Læserbrev

Vindmøller. Nu gælder det om at komme videre

Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Debat: Det var en lang kamp imod vindmøller på engene mellem Husby og Nissum Fjord. Planen er opgivet. Nogle ånder lettet op. Andre ærgrer sig.

Siden 2012 har foreningen BY og LAND i Ulfborg Vemb området forsvaret naturen og fik i begyndelsen held til at bremse 16 150-meters møller. Det væltede ind med indsigelser, og foreningen fik umiddelbart 43 nye medlemmer.

Men siden kom planerne tilbage med fuld styrke, og Foreningen Nordøst for Husby blev stiftet og tog kampen op med enestående ekspertise og vedholdenhed. Imens forsvarede andre planen og henviste til lokal økonomisk gevinst.

Uroen har stået på i samfulde syv år.

Det værste ved det hele er, at projektet aldrig har samlet os her på egnen. Det splittede os i to uforsonlige grupper – for og imod. Derfor skulle planen aldrig have været der.

Nu gælder det om, at vi alle kommer videre, taler pænt til hinanden og om hinanden. Det er demokratiets væsen, at vi krydser klinger, gør vores yderste for det, vi står for, og accepterer resultatet.

Men det er selvfølgelig nemmere for dem, der får ret.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Lemvig

Stuvende fyldt til markedet

Lemvig For abonnenter

Bøvling byder på boksning i biler

Leder For abonnenter

Det vanskelige kompromis

Det var faktisk noget af en falliterklæring, da Vildtforvaltningsrådet i oktober sidste år måtte kaste håndklædet i ringen og meddele, at det ikke kunne blive enige om en ny forvaltningsplan for ulve. I et land, hvor vi normalt bryster os af at være gode til at finde kompromisser og klare tingene via forhandlinger, uanset om det er overenskomster eller politiske uenigheder, forekommer det bizart, at man ikke kunne blive enige om forvaltningsplan for ulve. Eksperterne på universiteterne vurderer i dag, at der er omkring ti ulve i Danmark - og selv om ulvedebatten til tider kan larme og ende i det, der er værre, så er det alligevel ikke Brexit, vi taler om. Det er trods alt ”bare” et spørgsmål om, hvor mange ulve er der plads til i Danmark? Og hvad stiller man op over for ulve, der gentagne gange angriber husdyr eller ikke skyr mennesker? Derfor er det også positivt, at Vildtforvaltningsrådet, der er rådgiver regeringen om jagt og vildtforvaltning, nu har besluttet sig for at gøre endnu et forsøg. Let bliver det næppe, men det er et spørgsmål, som man må kunne nå til enighed om. Formanden for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, håber, at det kan "kommer med bud på, hvordan man kan bygge bro mellem tilhængere og modstandere af ulven." Det er en ædel holdning. Men vejen dertil går via viljen til også at indgå kompromisser. Og manglen på en fælles holdning, der kan samle bredt, har foreløbig kun resulteret i, at kampen om ulven er fortsat med uformindsket styrke og med hærværk, trusler og hån til følge. Med forekomsten af et nyt kuld ulve i Stråsø Plantage, er der ikke noget, der tyder på, at problemerne med ulvene forsvinder af sig selv igen, og der er således ikke andet at gøre end at komme tilbage til forhandlingsbordet og finde et langtidsholdbart kompromis, der kan samle både modstandere og tilhængere - og som kan holde også den dag, der igen bliver dræbt husdyr, eller hvis det bliver nødvendigt at nedskyde en problemulv.

Sport

Klinkby byder endnu engang på fodbold i mudderet

Lemvig

Politiet efterlyser vidner: Bilist havnede i bækken

Annonce