Annonce
Holstebro

Vild udvikling: Fra det mindste lokale til den største bevågenhed

Thomas Danielsen (bagest til venstre) glæder sig over den nye klimalov, der blev indgået fredag aften. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Venstres klimaordfører Thomas Danielsen glæder sig over den forpligtende klimalov, der blev indgået med massivt flertal fredag aften. Da han kom i Folketinget i 2011, var klimaudvalget henvist til de mindste lokaler. Det har ændret sig markant.
Annonce

København: Hvis nogen skulle være i tvivl, så er klimaet rykket helt op på den politiske dagsorden.

Det er ikke længere et anliggende for nogle få partier og en række ukendte og lidt langhårede miljøorganisationer.

Fredag aften kunne alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Liberal Alliance stå frem og præsentere en bindende klimalov, hvor den til enhver tid siddende regering er forpligtet på at gå efter at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2020 og sikre neutralitet i 2050.

Thomas Danielsen (V), der er valgt i Nordvestjylland, sad med ved forhandlingsbordet i Klimaministeriet i sin egenskab af klimaordfører for Venstre. Han har fulgt udviklingen på nærmeste hold.

- Det er en vild udvikling. Jeg har arbejdet med klima og energi, siden jeg begyndte i Folketinget for otte år siden. Men i de første år var der ingen, der interesserede sig for, hvad vi lavede med undtagelse af nogle få nichemedier, selv om vi arbejdede med grøn omstilling. Vi var også henvist til de mindste lokaler, siger Thomas Danielsen.

Det har i den grad ændret sig. Ved de afsluttende forhandlinger sad der ikke mindre end tre partiledere med. Det var Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale Venstre.

- For et år siden var det måske kun Alternativet, der talte om at reducere CO2-udslippet med 70 procent. I dag står næsten alle partier bag den nye klimalov. Det har altid været spændende at arbejde med klimaet, men nu er det noget, som alle har en mening om, og der er bevågenhed fra alle sider, siger Thomas Danielsen.

Annonce

Forpligtende

Det glæder klimaordføreren, at opbakningen til den nye lov er så massiv.

- Jeg er glad for aftalen. Vi skal nå målene på en intelligent og hensigtsmæssig måde, der skaber udvikling og arbejdspladser. Det vil ikke være et problem at nå målet, hvis vi bare lukkede store virksomheder som Aalborg Portland og Vald. Birns Jernstøberi i Holstebro. Men det giver ingen mening. Det gør os kun fattigere og skaber ingen udvikling, siger Thomas Danielsen.

Hvis den grønne omstilling skal blive en succes, skal det være et slutprodukt, som andre lande kan kopiere og blive inspireret af.

- På verdensplan gør Danmark alene ingen forskel. Men hvis vi kan udvikle en ny teknologi, der sikrer, at den grønne omstilling ikke gør os fattigere, så er det rigtig godt for Danmark og klimaet. Vi skal være så ambitiøse, at vi er de første til at udvikle ny teknologi på det grønne område, siger Venstres klimaordfører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Coronavirus

Live: Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Annonce