Annonce
Livsstil

Verdens kedeligste kæledyr giver dig vidunderligt brød

En lækker knasende skorpe og et velduftende brød. Brug pauserne i hjemmearbejdsdagen til at starte en surdej. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I mange butikker går man for tiden forgæves efter gær. Og med mere tid derhjemme er det for mange lettere end nogensinde at bage langtidshævet brød, der kræver at blive strukket og vendt i løbet af dagen. Og til dette passer en surdej perfekt. Med få minutters pleje om dagen kan man få fantastisk, friskbagt brød.

I disse uger kan man spejde langt efter frisk gær i køledisken i de danske supermarkeder. Måske ender meget af den gær, som bliver revet ned fra hylderne, i skraldespanden. Måske er bagelysten bare større, når mange danskere holder sig mere inden for hjemmets fire vægge. For nogle er dagens rutiner ud af huset sat på pause. For andre er de blevet erstattet af hektiske arbejdsdage fra hjemmekontoret med ungerne drønende om benene.

Uanset anledningen og omstændighederne er de fleste af os hjemme langt mere, end vi plejer, og det giver tid til at have små projekter kørende, som kræver lidt opmærksomhed, men ikke for meget tid.

Og hvorfor ikke prøve det, som vel nok kan beskrives som verdens kedeligste kæledyr: Surdejen.

Annonce
En surdej kan bruges i stort set alle brødtyper. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Kræver ikke mange minutter

Målrettet brug af surdej spores tilbage til egypterne 2600 år før vores tidsregning. Metoden kom fra ølbrygning, der ligesom surdejsbagning kræver indgående kendskab til gæringsprocesser, og brødene blev bagt i cylindriske lerovne.

I dag bages meget brød med den rendyrkede gær fra køledisken, men investerer man en smule tid i at finde de rette opskrifter, behøver man kun bruge få minutter om dagen på at starte og holde en surdej i live. Når surdejen først kører, kan den endda opbevares på køl i op til en uge, uden at gærcellerne skal fodres med nyt mel. Surdejen giver et brød, der har en mere kompliceret smagsprofil.

Der findes mange forskellige opskrifter for surdej. De har dog en ting til fælles: Brug lige dele mel og vand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce