Annonce
Indland

Wilbek klar til afgørende udskiftning: Fra guldmedaljer til gyldne kæder

Ulrik Wilbek i velkendt kropsbevægelse: jubeldans, her efter OL-guldmedaljerne i 1996. Vel at mærke guld i håndbold, ikke i herrehår. Arkivfoto: Scanpix

Den populære og succesrige håndboldtræner Ulrik Wilbek forlader definitivt sportshallerne til fordel for byrådssalen i Viborg. Her er han Venstres borgmesterkandidat og er allerede indtrådt i en rolle, han er godt bekendt med: Rollen som favorit.

Viborg: Vi kender ham i alle mulige kropspositurer: Fra den blåviolette arrigtrold, der hidser sig helt op i stratosfæren over uduelige håndbolddommere og gennem hele følelesregisteret til den sejrskåde triumfator, der hopper og springer som et spinkelt stankelben, der danser 50'er rock'n'roll.

Den slags vil kunne kvikke ethvert søvnigt byrådsmøde op. Men det liv og det arbejde, han nu bevæger sig ind i, får en helt anden koreografi end den, han har været vant til som håndboldtræner gennem et helt voksenliv.

59-årige Ulrik Wilbek er som Venstres spidskandidat ved kommunalvalget i Viborg Kommune sikker på en plads i byrådet, hvor han ifølge en meningsmåling i Viborg Stifts Folkeblad har en vælgeropbakning, der rimer på borgmesterfavorit.

Han er vant til favoritrollen fra håndboldbanerne, men han er godt klar over, at hvis han ender i borgmesterstolen, skyldes det ikke alene politiske holdninger. Det skyldes nok så meget den popularitet og kendis-effekt, han har opnået med sine trænertriumfer.

- Jeg kan ikke løbe fra min fortid. Men den indeholder også fire år i byrådet fra 1998 til 2002, og selv om det ligger en del år tilbage, kommer jeg med andet i bagagen end blot at være kendt. De seneste 14 måneder har jeg forberedt mig grundigt og har opsøgt virksomheder, institutioner, foreninger og samtlige kommunens 90 landsbyer, ja alt, der kan give mening at besøge, når man skal have indsigt i, hvad der rører sig i en kommune, man gerne vil lede, siger Ulrik Wilbek.

Jeg, og Venstre, har altid haft "mennesker før systemet" som ledetråd. Det hører jeg sjovt nok Enhedslisten sige i dag. Måske de allerede nu lægger op til en konstitueringsaftale med os

Ulrik Wilbek (V), borgmesterkandidat i Viborg Kommune

Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek blev født 13. april 1958 i Tunis. Her boede han sine tre første leveår, fordi hans far var udstationeret for WHO som leder af et turberkulose-bekæmpelsesprogram.Han er gift med tidligere landsholdsmålvogter i håndbold, Susanne Munk Lauritsen. De har to børn. Desuden har Wilbek en datter fra et tidligere forhold.

Oprindeligt er han uddanet skolelærer og arbejdede som sådan, inden håndboldtrænergerningen blev hans liv.

Sit idræts-gén har han ikke fra fremmede. Hans mor Birgitte Wilbek spillede på landsholdene i såvel håndbold som basketball og har, som sønnike, været træner for kvindelandsholdet i håndbold. Faderen, Erik Wilbek var landsholdsspiller i basketball.

Trænergerningen blev indledt hos Virum Sorgenfris herre, senere blev han træner for Viborgs kvindehold. I 1991 blev han træner for kvindelandsholdet, med hvilket han hentede en VM-sølvmedalje hjem i 1991, fulgt op årene derefter med to gange EM-guld, en VM-bronze, en VM-guld og en OL-guld. Han vendte han tilbage til Viborgs håndboldkvinder, der erobrede fire DM-titler i perioden 1999-2002. Som herrelandstræner blev det senere til to gange EM-medaljer af guld, sølv og bronze og to gange VM-sølv.

I 2012 blev han af det internationale håndboldforbund kåret som verdens bedste herretræner.

Hans idrætsverden har ikke kun bestået af håndbold. Som atletikudøver vandt han først i 80'erne tre gange DM-bronze i trespring.

I perioden 1998-2002 var han medlem af Viborg byråd, valgt for partiet Venstre, og som sådan formand for socialudvalget og medlem af økonomiudvalget.

Ved dette års kommunalvalg 21. november er han Venstres borgmesterkandidat.

Arrigtrold på arbejde. Sprogets stride gloser, som regel vendt mod håndbolddommere, skal givetvis finjusteres, hvis han fra årsskiftet sætter sig i borgmesterstolen på rådhuset i Viborg. Arkivfoto: Scanpix

Andre spilleregler

Ligeså er han bevidst om, at den uindskrænkede beslutningskraft, en sportstræner har, ikke bare kan overføres til politisk arbejde. Her gælder andre spilleregler, for eksempel udtrykt i en besværlig størrelse, der hedder demokrati.

- Når man som træner står i en kamps 28. minut og skal træffe valget om en udskiftning, skal det ske på sekundet. Der skal eksekveres øjeblikkeligt, og man har kun sig selv til at gøre det. Sådan er det ikke i politik; her er der mange hensyn at tage, forskellige holdninger for eksempel. Man skal lytte og samarbejde og søge indsigt og impulser.

Bortset fra det, mener Wilbek, at han også som træner har haft en praksis, der lægger sig op ad det, han skal, hvis han bliver borgmester:

- Jeg har altid gjort meget ud af at tale med spillerne og folk omkring mine hold, lytte til dem, vise dem tillid og få dem til at tage ejerskab på det fælles projekt: At skabe resultater. Det skal man også i politik og i politisk ledelse. Her gælder det også om, at kommunens ansatte og politiske kolleger af forskellig observans skal tage ejerskab og udfylde en vigtig rolle, siger han.

Kendisser på stemmesedlerne

Ulrik Wilbek er langt fra den eneste med kendisbaggrund, der forsøger sig i kommunalpolitik. Flere steder er tilsvarende kendte kandidater på stemmesedlen.

1. I Frederiksberg Kommune slår landskendte navne skarpest igennem. Hos de konservative gælder det her den tidligere professionelle cykelrytter Brian Holm, der allerede sidder i kommunalbestyrelsen, rejsekongen Stig Elling og hjerneforskeren Peter Lund Madsen.

2. Vælgerne på Frederiksberg får også mulighed for at sætte kryds ved en historisk farverig person, 83-årige Marcel de Sade, som stiller op på sin egen liste, Marquis de Sade. Det var under det navn, han i 1950'erne og 1960'erne vakte opsigt med en ekstravagant livsførelse i det københavnske jetset, som han bildte ind, at han havde købt sin marquis-titel af Vatikanstaten. Han blev i 1963 idømt fire et halvt års fængsel for svindel og humbug. Hans oprindelige navn er det knap så pompøse Jørgen Vase Schmidt.

3. Knap så flamboyant skinner stemmesedlen i Gentofte. Her er vi mere ovre i Walter og Carlo-segmentet, om man så må sige: Tidligere tv-vært og skuespiller Ole Stephensen stiller op for de konservative.

4. Entertaineren Amin Jensen tilbyder sig i Hvidovre, hvor han stiller op for Nationalpartiet.

5. Filminstruktør Tomas Villum Jensen stiller op for Liberal Alliance i Fredensborg.

6. Apropos Ulrik Wilbek: En af hans jernhårde ladies, tidligere landsholdsspiller Katrine Fruelund, er også hans partifælle i Venstre. Hun stiller op i Randers, hvor hun allerede i indeværende valgperiode er medlem af byrådet

Træningstøj og glimtende medaljer blev for en stund skiftet ud med pingvindresset og dronningens ridderkors i 2010. Nu går Ulrik Wilbek efter nyt tingeltangel: borgmesterkæden i Viborg. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Scanpix
Annonce

Nye vilkår

Selv om Ulrik Wilbek betoner sin allerede opnåede politiske erfaring i anprisningen af sig selv, er det et point, om ikke billigt, så dog til væsentlig nedsat pris. Meget vand er løbet i de kommunale åer siden dengang, ikke mindst i skikkelse af kommunalreformen, der gjorde de fleste kommuner meget større. Blandt andet Viborg, der voksede fra 45.000 indbyggere før reformen til knap 97.000 i dag.

- Det er sværere at være lokalpolitiker nu end tidligere, når man også har et job at skulle passe ved siden af, og det har stort set alle andre end borgmesteren. Der er blevet mere at holde styr på, og ingen politiker i dag kan rumme det hele, hverken geografisk eller tematisk. Meget mere er i dag overladt til embedsværket, end det var tidligere. Det kan man mene om, hvad man vil, men det er og bliver et vilkår.

- Så meget desto vigtigere er det, at en borgmester er i stand til at sætte sig for bordenden ude i de forskellige forvaltninger og får talt om det, der er nødvendigt, får lagt en plan og nogle rammer og får inddraget borgerne, før beslutninger træffes og føres ud i livet. Og nok så vigtigt: får diskuteret og besluttet ude i de politiske fagudvalg. De dage, da alle vidste alt om alt, er talte, siger Ulrik Wilbek.

- Jeg løber ingen steder

Ulrik Wilbek er kommet for at blive, håndboldtrænerjobbet er fortid, lyder hans - alt efter temperament - løfte eller trussel op til kommunalvalget, hvor han er Venstres borgmesterkandidat i Viborg Kommune.

- Flere har revet mig i næsen, at jeg kun er til rådighed, lige indtil jeg får en god trænerkontrakt i Paris eller Barcelona. Til dem kan jeg kun sige, at så havde jeg været væk for længst, for de tilbud har jeg fået, også fra det tyske landshold, og til pengestørrelser, man ikke begriber. Men jeg er færdig som træner. Min motivation er væk, for jeg har prøvet alt på den post. Siden jeg forlod trænerbænken i 2014, har jeg ikke savnet jobbet en eneste gang, siger Ulrik Wilbek.

Han udelukker dog ikke konsulentjob og foredrag i klubber og forbund, i fald han ikke bliver borgmester.

Han afviser også, at han kan finde på at stikke af til landspolitik.

- Det kan jeg godt forstå, mange i Viborg kan forestille sig. Man har jo en Søren Pape-historie. Men nej, det vil ikke ske. Dels er det kommunalpolitik dér, hvor jeg og min familie lever, der interesserer mig. Dels kan jeg slet ikke se mig selv i den retorik, landspolitikerne bedriver, hvor de bruger mere tid på at svine modstanderne til end på, hvad de selv vil. Ufatteligt de ikke selv har gennemskuet, at det gider folk ikke høre på længere. Og jeg gider ikke være en del af det, siger Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek er kravlet ned fra sejrspodierne og op i lygtepælene: Han vil være Venstres borgmester i Viborg. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Annonce

På ambassadør-arbejde

Selv om Ulrik Wilbek som kvindelandstræner først i 90'erne vendte op og ned på håndboldelitens kultur og ikke mindst resultater, skal ingen på Viborgkanten af den grund af grund forvente, at deres liv og hverdag bliver udsat for kolbøtter.

- For den enkelte borger bliver hverdagslivet ikke så meget anderledes. Så store holdningsforskelle har vi ikke; der er enighed om temmelig meget. Jeg, og Venstre, har altid haft "mennesket før systemet" som ledetråd. Det hører jeg sjovt nok Enhedslisten sige i dag. Måske de allerede nu lægger op til en konstitueringsaftale med os, siger han med et ansigtsudtryk, der ligner en af de smileyer, der blinker afvæbnende på det ene øje.

Da Wilbek i 1991 blev træner for kvindelandsholdet, satte han ikke sit lys under en skæppe, men lagde op til internationale topresultater. Det morede mange, men de overbærende smil blev som bekendt forvandlet til begejstret jubel.

Nu taler han om, at hvis han bliver borgmester, bliver han også kommunens ambassadør. Han vil have flere arbejdspladser til Viborg, også flere statslige end de 250, der allerede er kommet. Og skal der arbejdskraft til byen, skal der også en ordentlig infrastruktur til: Wilbek vil have en motorvej til byen.

- Det kan jeg ikke sidde her og fikse. Der skal gøres et arbejde uden for kommunens grænse - hos andre kommuner, i regionen, og der skal især åbnes døre på Christiansborg og i regeringen, siger Ulrik Wilbek.

Hans sportslige eftermæle er for længst blevet en del af grundsubstansen i dansk idræts historieskrivning. Spørgsmålet er, om det også vil lykkes ham at sikre et politisk eftermæle. Som altså for hans skyld godt må bestå, delvist i hvert fald, af noget, man kører hen over. I fire baner og med asfalt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce