Deroute. Grådighed kvæler landbrug og fiskeri


Deroute. Grådighed kvæler landbrug og fiskeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Holger Øster Mortensen, Nexø
Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Debat. 

Debat: Ingen erhverv har som fiskeriet og landbruget oplevet så store forandringer gennem de seneste årtier.

Flere hundrede tusinde små og større fiskerbåde og kuttere er blevet til nogle få tusinde, og med kvotesystemet er cirka halvdelen af ALT fiskeri styret af en lille snes kæmpe store fiskefartøjer (flydende fiskefabrikker).

Esbjerg var på et tidspunkt Danmarks travleste fiskerihavn med 600 kuttere. I dag er der ikke længere fiskeriauktioner i Esbjerg, og der landes stort set kun rejer.

I Nexø kunne man en overgang spadsere tværs over havnebassinet på fiskerkutterne. I dag ligger der måske 4-5 større kuttere samt nogle små. Der landes stort set kun skidtfisk (brisling).

Samsø havde på et tidspunkt 25 fiskekuttere. I dag er der 1 (EN), som kun fisker sporadisk.

Mange, mange tusinde arbejdspladser på landets mange filetfabrikker og hermetikfabrikker er blevet minimeret.

Der er ingen fisk.

Man kan sige det samme om dansk landbrug: Cirka 200.000 små og større landbrug er i dag blevet til under 10.000 store heltidsbedrifter og knap 20.000 deltidsbedrifter. 1 million arbejdspladser i landbruget er blevet til under 50.000. 1.500 andelsmejerier- og slagterier er blevet til en håndfuld. Tusindvis af arbejdspladser er forsvundet.

Hvorfor er det gået så galt?

Det er det fordi både fiskere og bønder har været alt, alt for grådige. Overfiskeri og fiskeri med trawl og ulovlige fankstmetoder har ødelagt hele fiskebestande og fiskestammer, og hårdhændede landbrugsmetoder har ødelagt agerlandet, forgiftet vores grundvand og hærget vores natur i øvrigt.

Både fiskere og bønder anser sig selv for at være både selvejere og liberale. Så må de også være i stand til at tage ansvar for egne handlinger. Men fiskerne på deres side anklager EU-regler, skarver og sæler for at have ødelagt fiskeriet i de indre farvande, og bønderne anklager damer på Østerbro, Putin og røde lejesvende for dårligdomme i landbruget.

Fælles for Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarer er, at begge organisationer har nære bånd til partiet Venstre. Det har man set i forbindelse med alle problemerne med kvotekongerne. Og bønderne har en direkte hotline fra Axelborg til Venstre-regeringen på Christiansborg. Navnesammenfaldet mellem disse superliberale erhvervsdrivende og Løkke-fonden, Lars Løkke, Eva Kjer Hansen, Troels Lund Poulsen og mange, mange flere venstrefolk er til at få øje på.

Disse liberale fribyttere må som ægte liberale sande: lad falde hvad ikke kan stå.

Deroute. Grådighed kvæler landbrug og fiskeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce