Annonce
Holstebro

Vestforsyning: Aftale giver nye muligheder for fjernvarme

Der er nye muligheder for at bruge overskudsvarme fra for eksempel Færch Plast til at producere fjernvarme i Holstebro og Struer, når affaldsforbrænding på Måbjergværket skal lukke indenfor overskuelig tid. Arkivfoto: Morten Stricker
Vestforsyning vil nu overveje muligheden for at inddrage overskudsvarme fra industrien i fjenvarmeproduktion. Det er der nemlig mulighed for, efter kritiseret afgift er fjernet.
Annonce

HOLSTEBRO: Forbrænding af affald er en væsentlig kilde til produktion af fjernvarme i Holstebro og Struer - men det slutter i løbet af højst 10-12 år.

Men nu er der kommet helt nye muligheder for forsyning af fjernvarme i fremtiden. En afgift på 15,5 øre på brug af spildvarme fra industrien til fjernvarme bliver nedsat til 0,4 øre ifølge en ny bred klimaaftale, som regeringen og en række partier har indgået.

- Det er klart noget, som vi skal have kigget på - og herunder muligheden for at få varme fra køling på Færch Plast, når denne afgift nu er næsten væk, siger Nils Ulrik Nielsen (S), der er formand for Vestforsynings bestyrelse.

Vestforsyning er allerede i gang med at overveje, hvordan fjernvarme skal produceres, når der skal lukkes for forbrænding af affald.

- Vi afsøger hele tiden de muligheder, der er for forsyning med fjernvarme i fremtiden, siger Nils Ulrik Nielsen.

Birn Jernstøberi er en anden virksomhed, hvor der er spildvarme, når jern køler ned, men som kan være mere kompliceret at udnytte til fjernvarme.

Annonce

Skal skrotte oliefyr

Klimaaftalen har som mål at nedbringe CO2-belastningen - og herunder til boligopvarmning. Her er der både en plan om mere fjernvarme - og der er tilskud til at lukke for gas- og oliefyr til privat opvarmning og erstatte med varmepumper.

- I dag er fjernvarme billig, men samtidig skal vi være obs på, hvordan vi også kan være relevante i nye udstykninger, hvor borgere ikke er bundet til fjernvarme, siger Nils Ulrik Nielsen.

Fjernvarme er udbredt i landsbyer i Holstebro Kommune. Men der er mindre bysamfund, hvor der i dag ikke er kollektiv på varmeforsyning.


Vi skal være obs på, hvordan vi også kan være relevante i nye udstykninger, hvor borgere ikke er bundet til fjernvarme.

Nils Ulrik Nielsen, formand for Vestforsyning


- Lige nu kigger vi efter en mulighed for, hvor det er muligt at etablere en form for varmepumper i et mindre bysamfund for at afprøve det. Men vi har ikke fundet det rigtige sted, siger Niels Ulrik Nielsen.

Brug af overskudstrøm fra vindmøller, når det blæser meget og strømmen er ekstra billig, er en anden mulighed.

- Det kan der være nye og interessante muligheder for. Og herunder har vi vore egne vindmøller i Gedmose, siger bestyrelsesformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Naturen har det langt bedre end sit rygte

Annonce