Annonce
Livsstil

Kamilla er vild med vilde julekugler: - For mig er juletræet et skattetræ

Kamilla er vild med utraditionelle julekugler. Fotocollage: Kamilla Sigh / Kitt Flarup
Kamilla Sigh fra Brabrand ved Aarhus kalder sig selv juloman. Hun er vild med julekugler, især de søde, kitschede og ekstravagante, og hun har over 900 forskellige at vælge imellem i sin webbutik. Sidste år designede hun en særlig Aarhus-julekugle, og i år får København også en.

Der er pastelfarvede enhjørning-kugler, Anders And-kugler, dåseskinke-kugler, golfbold-kugler og omkring 900 andre slags julekugler.

- Jeg ynder at sige, at der er en julekugle til os alle sammen. Om det er til din mormor med grønne fingre eller din far, der elsker at ryge pibe, siger Kamilla Sigh.

Hun er selverklæret juloman, bor i Brabrand ved Aarhus og er indehaver af webbutikken Sighs.dk, hvor hun sælger flere end 900 forskellige glasjulekugler.

Julekuglerne bliver lavet i Polen, som har en mangeårig tradition for glashåndværk.

- Kuglerne er mundblæste og malet i hånden, og det er også derfor, at mange af dem er så bekostelige, som de er, fortæller Kamilla Sigh, der håndplukker alle julekuglerne fra sine polske leverandører.

I år får hun nogle særlige corona-julekugler i sortimentet i skikkelse af en nisse med mundbind på.

- Jeg har set hos mange af mine leverandører, at deres bestsellere i år er toiletruller og håndsprit. Dem har jeg ikke. Det er ikke lige mig. Jeg har det bedst med, at jeg kan se mig selv i de kugler, jeg håndplukker. Jeg synes, de skal være søde, ekstravagante eller kitsch, forklarer Kamilla Sigh.

Hun synes i øvrigt ikke, at kuglerne kun behøver komme frem til jul. Det er de færreste, der har deciderede julemotiver, og derfor kan de lige så vel bruges som dekoration til fødselsdage eller andre mærkedage. Hun har selv nogle stykker liggende fremme hele året.

Kamilla Sigh får sin købelyst styret ved at købe kugler til sin webbutik, sighs.dk. Foto: Kamilla Sigh

Juletræet er et fotoalbum

Kamilla Sighs egen passion for julekugler opstod, da hun i sin tid stiftede familie og selv skulle i gang med at skabe juletraditioner.

Hver gang familien var ude at rejse, købte hun et stykke julepynt med hjem som et minde fra rejsen.

- Jeg har altid holdt af at pynte juletræet og bruge det som et fotoalbum, hvor jeg hænger vores minder op. For mig er juletræet snarere et skattetræ, hvor mine forskellige skatte og minder hænger. Der er minder om min far, der er død, og mine børns klip fra børnehavetiden. Jeg synes bare, det siger så meget om den, man er, hvordan ens juletræ ser ud. Det gør det i hvert fald for mig, siger Kamilla Sigh.

Hun er langtfra den eneste, der bruger julekuglerne som minder fra året, der gik. Hun bliver ofte kontaktet at kunder, der spørger efter specifikke julekugler.

- De spørger for eksempel, om jeg har en abc-bog, fordi sønnen knækkede læsekoden i år, eller efter fodbolde, fordi det var et fodboldår for dem. Mange har en tradition, hvor de lader børnene bestemme en kugle hver. Og mange samler julekugler til deres børn, som får samlingen med, når de flytter hjemmefra, fortæller Kamilla Sigh.

Hun synes ikke, julepynten behøver være hjemmelavet for at være personlig. Og hun giver ikke meget for moderigtigt pynt i ”årets julefarve”.

- Jeg synes, der er et personligt islæt i mange af kuglerne. Det er det, der betyder noget for mig. Hos mig er det krimskrams fra godtekassen, for det synes jeg er sjovest, siger Kamilla Sigh.

Dåseskinken er en af Kamilla Sighs yndlingskugler. - Den er så ulækker, at den er sjov, siger hun. Foto: Kamilla Sigh
Annonce

En hyldest til Aarhus og København

I 2019 designede Kamilla Sigh en særlig Aarhus-julekugle med 11 af de aarhusianske seværdigheder og særkender, der betyder mest for hende.

I år kommer København-kuglen, som også er designet af Kamilla Sigh og repræsenterer 12 af hovedstadens seværdigheder.

- Jeg er aarhusianer med stort bolle-å, som jeg ynder at kalde det, og jeg kunne se, at der for eksempel var en Rom-julekugle og en London-julekugle, så det syntes jeg selvfølgelig også, at Aarhus skulle have, siger Kamilla Sigh.

En af de 11 seværdigheder på Aarhus-kuglen er en sort husgavl med en hvid linje. Husgavlen findes ved Nørreport i det centrale Aarhus, og den betyder noget helt særligt for Kamilla Sigh.

- Linjen symboliserer forløbet af Aarhus Å. Det fortalte min far mig, da jeg var en lille pige, og det var jeg meget fascineret af. Derfor skulle den med, selv om der nok ikke er så mange andre, der ville have den med på en Aarhus-julekugle, siger hun.

Kamilla Sigh har tidligere boet 12 år i København og har mange minder fra byen. Derfor skulle hovedstaden også have sin egen julekugle.

- Det var der, jeg mødte min mand, der, vi blev gift, og der, vi fik vores børn. Så København betyder stadig meget for mig, siger hun.

København-kuglen er endnu ikke kommet til salg, men Kamilla Sigh lover, at den er klar inden jul.

Kamilla Sigh designede "Minder om Aarhus-kuglen" i 2019. I år kommer en tilsvarende "Minder om København-kugle". Den hvide linje på den sorte husgavl symboliserer Aarhus Ås forløb og har en særlig betydning for Kamilla Sigh. Derfor skulle den selvfølgelig med på hendes hyldest til Aarhus. Foto: Kamilla Sigh
Julekuglerne er mundblæste og håndmalede på glasværksteder i Polen. Kamilla Sigh har mere end 900 forskellige at vælge imellem. Foto: Kamilla Sigh
De fleste af kuglerne er ikke specielt julede, og derfor mener Kamilla Sigh, at de sagtens kan hænge fremme året rundt eller bruges som dekoration til fødselsdage eller andre mærkedage. Foto: Kamilla Sigh
Kamilla Sigh ynder at sige, at der findes en julekugle til alle. Dem her kunne for eksempel være til golfentusiasten. Foto: Kamilla Sigh
Der findes selvfølgelig også julekugler med Pluto og Anders And. Foto: Kamilla Sigh
Kamilla Sigh bor med sin familie i Brabrand ved Aarhus. Foto: Lene Samsøe
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Erhverv

Åbent Landbrug skal tage livet af skræmmekampagner

Annonce