Annonce
Rejser

Vilde heste - nu også i Nordjylland

Vilde heste på Sydlangeland. 20 af dem har fået nyt hjem i Nordjylland. Arkivfoto: Michael Nørgaard
I et nyt statsligt naturområde ved Lindenborg Ådal i Himmerland blev der i slutningen af 2019 sat en flok vilde heste af racen exmoor ud. De skal hjælpe til med at vedligeholde området og kommer til at græsse året rundt.
Annonce

Et af de steder i Danmark, hvor der lever flest vilde heste, er på Sydlangeland ved Dovns Klint. Her græsser omkring 60 exmoor-ponyer året rundt. Denne vinter flyttede 20 af dem adresse til den anden ende af landet. Den lille flok flyttede til Nordjylland. Nærmere bestemt Lindenborg Ådal nord for Rold Skov i Himmerland.

Her købte staten sidste sommer et naturområde, der ligger i forbindelse med et allerede eksisterende naturområde, Skindbjerglund. De to områder bliver til ét samlet landskab på 225 hektar med fuld offentlig adgang. Ponyerne kommer til at arbejde som naturplejere. Det skriver Naturstyrelsen i et nyhedsbrev, hvor Bendt Egede Andersen, der er skovrider i Naturstyrelsen, fortæller om udsætningen:

"Hestene har været lidt forsigtige, efter de blev sat ud i et helt nyt område, men er efterhånden faldet til. De er allerede i fuld gang med at gumle græs og små træskud, som over årene vil betyde, at området bliver holdt åbent. Det betyder på sigt, at der vil blive bedre vilkår for en lang række planter og dyr, der er afhængige af lys og hestepærer."

Det særlige ved exmoor-racen er, at hestene kan klare sig selv hele året rundt uden hjælp fra mennesker. De har en tyk pels, som er vandafvisende.

Her kan du også opleve vilde heste

Bøtøskoven på Falster
Her kan man opleve otte vilde heste af racen konik. Flokken består af en hingst, fem hopper og to føl. De går sammen med 12 skotske højlandskvæg. Hestene stammer fra et naturreservat i det nordlige Tyskland og kom til Bøtøskoven i 2017. Der findes en cykelrute med navnet Vilde Heste, som tager én på tur på Sydlolland og i naturreservatet Saksfjed-Hyllekrog. Se mere: www.naturlandet.dk.

Nationalpark Mols Bjerge
I forbindelse med projektet Rewilding Mols, blev der i 2016 sluppet 16 vilde exmoor-ponyer løs ved Molslaboratoriet, der tilhører Naturhistorisk Museum i Aarhus. Rewilding Mols’ formål er at skabe vildere natur i Nationalparken. Se mere: www.naturhistoriskmuseum.dk.

Sydlangeland
På Sydlangeland i området mellem Dovns Klint i syd og Søgård i nord lever omkring 60 vilde exmoor-ponyer. Flokken består af en blandning af hingste, hopper og føl. De vilde heste blev sat ud i 2003. I området er der opsat borde, så det er muligt at holde picnic. For børn er der desuden træheste, som de kan lege på. Se mere: www.langeland.dk.

Husk at holde afstand til hestene, selv om man mange steder gerne må gå inden for indhegningen. Man må ikke fodre hestene, da de lever af planter og buske, der er i området.

Læs mere på Den Danske Naturfonds hjemmeside: www.dn.dk.

Annonce

Naturplejere

Ponyernes opgave er at afgræsse områderne, så sollyset kan nå ned til jordoverfladen, og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr. I det nye naturområde skal de hjælpe med at genskabe et overdrev, som man kan kende på masser af blomster, sommerfugle og andre insekter. Området har tidligere været plantet til med juletræer, men de kommende år skal den kalkholdige jordoverflade give grobund for insekt- og plantesamfund og urørt skov.

Der arbejdes på en mere udførlig plan for natur og friluftsliv i det nye og sammenhængende naturområde. Indtil videre er adgangsforholdene til området forbedret, først med en ny central parkeringsplads.

Der findes mange naturlige stier i området. Man er velkommen til at gå overalt døgnet rundt.

Adressen til parkeringspladsen, der ligger i midten af naturområdet, er Risevej 1, 9520 Skørping.

Læs mere på www.naturstyrelsen.dk.

Om exmoor-ponyen

Exmoor-ponyer er vilde heste. Betegnelsen dækker over, at hestene er i stand til at leve med mindst mulig indblanding fra mennesker.

En flok har en førerhingst og førerhoppe.

En exmoor-pony er cirka 130 centimeter høj.

Den har en bred krop og muskuløse sorte ben.

Pelsen er brun i farven. Vinterpelsen består af uld- og dækhår. Den er så tyk, at der kan ligge sne på ryggen af hesten om vinteren, uden at det smelter.

I Danmark har man fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle.

Kilde: www.langeland.dk.

Vilde heste af racen exmoor. Arkivfoto: Katrine Damkjær Becher
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Afløseren har nu 40 års jubilæum

Lemvig

Mand sigtet for at have hash

Holstebro

51-årig kvinde taget med narko

Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: Mundbindskrav i den kollektive trafik vil gælde året ud

Lemvig

Elevernes trivsel er helt i top

Annonce