Annonce
Erhverv

Vil levere melorme til middagsbordet

Kristian Lundgaard Karlshøj ser frem til at være med til at få sat en produktion af melorme i system. Arkivfoto: Johan Gadegaard

I januar næste år begynder et treårigt projekt, hvor der skal produceres insekter på Ausumgaard - både til foder og til fødevarer.

Ausumgaard kommer til januar til at danne ramme om den første større produktion af melorme til både foder og ikke mindst fødevarer, som danskerne skal lære at elske lige så højt som frikadeller og flæskesteg.

»Vi har her til morgen fået melorm til alle i Folkestuen, og de smagte lidt som ristet løg. Vi fik dem med lidt chili-smag, og nogle sprang over den første servering. Men alle fik en smagsprøve til sidst, og jeg er sikker på, at det kan udvikle sig til noget stort,« fortæller ejeren af Ausumgaard, Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Annonce

Ind i de tomme længer

Det hele er en del af et større projekt, der skal gøre Danmark til foregangsland inden for industriel produktion af insekter til dyrefoder og menneskeføde - og med både Teknologisk institut og Innovationsfonden i ryggen.

- Ausumgaard får en spændende rolle i projektet, for det er her på gården, at selve produktionen skal etableres, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj, der dog endnu ikke har besluttet, hvor det skal ske.

-Men det bliver i en af de gamle længer på gården, som står tomme,« fortæller Jes Damgaard Lund, der er projektleder på Ausumgaard.

- Det bliver jo ikke så pladskrævende,« konstaterer han og forklarer, at melormene kommer til at vokse op i nogle cirka 15 centimeter dybe plastbakker, som kan stables i højden.

- Vi skal måske bruge et sted mellem 300 og 400 kvadratmeter, vurderer han.

Derudover skal der etableres et anlæg, hvor de spiseklare melorme kan tørres og sorteres, og Teknologisk institut har gjort en del af forarbejdet.

- Teknologisk institut har i nogle år haft en produktion i gang. Men det har været i en meget mindre skala, fortæller Jes Damgaard Lund.

Når produktionen bliver etableret på Ausumgaard, er det for at få sat produktionen af insekter til middagsbordet i system.

- Vi skal have fundet ud af, hvordan vi når frem til den optimale tilvækst og for eksempel også, hvordan de skal fodres, fortæller Jes Damgaard Lund.

Spiser alle resterne

Kristian Lundgaard- Karlshøj er både glad og stolt over at få produktionen af insekter til Ausumgaard.

- Det passer utroligt godt ind i vores tankegang om bæredygtighed og en cirkulær bioøkonomi, hvor vi udnytter alle de restprodukter, som ellers går til spilde og bliver brændt af, siger han.

For eksempel den primære føde til den nye produktion af melorme, som kommer til at bestå af restprodukter fra bagerier og bryggerier.

Nye job i sigte

Den overordnede projektleder fra Teknologisk institut, Lars-Henrik Lau Heckmann, kan se store muligheder i at få etableret en større produktion af insekter.

- Med den stærkt voksende verdensbefolkning vil der være stigende fokus på udvikling af nye proteinkilder, og her skal Danmark være foregangsland, siger han og beskriver insekterne som et realistisk og miljøvenligt alternativ til både svin og den endnu mere energitunge produktion af kvæg.

Har man ti kilo foder, kan der produceres 4,5 kilo melorme, men blot 2,4 kilo gris eller så lidt som 1,1 kilo kvæg, og desuden udleder produktionen af insekter 100 gange mindre CO2 end en produktion af kvæg.

Innovationsfonden har investeret 19 millioner kroner i projektet, og målet er at etablere en industriel insektproduktion med en årlig omsætning på 200 til 300 millioner kroner og 100 til 200 job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

24-årig lemviger kørte galt ved Skive

Annonce