Annonce
Debat

Vi skal have åbnet svømmehallerne, før det er for sent

Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Corona har ramt foreningslivet hårdt. For over et år siden blev denne virus en overlegen modspiller, som fra dag til dag lukkede idrætten ned.

Holstebro Svømmeclub er ingen undtagelse. Hvis svømmehallerne ikke meget snart bliver åbnet, slutter sæsonen, og så vil foreningerne og medlemmerne være adskilt i cirka ni-ti måneder. Dermed har både klubber og medlemmer misset et års træning. Er svømning mon med, når der åbnes den 21. april? Vi venter forsat på svar.

Organiseret idræt er ikke en stor kilde til smitte, men vi bliver alligevel holdt lukket. Det gør ondt på fællesskaberne, sundheden og trivslen.

Blandt unge føler hele 40 procent sig ensomme, og 44 procent føler sig stressede. Det er en markant stigning fra første nedlukning. Der skal ske noget for at vende disse triste tal: Giv os muligheden for at åbne for fællesskaberne og glæden.

Jeg ved, at der genereres glæde i Holstebro Svømmeclub. Jeg har haft min gang i svømmeklubben i mange år og har altid mødt glade mennesker. Samværet og bevægelse i vand gør, at smilet er større, når du forlader svømmehallen.

Svømmedanmark havde op mod 150.000 aktive svømmebørn, som er gået glip af svømmetimer i otte måneder. Det er mange kilometer, der ikke er blevet svømmet, men som er blevet henslæbt bag en skærm i stedet. Jeg ønsker mig inderligt, at alle børn, unge og ældre kommer tilbage i vandet. Men jeg frygter, at den lange adskillelse gør, at det bliver svært.


Risikoen for at blive smittet under svømmetræning er altså minimal, men den sundhedsmæssige skadevirkning på folkesundheden bliver værre, for hver dag svømmehallen er lukket.Selv et par måneder i svømmeskolen kan give børnene tryghed ved vandet inden sommerferien. Bare otte gange vandgymnastik kan gøre, at kroppen kommer i gang igen, og måske vil det være lettere at vende tilbage til august. HSC’s konkurrencesvømmere savner deres træning og det fantastiske fællesskab, de har. Hvor meget talent har vi mistet?

En undersøgelse foretaget af forskere fra Biomedicinsk Institut og sektion for idræt ved Aarhus Universitet i samarbejde med Dansk Svømmeunion viser, at højst 30 personer var blevet smittet i relation til foreningssvømning i efteråret 2020, hvor det midlertidigt var muligt at svømme. Det skal sammenholdes med, at der i efteråret jævnligt blev fundet flere end 1200 nye smittede om dagen i Danmark, og de 30 personer skal ikke mindst ses i forhold til, at svømning med 193.000 medlemmer er den tredjestørste idrætsgren i Danmark – næsten dobbelt så mange medlemmer som håndboldklubberne.

Svømning er en af de mest hygiejniske idrætsgrene, der findes: Her klæder vi om og vasker hele kroppen, inden vi går ind for at svømme i klorholdigt vand. Og bagefter går vi i bad igen. Det er derfor urimeligt at slå alle indendørs aktiviteter sammen og bevidstløst putte svømning i samme kategori som fitness, dans og korsang og lukke det hele, blot fordi det foregår indendørs. Risikoen for at blive smittet under svømmetræning er altså minimal, men den sundhedsmæssige skadevirkning på folkesundheden bliver værre, for hver dag svømmehallen er lukket.

Vi skal have åbnet for svømmehallerne nu, og så må vi håbe, at det det ikke er for sent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce