Annonce
Struer

Venstre tænder alarmklokkerne

Alle partier havde på forhånd underskrevet et budgetforlig, og borgmester Niels Viggo Lynghøj kunne derfor åbne den afsluttende debat om det kommunale budget for de kommende fire år med et enigt byråd i ryggen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Byrådet i Struer godkendte det kommunale budget med ro på i 2020. Værre ser det ud i 2021.

Struer: Byrådet i Struer Kommune fik onsdag eftermiddag godkendt et kommunalt budget for både 2020 og de efterfølgende tre år frem til 2023 uden den store dramatik og et minimium af debat.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) kunne indlede med en gennemgang af de overordnede tendenser i den kommunale økonomi og konstatere, at han som borgmester i Struer Kommune kunne glæde sig over, at budgettet kunne godkendes med opbakning fra et samlet byråd.

Alle havde skrevet under på et budgetforlig.

- Det giver en god baggrund for driften af Struer Kommune. Det giver både borgerne og de ansatte i Struer Kommune sikkerhed for, at det, der er vedtaget, står til troende, sagde han, og under sin gennemgang af tallene kunne han forsikre, at der er balance på budgetterne i 2020.

Annonce

Det giver en god baggrund for driften af Struer Kommune. Det giver både borgerne og de ansatte i Struer Kommune sikkerhed for, at det, der er vedtaget, står til troende.

Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), Struer

Dybt hul i 2021

Værre ser det så ud, når han ser lidt længere ud i fremtiden.

Målsætningen for Struer Kommune er at komme ud af 2020 med et overskud på den ordinære drift på 45 millioner kroner, et anlægsbudget på 45 millioner kroner og en kassebeholdning ved årets udgang på 45 millioner kroner.

I 2020 er der lagt op til et anlægsbudget på 53,2 millioner kroner. Driftsoverskuddet bliver ifølge budgettet på 31 millioner kroner og kassebeholdningen ved årets udgang bliver på næsten 70 millioner kroner.

Men allerede i 2021 dykker driftsoverskuddet til 18,4 millioner kroner, og i 2022 bliver det kun på 17,4 millioner kroner.

- Indtægtsgrundlaget er vigende, så vi har store forventninger til en kommende udligningsreform, sagde borgmester Niels Viggo Lynghøj.

En udligningsreform, som gerne skulle give Struer Kommune et mere solidt fundament.

- Men hvem er det lige, der skal betale regningen?, lød det fra Venstres gruppeformand i byrådet, Mads Jakobsen (V), som var knap så optimistisk.

- Vi må forvente, at den socialdemokratiske regering får et hyr med at få gennemført en udligningsreform, der kommer Struer Kommune til gode, når en lang række socialdemokratiske borgmestre fra Vestegnen kommer til at løbe dem på dørene for at blokere for en reform, der betyder, at de mister noget til fordel for os her i Struer, sagde han.

- Så vi risikerer at komme til at mangle 25 millioner kroner på driften i 2021, hvis der ikke sker noget. I Venstre kan vi kun håbe, at vi får gavn af en udligningsreform, og at det endelig vil lykkes for regeringen at få den gennemført, sagde han.

Risikabelt

Men samtidig mener han også, at det er risikabelt at at læne sig tilbage og basere den kommunale økonomi i 2021 på en forventning om, at det kommer til at ske.

- Tidligere har målene for Struer Kommune været et driftsoverskud på 50 millioner kroner og et tilsvarende mål om en kassebeholdning på 50 millioner kroner og det samme til anlægsudgifter. Vi er gået med til at sænke ambitionerne, og det ser fornuftigt ud i 2020. Det er et budget, vi kan stå ved, sagde han, da Venstre som alle de øvrige partier i byrådet kunne tilslutte sig budgettet.

Men altså med de røde alarmklokker tændt for fuldt blus i forhold til fremtiden.

- Hvis vi kommer til at mangle de 25 millioner kroner på driften i 2021, er det noget, vi bør forberede os på allerede i starten af 2020, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Minister afkræves svar om Høfde 42

Lemvig

Ekstra penge til turistarbejde

Annonce