Lemvig

Verdensmålene er kommet til Lemvig

En god ide, et skilt og en kasse. Det er bidraget fra Mikkel Borum (til venstre), Ida Rungø og Kasper Willumsen til at leve op til FN's verdensmål, som er emnet for en temauge på Christinelystskolen i Lemvig. Foto: Jesper Lundsgaard

En kasse til udveksling af tøj er en af ideerne som elever på Christinelystskolen i Lemvig har fået for at leve op til FN's verdensmål

Lemvig: Der bliver trukket en rød tråd fra New York til Lemvig i denne uge.

Eleverne på Christinelystskolen har taget de 17 verdensmål, som de 193 medlemslande af FN blev enige om og underskrev for tre år siden, til sig og arbejder med dem i en temauge.

Og eleverne har masser af ideer til, hvordan man kan være med til at leve op til de verdensmål, der skal være med til at gøre planeten til et bedre sted at leve for alle mennesker.

En gruppe arbejder med at fremstille bioplast, en anden kigger på bæredygtig mad. Andre kigger på elevernes transport til og fra skole, og om den kan gøres grønnere, mens elever fra indskolingen kigger på, hvor meget emballage de har med i deres madpakker og hvor meget emballage, der bliver brugt hos en købmandsforretning.

Tre elever fra 8. klasse er til gengæld i gang med et helt andet og jordnært projekt. De arbejder på at elever kan lægge aflagt eller brugt tøj i en kasse, som andre elever kan tage og bruge, hvis de ønsker det.

- Ideen er, at man på den måde kan finde noget tøj, som andre ikke kan bruge, siger Ida Rungø om ideen.

Da eleverne blev præsenteret for emnet til temaugen, var Kasper Willumsen ikke videre begejstret for at skulle i gang med opgaven. Men han har ændret opfattelse af temaugen i takt med, at de er begyndt at arbejde med projektet,

- I begyndelsen syntes jeg, det lød kedeligt. Men det er blevet spændende, da vi selv skulle finde på et projekt. Samtidig er jeg også blevet klogere på, hvad verdensmålene er. Jeg troede ikke, at der var så mange, siger han.

Ida Rungø er på samme linje.

- Jeg kendte ikke så meget til verdensmålene, inden vi gik i gang med temaugen. Det var noget, jeg havde hørt om, men ikke gik så meget op i, siger hun.

Til gengæld har ugen sat nogle tanker i gang hos Mikkel Borum.

- Det gælder blandt andet omkring den globale opvarmning, som kommer tæt på os. Det er noget jeg tænker over, men jeg ved ikke, hvad jeg kan gøre anderledes for at ændre det, siger han.

Selv om temaugen officielt slutter på fredag, så er eleverne på Christinelystskolen ikke færdige med at arbejde med verdensmålene.

- Jeg håber på, at denne uge kan blive et kick-off til, at vi kan arbejde videre med problemstillingerne og måske også blive certificeret som en verdensmål-skole. Samtidig er det også med til at ruste eleverne. Hvis vi kan give eleverne en tro på, at de kan være med med til at ændre noget i verden ved at være kreative og innovative, så er det fint, siger Hanne Andersen, der er leder af det pædagogiske læringscenter på Christinelystskolen.

- Mange af de ting, som verdensmålene beskriver, er nogle vi i forvejen arbejder med i folkeskolen. Samtidig har Danmark skrevet under på målene sammen med de øvrige medlemmer af FN, og derfor er det også vigtigt at eleverne kommer til at lære noget om verdens tilstand og vide noget om det. Desuden kommer der også et internationalt perspektiv ind i undervisningen, som også er en del af folkeskolen, siger Hanne Andersen.

Selv om de tre elever ikke tænker så meget over verdensmålene i deres hverdag, så er de enige om, at det er et fint emne at arbejde med i denne uge,

- Og så er det mere spændende end en almindelig skoleuge, er de enige om.

FAKTA

25. september 2015 vedtog verdens stats- og regeringsledere på FN-topmødet i New York en hidtil uset ambitiøs og transformativ udviklingsdagsorden. Målene trådte i kraft den 1. Januar 2016 og skal frem til 2030 sætte os kurs mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten.

Ud over de 17 mål er der også 169 undermål, som de 193 FN-nationer har skrevet under på at arbejde for at opnå.

1. Afskaf fattigdom

2. Stop sult

3. Sundhed og trivsel

4. Kvalitet i uddannelsen

5. Ligestilling mellem kønnene

6. Rent vand og sanitet

7. Bæredygtig energi

8. Anstændige job og økonomisk vækst

9. Industri, innovation og infrastruktur

10. Mindre ulighed

11. Bæredygtige byer og lokalsamfund

12. Ansvarligt forbrug og produktion

13. Klimaindsats

14. Livet i havet

15. Livet på land

16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner

17. Partnerskaber for handlinger.

Kilde: www.verdensmaalene.dk

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

En hyldest til viagra-bukserne - jeg glæder mig til at få et par

Kultur For abonnenter

Arrangørerne af Venø Festival: - Det er jo en form for hjerneblødning

Struer For abonnenter

Rejsen fra Somalia: Jeg er fri i mit hjerte nu

Struer For abonnenter

Tour de Toilet: Er der virkelig ingen steder at ski.. på hele Thyholm?

Fodbold For abonnenter

Da en "Gæv Kaal" ved navn Sophus Krølben endte i Tvis

Annonce