Annonce
Holstebro

Vi vender aldrig tilbage til 'tiden før corona'

- Vi har i hvert fald lært, hvordan man inddeler teatret i "zoner" og indkvarterer mennesker på en forsvarlig måde. Det tager vi meget alvorligt, for en stor del af de mennesker, der har deres gang her, er i risikogruppen, og hvis én får corona, lukker teatret ned, og alle skal testes. Det er derfor, du ser håndsprit her og der og alle vegne, forklarer Per Kap Bech Jensen om Odin Teatret, hvor man faktisk også pålægger publikum at bære mundbind under forestillingerne, selvom det ikke er påkrævet fra myndighederne. Foto: Morten Stricker
Alle kulturinstitutioner kommer til at forholde sig en fremtid med mindre offentlige tilskud, så det gælder om at tænke nyt, mener Per Kap Bech Jensen, der ved årsskiftet tiltræder som direktør for Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret.
Annonce

Holstebro: Selvfølgelig luner det, når Statens Projektstøtteudvalg for Scenekunst tildeler Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret 1,6 millioner kroner i driftsstøtte over de næste to år.

Men det er altså ikke sådan en stor, dejlig pose penge, som helt uventet og ekstra er dumpet ned i teatrets skød.

Det er penge, som Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret gang på gang søger for en bestemt periode.

- Vi har i mange år fået en speciel pose penge fra staten til vores internationale aktiviteter. I begyndelsen var det for mange sæsoner ad gangen, så blev det til to år, så ét år, og nu er vi på to sæsoner igen, forklarer administrator Per Kap Bech Jensen, der den 1. januar 2021 tiltræder som ny direktør for Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret.

Annonce

En prop i systemet

Engang fik teatret to millioner kroner årligt. Så blev det til 1,2 millioner, 1 million og nu 800.000 kroner om året.

- Dengang vi fik to millioner kroner, var vi nok det eneste internationalt turnerende voksenteater i landet. Men i takt med at der er færre penge at gøre med og flere, der har brug for dem, må Scenekunstudvalget prioritere. Og så er der altså nogle ældre teatre, som os og Hotel Proforma, som sidder der som en pusprop, siger Per Kap Bech Jensen.

Hvad er en pusprop?

- Det er noget, der sidder og stopper og tager en stor del af de frie midler ved projektstøtteudvalget. Og når man gerne vil have udvikling og også støtte de nye, må man jo skære et sted. Man kan ikke bruge pengene to gange, forklarer Per Kap Bech Jensen, der forsikrer, at man ikke er skuffede på teatret over "kun" at få 800.000 kroner om året.


Kulturlivet skal nok komme igennem 2020. Og også 2021. Men i 2022 er kasserne formentlig ved at være tomme, og hvad så?

Per Kap Bech Jensen, administrator, Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret


- Nej, vi var vældig nysgerrige på, hvad de ville sige til vores ansøgning denne gang. Vi gik og sagde til hinanden, at denne gang var der en risiko for at projektstøtteudvalget ville fjerne propperne. Det gjorde de så ikke, og det er vi glade for. Det betyder, at de kan se, at der ligger et teater her i Holstebro, som har gjort sig fortjent til at få støtte, siger Per Kap Bech Jensen.

Og I er heller ikke skuffede over, at I er blevet beskåret i tilskuddet fra Holstebro Kommune?

- Vi konstaterer det blot, men det var et chok for os alle her på teatret. Det er en prioritering fra byrådets side, og det er de jo valgt til, siger Per Kap Bech Jensen.

Annonce

Frem mod uafhængighed

Teatret er på vej mod "nye tider" - blandt andet har man indledt nye strategiske, tætte samarbejder med Grønland og med Sydkorea, fortæller han.

- Det er en del af det hele og en lille gearing i forhold til at tænke frem mod en større uafhængighed af offentlige midler. Den virkelighed, tror jeg, at alle kulturinstitutioner kommer til at forholde sig til. Det er dumt ikke at gøre sig nogle overvejelser om, hvordan vi kan holde på mennesker og derigennem skabe aktiviteter i Holstebro, Danmark og verden, siger han.

Odin Teatret og tilskuddene

Byrådet i Holstebro har besluttet at spare 500.000 kroner om året i tilskud til Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret i årene 2021 til 2024. Dermed får teatret 6,5 millioner kroner om året i tilskud.

Statens Kunstfond (det vil sige Statens Projektstøtteudvalg for Scenekunst) har valgt at støtte teatret i to sæsoner (2021-2022 og 2022-2023) med i alt 1,6 millioner kroner. Det er penge, man søger fra gang til gang. Nordisk Teaterlaboratorium-Odin Teatret har i mange år modtaget støtte fra staten - det højeste beløb, teatret er blevet tildelt, var to millioner kroner årligt.

Corona har ramt kulturlivet hårdt, og Per Kap Bech Jensen erkender, at pandemien også har været slem for teatret.

- Men det har også været en periode, hvor vi har fået mulighed for at reflektere over, hvem vi er, hvad vi gør her, og hvad vi skal fremadrettet. Det er jo den skinbarlige nye virkelighed, at vi aldrig vender tilbage til "før", altså til det "normale". Så hvordan kan vi være der for folk, når der er alle de her restriktioner, spørger Per Kap Bech Jensen.

Annonce

Hvad så i 2022?

Teatret er blandt andet gået ind i at arrangere online-seminarer, og man er i øjeblikket i færd med at producere en showcase for ikke-danske penge, som skal videofilmes og vises i Sydkorea. Forhåbentlig bliver showcasen realiseret som en rigtig forestilling i 2021.

Per Kap Bech Jensen overtager roret efter Eugenio Barba fra den 1, januar 2021. Indtil da har han titel af administrator på Odin Teatret-Nordisk Teaterlaboratorium. Foto: Morten Stricker

- Vi er heldigvis ikke afhængige af at få en masse tilskuere i sæderne, men det internationale marked er jo helt klappet i lige nu, og det gør da, at vi tænker anderledes, for det er jo helt utænkeligt, at vi rejser 12-15 mennesker ud og går i karantæne et sted i 14 dage, inden vi kan arbejde, forklarer Per Kap Bech Jensen, der er spændt på, hvordan kunst- og kulturlivet ser ud om to år.

- Kulturlivet skal nok komme igennem 2020. Og også 2021. Men i 2022 er kasserne formentlig ved at være tomme, og hvad så? Det er jo kun overflade, man ser rundt omkring, hvor folk laver en masse aktiviteter - og derfor er det tvingende nødvendigt at tænke nyt og anderledes, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce