Annonce
Debat

Vi har ingen nytte af nyttejobs

Karsten Hønge

Debat: Ja til uddannelse og arbejde. Nej til kostbar hovedløs aktivering.

Regeringen vi indføre 37 timers aktivering af udlændinge som betingelse for offentlige ydelser. Jeg er i den grad tilhænger af ”pligt og ret”, og i nævnte rækkefølge. Velfærdssamfundet hænger sammen fordi vi arbejder, og fordi vi samtidig holder hånden over borgere, som ikke er i stand til det.

Men de såkaldte ”nyttejobs” i regeringens udspil er ikke til nogen nytte, hverken for borgeren, kommunen eller staten. Vi risikerer seriøst at ansætte flere nye kommunale medarbejdere til at administrere aktiveringsordninger og ”nyttejobs”, end antallet af indvandrere der kommer i arbejde. Det vil dog være et nummer for skørt.

Annonce

Kommunernes Landsforening har beregnet, at indsatsen vil koste mellem 400 millioner og 800 millioner kroner afhængig af kvaliteten i aktiveringen. Men det vil kun få ca. 250 mennesker i job. Jeg tror, at vi skal finde nye veje.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring

Årtiers mangelfulde integration har desværre efterladt mange mennesker uden uddannelse og job. Danmark fortsætter med at møde nye flygtninge og indvandrere med alt for lave forventninger. Men plat ”aktivering” og chikane hjælper ikke en disse. Tværtimod.

Arbejdsopgaver, som har været nævnt som ”nyttejobs”, er jo allerede i dag andre menneskers rigtige job. Fjerne graffiti, samle cigaretskodder op, rydde op på offentlige arealer og så videre er opgaver som varetages af især 3F’ere. Skal de så fyres, mens folk i aktivering overtager arbejdet? Det hjælper i hvert fald ikke på hverken integration eller velfærd.

At skifte vand i vandpytterne kan ikke beskæftige ret mange, og derfor ender aktivering som en meningsløs ørkenvandring. De fleste kommuner er derfor gået væk fra ”nyttejobs”, som oftest viser sig at være dyre og uden nævneværdig effekt.

Mennesker kommer videre, når der er konkrete individuelle planer som er et mix af uddannelse, arbejde, praktik i virksomheder, løntilskud og meningsfuld aktivering. Det hele skal ske i tæt samarbejde mellem borgeren, kommunen, uddannelsesinstitutioner, fagforeninger og virksomheder. I alle processer skal det være målbart, hvor meget den enkelte flytter sig i forløbet.

Hvis en borger ikke følger en aftalt plan, skal det have økonomiske konsekvenser. Jeg er ganske usentimental, når det kommer til betingelserne for at modtage offentlige ydelser, når vi samtidig husker, at der på alle arbejdspladser selvfølgelig kan være forsømmelser på enkelte dage.

SF deltager i forhandlingerne om integration, aktivering, uddannelse og så videre. Vores ambition er at blive en del af en kommende aftale, men kun hvis det giver mening for både borgerne og samfundet. Plat symbolpolitik for at være hård på udlændingepolitikken orker vi ikke.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Manden var alvorligt syg, og Bitten stod med fire børn og alle de udfordringer, der fulgte med: Bare der havde stået en og banket på for at sige, nu skulle jeg nok få hjælp

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Skuffelse i Lemvig-lejren efter pointdeling: - Jeg synes det var tyveri ved højlys dag

Sport For abonnenter

Minut for minut: Lemvig måtte nøjes med det ene point i fredagsgyser i Skive

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Lemvig

Analyse: Nye Borgerlige skal mere end firedoble antallet af stemmer

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Erhverv

Her skal der helst være grus i maskineriet

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Sport For abonnenter

Karakterbogen: 2 mål på 12 afslutninger gør ikke Thymann til en skurk

Lemvig

Ønske i valgkampen: Det skal være let for den pårørende når det er svært

Annonce