Læserbrev

Vindmøller. Er en MEGA MØLLE på 150 meter i højden 1800 meter fra Langhøjskolen en god idé?

Opfylder en gammel bygning som Langhøjskolen de krav, som miljøstyrelsen har, hvad angår isolering? Foto: Morten Stricker

Debat: Området omkring Hedevej ved Fousing er udlagt til område, hvor man må opsætte møller op til 150 meter i højden.

Den indvendige støj i huse omkring disse møller må maksimalt være 20 DB. Dog er denne form for støj en beregnet støj og ikke en faktuel måling.

De målinger, som er kommet fra AAU i Aalborg omkring Mega Vindmøller, har vist, at den faktuelle støj er væsentlig højere (26-27) end de 20 decibel, som er beregnet. Så derfor hænger beregning og virkelighed ikke sammen.

For at beregne og opnå de rigtige tal har man fra miljøministeriets side sat ekstra høje isolationstal på udregningsmodellen, for at få den ønskede støjgrænse. Et isolationstal beskriver, hvor højt isoleringen i et hus må/bør være, så vi kan beregne lyden inde i huset. Så jo højere isolationstal man regner med, jo mindre lyd kommer der inde i huset. Enkelt, men effektivt.

Lavfrekvent støj

Ifølge de førende lydforskere er lavfrekvent støj ikke altid målbar med øret. Men det kan bedst beskrives som, hvis du står ved siden af en lastbil i tomgang, det er den samme rumlen, der vil kunne mærkes i kroppen

Den lavfrekvente støj kan rejse op til flere kilometer igennem luften og trænger nemt igennem huse og bygninger. Så en afstand på 1800 meter til nærmeste mølle er ligegyldig. Det vil stadig ramme både skole og børnehave.

En sidste lille detalje er, at den såkaldte lavfrekvente støj er væsentlig større ved store vindmøller end ved mindre - modsat af hvad der blev fremhævet i avisen af en mølleejer den 27. februar 2019.

Spørgsmål til kommunen samt Mølleejere?

Opfylder en gammel bygning som Langhøjskolen de krav, som miljøstyrelsen har, hvad angår isolering? Jeg tvivler på det.

Hvis den ikke gør dette, så vil mine og andres børn i Langhøjområdet være udsat for lavfrekvent støj i hele deres skoletid. En skoletid, der er så vigtig for den videre færden i livet.

En anden institution indenfor det absolutte nærområde er børnehave og vuggestue. Denne bygning ligger også indenfor samme afstand som skolen. En lille, men væsentlig detalje her er, at de helt små børn sover delvist ude, og alle undersøgelser, som er lavet, viser, man især under søvn optager og påvirkes af de lavfrekvente lyde.

Konklusionen på alt dette må være, at indtil der er kommet uvildige og langtidsholdbare undersøgelser (minimum 10-15 år), så kan jeg som far ikke acceptere, at mine og andres børn i Langhøj skal udsættes for lavfrekvent støj under deres opvækst og daglige gang i skole og børnehave.

Så kære politikere i Struer Kommune: Kig jer i spejlet og spørg, om de nuværende undersøgelser står mål med de konsekvenser, jeg som forældre skal være ansvarlig for, overfor mine unger. Hvis de ikke gør dette skal planerne nedstemmes.

0/0
Annonce
Læserbrev

Ældre. Hvor skal et nyt friplejehjem ligge?

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Læserbrev

Politik. Vi har brug for en bedre seniorførtidspension

Læserbrev

Terror. Tre danske søskende dræbt i Allahs navn

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

I løbet af sommerhalvåret kan vi glæde os over et væld af festivaler og andre af de mange kulturelle arrangementer, der er på programmet i alle de tre nordvestjyske kommuner. Det betyder så også, at der er rift om publikum, og mange af arrangørerne må kæmpe en sej kamp for at få sponsorerne til at bakke om arrangementerne. Hvordan sælger du for eksempel et sponsorat til en festival med navne som Elias Boussnina, Fraads, Anya, Elba, Namunel, Elijah Okello og Rare Cigarettes på plakaten? Arrangørerne af Sub Festival 2019 i Holstebro måtte erkende, at det var svært. De er unge. De repræsenterer det nye, den lidt skæve tilgang til tingene, og som de selv bemærkede det i onsdagsudgaven af din avis, leverer de hverken rødvin eller kamsteg til sponsorerne på slagterigrunden i Holstebro, når festivalen løber af stablen på lørdag. De måtte derfor erkende, at erhvervslivets sponsorer begyndte at vende festivalen ryggen. Sponsorerne foretrækker det sikre. De vil gerne forkæles og få umiddelbar udbytte af at støtte et arrangement eller for den sags skyld en af de mange foreninger og de mange sportsklubber, der er afhængig af sponsorernes velvilje. Noget for noget - og som udgangspunkt må det være rimeligt for alle parter, at der på den måde bliver indgået en kontrakt om at få det bedst mulige ud af støtten på begge sider af bordet. Og det viser sig nu, at Jyden i Bur heldigvis kan se et potentiale i at støtte de unge og deres festival i Holstebro. Ikke for at kapre kunder. Som leverandør af staldløsninger til især svine-landbrug over hele verden, vil der ikke være mange af stamkunderne til stede på festivalen, og festivalgæsterne vil heller ikke ringe virksomhedens produktionsleder op med en ordre på mandag. Der er noget helt andet på spil, og vi kan kun lette på hatten og kippe med flaget for direktionen hos Jyden for at have indset, at det på længere sigt vil være de unge, der skal trække læsset, og at de fortjener både opbakning og anerkendelse for alt det, de sætter i værk. Ikke bare for deres egen skyld, men helt fundamentalt for at give dem lyst til at blive i området, hvor der bliver brug for deres indsats over en meget bredere front.

Læserbrev

Vester Husby. Kulturen til forskel - det gælder vel også kulturarven?

Læserbrev

Ældrepleje. Boller uden gær - nej vel, kære politikere?!

Læserbrev

Politik. På togtur med Søren Gade

Annonce