Danmark

Venstre-folk meldt til politiet: Bekymret Britt Bager får støtte fra baglandet

Politisk ordfører Britt Bager fra Venstre er sammen med partifællen Marcus Knuth meldt til politiet i en sag om donationer til politikernes valgkampe i 2015. Foto: Michael Svenningsen
Sag om anonyme donationer til Marcus Knuth og Britt Bager, Venstres politiske ordfører, fortsætter. Britt Bager får fuld opbakning fra baglandet i Djurskredsen, men hun er bekymret for, at sagen vil præge hendes kommende valgkamp.

Politik: Enhedslisten politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer til at føre valgkamp.

Det sker i kølvandet på udtalelser i Politiken, hvor to juraprofessorer kalder partistøtten, som Venstres Britt Bager og Marcus Knuth brugte i den seneste valgkamp, for direkte ulovlig.

Ifølge Enhedslisten skal der være åbenhed om de politiske pengestrømme.

- Alt for mange gange har vi set partier som Venstre, der gennem lyssky finter og fiduser omgår loven om partistøtte. Statsministeren siger, at Venstre overholder loven. Nu har vi to juraprofessorers ord for, at det, Britt Bager og Marcus Knuth har foretaget sig, er ulovligt. Så kan jeg ikke bare lade stå til, og derfor har jeg netop indgivet en anmeldelse til Østjyllands Politi af Britt Bager. Vi har simpelthen brug for, at politiet tager sagen op, så myndighederne kan slå fast, om Venstre har brudt loven, siger Nikolaj Villumsen, folketingsmedlem valgt for Enhedslisten i Østjyllands Storkreds.

Der er ingen, som har udtrykt mistillid til Britt Bager overfor mig.

Mogens Høeg Hørning, Venstre i Djurskredsen

Bekymret Britt Bager

Politianmeldelsen tager afsæt i en sag om anonyme politiske donationer til Britt Bagers og Marcus Knuths seneste valgkampe.

Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres. Men ved at sprede donationer ud over flere forskellige selskaber kan donorer holdes anonyme, og i valgkampen for fire år siden modtog Britt Bager samlet 100.000 kroner fra fem forskellige selskaber med samme person som ejer. Det udløser Enhedslistens politianmeldelse.

Ved seneste folketingsvalg blev Britt Bager valgt i Favrskovkredsen, hvor hun fik 7306 personlige stemmer. Siden er hun skiftet til Djurskredsen, og politianmeldelsen samt de seneste måneders debat om donationerne giver stof til eftertanke.

- Folketingsvalget er meget tæt på, og det store fokus på sagen om donationerne giver naturligvis anledning til bekymringer i forbindelse med min valgkamp. Jeg vil snakke om Venstres politik med vælgerne - og ikke de grundløse anklager. Det er vigtigt at understrege, at jeg ikke som person har modtaget bidragene. Det har min daværende kreds, understreger Britt Bager, der siden maj 2018 har haft posten som politisk ordfører for Venstre.

Baglandet bakker op

I Britt Bagers bagland på Djursland er der stor tillid til politikeren.

Kredsbestyrelsen for Djurskredsen i Venstre følger med i sagen, men medlemmerne har ikke set grund til at samles for at drøfte situationen.

- Det er naturligvis svært at gisne om sagens konsekvenser ved det kommende folketingsvalg. Men jeg tror, at den bliver betydningsløs. Der er ingen, som har udtrykt mistillid til Britt Bager over for mig, fortæller formand Mogens Høeg Hørning fra Venstres bestyrelse i Djurskredsen i Østjyllands Storkreds.

I Syddjurs Kommune vurderer 1. viceborgmester Claus Wistoft (V), at der er masser af valgkamp og politik i sagen om Britt Bager og donationerne fra fem forskellige selskaber med samme ejer.

- Hele denne sag er politisk motiveret. Enhedslistens formål med politianmeldelsen kan kun være at svække Venstre og Britt Bager i forbindelse med valget. Jeg er overbevist om, at langt de fleste vælgere gennemskuer det, vurderer Claus Wistoft, der også er tidligere borgmester i Syddjurs.

Sagen og reglerne

Ifølge loven skal partier og politikere offentliggøre identiteten på donorer, som giver mere end 20.000 kroner i støtte.

Det er kommet frem, at Venstre-politikerne Marcus Knuth og Britt Bager i 2015 førte valgkampe, hvor enkeltpersoner bidrog med donationer til en samlet værdi over 20.000 kroner.

Britt Bagers valgkamp i 2015 hvilede på blandt andet fem donationer på hver 20.000 kroner fra selskaber, som var ejet af den samme person. Det blev ikke indberettet.

I Marcus Knuths valgkamp indgik der donationer på ca. 40.000 kroner fra to selskaber ejet af samme erhvervsmand. Det blev ikke indberettet.

0/0
Annonce
Danmark

Video: Se den fulde statsminister-duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke

Danmark

DMI advarer: Risiko for lokale skybrud

Danmark

Paludan sendte brev til 500: Alle i chikaneoffers omgangskreds skulle kende hans version

Danmark

Støjberg kritiseres for at åbne for udenlandske løndumpere i landbruget

Udenlandsk arbejdskraft: Færdiguddannede udenlandske landmænd på op til 35 år kan fremover blive ansat i danske landbrug som praktikanter på elevløn i op til 18 måneder. Det er udsigten, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har udarbejdet en bekendtgørelse med ændringer, som et flertal i Folketinget ellers afviste i oktober sidste år, da ændringerne var en del af regeringens udspil til styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Med virkning fra 1. juni kan danske landbrugsvirksomheder eksempelvis hente en fuldvoksen, færdiguddannet ukrainsk landbrugsmedhjælper i halvandet år til godt 15.000 kroner om måneden. Ifølge fagforeningen 3F kan en færdiguddannet dansk landbrugsmedhjælper normalt tjene omkring 28.000 kroner månedligt - inklusive pension. Samtidig stilles der ikke længere nogen sprogkrav. De seneste år har langt størstedelen af de landbrugspraktikanter, der har fået tilladelser, været fra Ukraine. Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, falder det ikke i god jord. Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at Inger Støjberg er gået bag ryggen på et flertal i Folketinget. - Det er forkert, hvad ministeren har gjort. Både i forhold til det politiske indhold, men også fordi ændringen som selvstændigt forslag ikke ville have haft et flertal i Folketinget. Det her burde have været reguleret ved lovgivning, siger han. Martin Henriksen mener ikke, at der er brug for flere udenlandske landbrugspraktikanter. Han så hellere, at man pressede virksomheder til at tage udfordringen med at flytte danskere væk fra offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Samtidig modarbejder ændringerne partiets ønske om at begrænse indvandringen. Argumentet om, at landbrugets betingelser nu bare vil være de samme som i blandt andet sundhedsvæsenet, preller af på DF-ordføreren. - Så vil jeg hellere se på, om der skal strammes op andre steder. Det kan man lige så godt argumentere for, mener Martin Henriksen. Han og partiet har allerede undersøgt, om det kunne lade sig gøre at fjerne den ministerielle bemyndigelse, som Inger Støjberg har benyttet sig af, i dette tilfælde. Men det blev vurderet, at det var "teknisk besværligt". Han er dog indstillet på at forsøge igen efter et valg, hvis Venstre kan bevare magten, og der stadig er et flertal imod.

Danmark For abonnenter

Se billederne: Greven af Egeskov hemmeligt gift med prinsesse

Danmark

Nu er dommen faldet: Eks-politiker erkender 73 sexorgier i hele Danmark

Annonce