger Susanne Lysgaard.

Så Venø Kro forholder sig afventende. De får tiden til at gå med at gøre hovedrent, malet og ordnet alt det andet, der ikke lige er tid til i en normalt så travl hverdag. Og så ser de nyheder.

-Man går jo hele tiden og tænker på, hvornår verden bliver normal igen. Man kan kun håbe på, at når det sker, at folk så vil handle og støtte lokalt, og at vi kan bakke op om hinanden, siger Susanne Lysgaard.

Endagsturister

Men selvom coronakrisen altså har økonomiske konsekvenser for flere forretninger på Venø, så er der ikke helt lukket. For når vi alle skal holde afstand til hinanden, så er det godt at have en ø i nærheden, kan Linda Tang Mortensen konstatere.

- Nogen har skrevet et sted på nettet, at det er godt at fiske havørreder på Venø, så lige nu står der eksempelvis 8-10 mennesker med afstand til hinanden og fisker et stykke fra færgelejet. Vi ser også, at der kommer nogle få endagsturister, der sejler over med færgen og går eller kører en tur. Så folk kommer alligevel, selvom de som sådan ikke møder en åben ø, siger Linda Tang Mortensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce