Annonce
Lemvig

Video skal trække præster til Vestjylland

Den nye video diskuteres på et møde med formændene fra de otte sogne ved vestkysten. Privatfoto: Heine Sand.
Der er rift om præsterne. Derfor begynder stadig flere menighedsråd at præsentere sig på små videoer for at skille sig ud
Annonce

Vestkysten: Der er langt til Vestjylland. Det er tilsyneladende den fremherskende holdning, når præster søger ny stilling. Ofte er ansøgerfeltet snævert med mindre de små sogne formår at skille sig ud.

- For fire år siden flyttede jeg selv til Vestjylland. Mange spurte, hvordan jeg kunne finde på at flytte så langt ud. Så holdningen er der, siger provst Ole Rasmussen, Lemvig Provsti.

Han oplever også, det kan være svært at få et stort ansøgerfelt til nye stillinger. I hans periode som provst har der ganske vist altid været ansøgere til de opslåede stillinger, men det har undertiden været ganske få.

- Vi har i Lemvig haft eksempler på, at der kun var henholdsvis fire og én ansøger til ledige stillinger,siger han.

Og lige nu har han to stillinger, der skal besættes i Lemvig Provsti.

Annonce

Skiller sig ud

Flere af sognene i Viborg Stift er derfor begyndt at lave små præsentationsvideoer af sig selv.

- Det er jo købers marked, da der er for få præster til for mange stillinger. Så vores "take" har været, at alt, hvad du kan gøre for at skille dig ud, kan være med til at skabe en større interesse for stillinger i Viborg Stift, siger Henrik Helms, der er kommunikationsmedarbejder.

Han har alene i år fremstillet tre videoer, der knyttes til jobopslag og hvor sognene præsenterer sig. Det er ofte små videoer på et par minutter, der præsenterer kirken, sognet, præsteboligen og livet på egnen.

- Det skal jo være et supplement til, hvad du kan læse dig til i en stillingsbeskrivelse. Det kan du sagtens nå at fortælle på et par minutter, siger Henrik Helms.

Annonce

Halvtidsstilling i spil

Netop nu står flere af de små kirker ved vestkysten og mangler en ny præst til kirkerne i Fjaltring, Trans, Ferring og Vandborg. Faktisk er det et otte sogns pastorat, der også inkluderer Lomborg, Rom, Dybe og Ramme. Her skal der i alt bruges halvanden præst til at fordele arbejdet mellem sig, og det er netop halvtidsstillingen, der er i spil.

- Vi er så få mennesker her ude, at vi kun kan få en halvtidsstilling, siger Arne Noe, der er formand for menighedsrådet i Vandborg.

En halvtidsstilling i et otte-sogns pastorat er svær af sælge, så derfor opstod ideen om at lave en præsentationsvideo, der viser alle de fordele, der følger med stillingen. Menighedsrådene har købt sig til hjælp hos en lokal filmmager, og det er der kommet en næsten 18 minutter lang film ud af, der fortæller om egnen, de fire kirker og livet omkring. Nu håber de, at videoen vil blive delt flittigt på nettet, så flere får øjnene op for de kvaliteter, der venter i området.

Annonce

Den rette

Antallet af ansøgere er dog knap så vigtig.

- Bare vi finder den rette ansøger, så er vi godt tilpas, siger Arne Noe, der også kan lokke med en nyrenoveret præstebolig med indlagt jordvarme. Derfor vil den være billig at bo i.

Ørre-Sinding menighedsråd er blandt de kirker, der har fundet en præst ved hjælp af en video. Menighedsrådet lavede en sang, som blev optaget på video og delt på nettet. Den blev klippet sammen, så de forskellige grene af kirken sang en linje. En ansat, menighedsrådet, babysalmesang, juniorkoret og andre, man som ny præst kunne møde.

- På det tidspunkt var der 10 ledige stillinger i stiftet, så vi ønskede at skille os os. Videoen sagde rigtigt meget om os som sogne at vi turde tænke nyt og prøve noget anderledes, siger Jytte Hoffmann, der er formand for menighedsrådet i Ørre Sinding.

Annonce

Ansøgte i sang

Og faktisk fik de en ansøgning fra en præst, der havde skrevet et ekstra vers på samme melodi, indsang den og sendte den som en del af jobansøgningen. I dag er han ansat som præst i sognet.

- Vi fik en god præst, som vi er glade for. Han blev ordineret i januar, fortæller Jytte Hoffmann.

I otte-sognspastoratet i Lemvig håber man at være lige så heldige med den nye video.

- Den ligger allerede på Facebook, og der bliver linket til den i stillingsbeskrivelsen, som stiftet lægger op på jobportalen. Vi forventer ikke, den bliver set af flere hundredetusinde, men vi håber, at den bliver flittigt delt og givet videre, siger Arne Noe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce