Annonce
Debat

Vi kommer til at mangle faglærte til grønne job

Morten Flæng. Pressefoto

Læserbrev: Vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, særligt dem der kan være med til at løfte den grønne omstilling. Mange er måske ikke klar over det, med det er primært faglært arbejdskraft, der bliver brug for, når vi skal have et grønnere Danmark med mere bæredygtighed.

Manglen på faglært arbejdskraft vil både stå i vejen for udviklingen af samfundet, velstanden og særligt målet om at nå en 70 procent reduktion af CO2-udledningen inden 2030. Derfor er det rigtig godt, at man fra regeringens side vil se på en politisk reform, og gøre noget ved de udfordringer vi har i vores samfund om at skaffe kvalificeret fagligt arbejdskraft.

Vi har vidst det længe, men en ny undersøgelse bekræfter det desværre. Uddannelsessnobberiet lever i bedste velgående. Spørger man danskerne om hvilken uddannelse, der har den største prestige, så er der kun to procent, der svarer en erhvervsuddannelse, 37 procent svarer en studentereksamen.

Annonce

Egentlig er det vel ikke så mærkeligt, når erhvervsdelen fuldstændig er forsvundet som en obligatorisk del i folkeskolen, - og skolereformen gav ikke det, mange havde regnet med. Vi bliver nødt til at få de unge tættere på erhvervslivet, og det arbejdsmarked der skal bruge dem. Vi må ikke glemme, at skolegangen ikke har været en positiv oplevelse for alle og så er det nok ikke en god vej bare at fastlåse dem til uddannelse.

En af udfordringerne er, at alt for mange tror, man er “låst” med en erhversuddannelse. Det er man ikke, der er alle muligheder for at læse videre, man har gode muligheder for at blive selvstændig eller få job i udlandet, hvis man har lyst og evnerne til det.


Når cirka 35.000 unge mellem 16 og 29 år i Region Midtjylland hverken er i gang med en uddannelse eller er i beskæftigelse, og der samtidig er mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for flere brancher, - ja så er det ikke nok, at vi bliver ved med at tale om det i skåltalerne. Det bliver vi nødt til at gøre noget alvorligt ved.


Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, når jeg hører nogen tale erhvervsuddannelserne ned. Det er ikke mindre værdigt at være tømrer, smed eller sosu, og arbejde med sine hænder og bruge kroppen. For virksomhederne, for samfundet og for deres egen skyld, håber jeg at mange flere vil vælge at tage en faglært uddannelse.

Det har vi hørt før, ja næsten til hudløshed, men når cirka 35.000 unge mellem 16 og 29 år i Region Midtjylland hverken er i gang med en uddannelse eller er i beskæftigelse, og der samtidig er mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for flere brancher, - ja så er det ikke nok, at vi bliver ved med at tale om det i skåltalerne. Det bliver vi nødt til at gøre noget alvorligt ved.

Noget af det vi kan gøre, er at være mere opmærksom på de unge og øge deres motivation, med mere fokus på hvad de kan, frem for hvad de ikke kan. Hvordan sikrer vi det rette match mellem ung og indsats, og dermed drager bedst mulig nytte af de unges potentialer?

Arbejdsmarkedsrådene i øst og vest er gået sammen med Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen om en fælles ambition, der både omfatter en tværfaglig indsats og en aftale om at sprede de gode initiativer og ideer på tværs af kommunerne.

En af indsatserne er et årligt ungetopmøde. Ungetopmøde er en helt enestående mulighed for at få de unge selv i tale, så de med deres egne historier kan fortælle om de ønsker, de har for fremtiden. Vi bliver til stadighed nødt til at udforske, hvordan vi møder de unge.

Virksomhederne skal også inddrages. Mange virksomheder har gode kendskaber og erfaringer med at finde jobmuligheder og motivere de unge til at tage en uddannelse, - også de unge, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Vigtigt vi bringer gode eksempler på banen, som andre kan inspireres af.

Sammen er vi stærkere, og går vi i takt og styrker samarbejdet med alle aktører på området, så har vi gode muligheder for at få hjulpet de unge videre i livet med arbejde og uddannelse.

Lykkes det, og virksomhederne i det midtjyske kan få den arbejdskraft, der er brug for, - ja så kan dagen i morgen blive bedre end i dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Christian Eriksen er stabiliseret efter kollaps på banen: - Flere spillere og tilskuere græd

Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce