Annonce
Lemvig

Vi vil så gerne turisterne bliver lidt længere

Det gamle og slidte industriområde ved BOCO-bygningen centralt i Thyborøn tænkes brugt til nyt hotel-byggeri. Foto: Lars Kamstrup
Strategisk-fysisk Udviklingsplan giver Lemvig Kommune værktøjet til at udvikle turismen i Thyborøn og langs havet i de kommende år

Thyborøn: I dag er en turist i gennemsnit i Thyborøn i fire og en halv time. Det er for kort tid, så derfor skal der udvikles flere attraktioner, spisesteder og forretninger. Og som det allervigtigste: Flere overnatningsmuligheder.

Dermed vil turisterne blive længere og bruge flere penge.

Det er nøglen i den omfattende udviklingsplan, der netop er færdig for Thyborøn og Thorsminde samt området midt imellem. Den er finansieret af Lemvig og Holstebro Kommuner i samarbejde med Realdania og Dansk Kyst- og Naturturisme.

Annonce

- Vi har gennem lang tid haft rigtig mange konsulenter gående for at udarbejde materialet til rapporten. Det har været fint, men det er også godt, der nu er kommet et resultat ud af det. Det er et meget tilfredstillende resultat, fordi vi med denne rapport i hånden har et værktøj til at udvikle turismen i vor kommune med udgangspunkt i Thyborøn, siger borgmester Erik Flyvholm (V).

Mangler sammenhæng

- Rapporten giver os en række forslag. Den ser naturligvis mulighederne meget overordnet og tager ikke specifikke hensyn til ejerforhold, matrikler og alt andet, der giver udfordringer rent planmæssigt. Nogle af forslagene er faktisk i gang. Andre kan vi gå lige til, og nogle tager længere tid. Men vi kan beslutte hvilken vej, vi vil gå og koble det sammen med de turist-tiltag, vi vil lave i den øvrige del af Lemvig Kommune, siger borgmesteren.

Der er specifikke forslag til, hvordan Thyborøn by kan udvikle sig, og hvor man kan få områderne til at hænge sammen. I rapporten siger man, at der i dag ikke er en sammenhæng, men det kan man etablere med promenader og forbindelser, så man har et attraktionsområde i den nordlige ende af byen med udgangspunkt på havnen. Så er der forbindelse langs diget til den sydlige del, hvor campingplads, Wærket, Sneglehuset, Naturrum med mere ligger. Man vil gå fra en umoden til en moden turistdestination

Annonce

Nyt hotel i Thyborøn

Men et nøgleord er overnatninger. Ser man på Thyborøn og feriehusområdet ved Vejlby og Vrist, så mener man, at frem til 2025 kan der udvikles små 265.000 nye overnatninger. Og går man fem år yderligere frem, så kan der komme yderligere 121.500.


Der er ingen konkrete planer endnu om hotellet, så derfor vil det kun forvirre at bringe sådan en skitse offentligt nu. Ingen ved, hvordan et hotel eventuelt vil komme til at se ud.

Erik Flyvholm (V), borgmester


Og hvordan så det?

Mest iøjnefaldende er forslaget om et nyt hotel på BOCO-grunden på havnen i Thyborøn.

- Det vil være en perfekt placering af et hotel. Lige ved havnen og tæt på stranden. I rapporten er der skitse af Hotel Havkraft. Men det er bare en skitse. Der er ingen konkrete planer endnu om hotellet, så derfor vil det kun forvirre at bringe sådan en skitse offentligt nu. Ingen ved, hvordan et hotel eventuelt vil komme til at se ud. Men vi tror på, det kan lade sig gøre at finde investorer, som vil være interesserede i et hotel-byggeri i Thyborøn, siger borgmester Erik Flyvholm.

Området ved De Røde Huse - her fotograferet i trist regnvejr - vil blive en del af bindeleddet mellem havnen og attraktions-området. Foto: Lars Kamstrup

Faktisk er der også en skitse til endnu et hotel syd for der, hvor Mallemukken nu genrejses, men det er i planerne længere ude i fremtiden. Alt sammen noget, der skal være med til at binde attraktionerne i Thyborøn sammen. De to hoteller er vurderet til henholdsvis 90 og 50 værelser.

Så er der også en udvidelse af Thyborøn Camping, som man allerede er i gang med at projektere.

Annonce

Feriehuse på ny måde

Men det store antal turister kommer fra sommerhusområderne. Her vurderes det, at der i første omgang kan bygges 316 sommerhuse i Vejlby-Vrist. På nye grunde, altså. Derudover kan man bygge på eksisterende tomme grunde 38 feriehuse og siden yderligere 113. Dertil kommer, at man vil forsøge at overtale flere sommerhusejere til udlejning.

- Det er selvfølgelig et af de punkter, hvor der er tegnet hen over forskellige matrikler og ejerforhold, så det er en af de opgaver, vi vil få, nemlig at tale med grundejerne, om de er interesseret i at sælge til feriehuse, siger borgmesteren.

Her er der i rapporten forslag til, hvordan man kan gøre det attraktivt med feriehuse, som ikke ligger ud til havet.

- Der er ikke tale om et område med stikveje, hvor sommerhusene ligger på række. Der er tanker om at lave nogle store sommerhuse, der virker som klitgårde. Der kan samles feriehuse  i klynger i en plantage, og der kan laves krogede veje, så det bliver virkelig indbydende. Det er en af de opgaver, som vi kan gå i gang med at se, om vi kan få planlagt. Et større antal feriehuse vil være rigtig godt for hele kommunen, mener borgmesteren.

Han tilføjer, at en stor og vanskelig del af planlægningen for at få mange flere turister er, at få det tilpasset og indrettet, så det også er et miljø at være i for lokalbefolkningen, så man ikke bliver løbet over ende af turismen.

- Det er vigtigt, vi bevarer vort særpræg, som også er det, turisterne vil komme efter, når vi skal trække dem til vort område.

Annonce

De røde barakker

I Thyborøn arbejdes der med sammenhænge, så byens attraktioner hænger sammen. Her er De Røde Huse og Sea War Museum også en opgave.

- Her er vi i forvejen ved at udvikle en plan for, hvordan De Røde Huse kan gøres mere  attraktive og skabe rum for en udvidelse af Sea War Musem. Så den plan passer udmærket ind i dette forslag med en sammenhæng fra havnen langs Kystcentervej.

Der er også tænkt på centrale parkeringspladser i Thyborøn i nærheden af planerne om det nye hotel.

- Nu skal vi i gang med at tale med aktører, borgere og interessenter, så vi kan finde ud af, hvordan vi i de kommende år fået planlagt denne udvikling, så vi kan få alle idéer bragt i spil i en god sammenhæng, siger Erik Flyvholm

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Annonce