Annonce
Livsstil

Vintest: Chianti Classico er alle pengene værd - og mere til

Vine fra Mellem- og Syditalien: 1. Collestefano Verdicchio (Marche). 2. Feudo di Santa Tresa Rina Ianca (Sicilien). 3. Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso (Sicilien). 4. Farnese Fantini Puglia Rosso (Apulien). 5. Mazzei Poggio Alla Badiola (Toscana). 6. Monsanto Chianti Classico Riserva (Toscana). Foto: Martin E. Seymour
Annonce

Det er ikke altid, at den dyreste vin viser sig at være den bedste, men i denne runde, hvor vi smager på vine fra Marche, Sicilien, Apulien og Toscana, er det den pristunge Chianti Classico, der løber med al hæder.

1 Collestefano Verdicchio

Collestefano Verdicchio 2019, Marche (DOC), 13 vol.-%, verdicchio. Pris: 109 kroner hos hjhansen.dk: En meget lys vin med et svagt grønligt skær. Næsen er ret intens med en gæret note og lidt peber. Det er dog frugten, der bærer læsset: pære, æbler og citron - nærmest hen ad syrlige frugtbolsjer. Syren er da også ret fremtrædende i smagen. En overraskende stram syre, det sydlige klima taget i betragtning, der overdøver den friske frugt, hvor det igen er æble, hård pære og citrus, der træder frem. En vin, der klarer sig bedre i næsen end i munden. Tre små stjerner.

3

2 Feudo di Santa Tresa Rina Ianca

Feudo di Santa Tresa Rina Ianca 2019, Sicilien (DOC), 13,5 vol.-%, grillo og viognier. Pris: 105 kroner hos Kjaersommerfeldt.dk: En lidt dybere, citrongul farve. Igen er der smæk på duften, der vælter op af glasset. Tropisk frugt, abrikos, fersken, en floral note og noget, der giver associationer til græsk yoghurt med honning. I munden er den nærmest sødlig cremet, men flot balanceret af en god syre og frugtnuancerne fra næsen. På bagkanten er der en behagelig krydret, peberagtig note. En harmonisk vin, der smager af mere. Fire pæne stjerner.

4

3 Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso

Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso 2017, Sicilien (DOC), 13 vol.-% nerello mascalese, nerello cappuccio, minnella, carricante. Pris 120 kroner ved køb af seks flasker hos jyskvin.dk: En lys rubinrød farve, der i kanten bevæger sig over i granat. En dejlig behagelig, krydret duft med noter af tobak, læder og krudt samt granatæble, tranebær og ribs på frugtsiden. En slank vin med modne tanniner og en frisk syre, der spiller meget godt sammen med smagen af de røde bær og det krydrede. En enkel vin med et balanceret udtryk og et fint køb til seksstykprisen. Fire små stjerner.

4

4 Farnese Fantini Puglia Rosso

Farnese Fantini Puglia Rosso 2019, Apulien (IGT), 12,5 vol.-%, sangiovese, malvasia nera, aglianico. Pris 49,50 på tilbud i Føtex (normalpris 99 kroner). En dyb, mørk vin med en lilla farvenuance. Duftintensiteten er ikke høj, men byder på modne, mørke bær: hyldebær, mørke kirsebær, brombær. Det første, der springer frem på tungen, er lakrids og selvfølgelig de mørke bær, som er pakket ind i en karamelglat frugtsødme, der giver en god mundfylde, den forholdsvis lave alkoholprocent taget i betragtning. Syren og tanninerne er til stede, men spiller andenviolin her i glasset. Der er tale om en frugtbombe, der gør det godt til tilbudsprisen.

4

5 Mazzei Poggio Alla Badiola

Mazzei Poggio Alla Badiola 2019, Toscana (IGT), 13 vol.-%, 70% sangiovese og 30% merlot. Pris: 69,95 på tilbud hos Kjaersommerfeldt.dk (normalpris 139 kroner). En flot, rubinrød vin med medium fraveintensitet. Duften kommer pænt op af glasset. Ung, rød frugt: jordbær, røde kirsebær, lidt hindbær. Meget flot balance i smagen. Afstemte tanniner og en syre, der står pænt uden at tage fokus fra de røde bær. En slank, velproduceret og harmonisk vin. Den savner måske lidt kompleksitet, men til tilbudsprisen (som i parentes bemærket har været prisen i mange måneder) er det et godt køb. Fire store stjerner.

4

6 Monsanto Chianti Classico Riserva

Monsanto Chianti Classico Riserva 2017, Chianti Classico (DOCG), 14vol.-%, 90% sangiovese, canaiolo, colorino. Pris 160 kroner hos bichel.dk: En dyb, rubinrød farve. Efter lidt tid i glasset er den mørk og massiv i duften: blomme og mørke kirsebær, en krydret note og lidt træ. Der er smæk på smagen med masser af solmoden frugt, men godt styret af syren og de bløde tanniner. Der er også en dybde, som ingen af de andre anmeldte vine har budt på. En vin, som smager rigtig godt nu, men som også kan gemmes nogle år. Redaktionens favorit.

5

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce