Annonce
Udland

Verdensledere hylder veteranerne fra D-dag

Mandel Ngan/Ritzau Scanpix
Præsidenter og kongelige rejste sig og klappede af veteranerne, der deltog i landgangen i Normandiet i 1944.

Præsidenter og politiske ledere fra USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien er blandt de mange, der onsdag er samlet på Englands sydkyst for at markere 75-året for D-dag.

Stjernerne i showet er hverken USA's præsident, Donald Trump, den britiske dronning Elizabeth eller Tysklands forbundskansler, Angela Merkel.

Det er derimod de mindst 300 veteraner, som i dag er i alderen 91 til 101 år, der er med i kystbyen Portsmouth - stedet, hvor de afsejlede fra for præcis 75 år siden.

Både præsidenter, premierministre og de britiske kongelige gav veteranerne et stående bifald, da de aldrende soldater gjorde honnør fra scenen.

Den 93-årige dronning Elizabeth takkede veteranerne for deres heltemod.

- Det er med ydmyghed og fornøjelse, at jeg på vegne af hele landet, faktisk hele den frie verden, siger tak til jer alle, sagde dronningen.

En af veteranerne, Harold Wilson, fortalte inden onsdages ceremoni, at han var overvældet over at opleve, at D-dag stadig har betydning. En ung fransk familie stoppede for at takke ham for at have befriet deres land, da de gamle soldater tirsdag besøgte Dunkirk, fortæller han.

- Jeg synes, at det er fantastisk efter alle disse år. Det gør det tydeligt for mig, hvilken nytte det gjorde, siger Wilson.

Den to dage lange markering af D-dag er en hyldest til de soldater, der skrev historie ved at deltage i den risikable mission.

Selve D-dag, hvor 150.000 allierede soldater gik i land i Normandiet i det nordvestlige Frankrig, er først den 6. juni, altså torsdag.

Men en stor del af den kæmpe styrke, der på D-dagen gik i land i Normandiet, var tidligere afsejlet fra netop Portsmouth, hvor onsdagens ceremoni foregår.

Operation Overlord, som den omfattende operation blev kaldt, var et afgørende vendepunkt i Anden Verdenskrig og bidrog til Nazitysklands nederlag i maj 1945.

- Landgangen i Normandiet for 75 år siden var et eksempel på historisk internationalt samarbejde, siger den britiske premierminister, Theresa May, i en tale, hvor hun hylder veteranerne, der "kæmpede for at sikre den frihed og fred, vi nu nyder".

Også Angela Merkel, hvis land udgjorde fjenden dengang, er til stede ved den to dage lange markering af D-dag.

Det samme er repræsentanter for alle de lande, der kæmpede side om side med briterne i Normandiet, herunder USA, Frankrig, Holland, Norge, Polen og Danmark.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var med ved markeringen af 70-året i Frankrig for fem år siden. Han er ikke inviteret denne gang.

Det daværende Sovjetunionen var ikke involveret i D-dag i Normandiet, men spillede en afgørende rolle i nazisternes nederlag på østfronten.

/ritzau/AP

Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Annonce