Forurening. Afværgeforanstaltninger - frivilligt og gratis

Bjarne Hansen. Pressefoto

Forurening. Afværgeforanstaltninger - frivilligt og gratis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Er disse "frivillige afværgeforanstaltninger" - som omhandler nogle sugerør stukket ned i Harboøre Tanges sandede og meget våde jorde - ikke blot noget opreklameret fis eller er det Harboøre Tanges redning?

Måske er det en genial fidus til at undgå oprydning efter sin egen forurening og et fantastisk sikkerhedsnet for landets ansvarlige politikere?

Når vi snakker om "frivillig afværgeforanstaltning"- snakker vi uvilkårligt også om øst Rønland, det var her det hele begyndte først i 80'erne. Nu ligger det ikke til Cheminovas normale DNA at gøre noget frivilligt og slet ikke gratis, hvis ikke det er for egen vindings skyld. Tro mig, det var heller ikke af lyst, de etablerer afværge- foranstaltninger på øst Rønland i 80'erne, nej det var af nød.

Det politiske trylleord er og var, frivilligt - underforstået gratis - nu kan politikerne slappe af og embedsfolkene havde fundet kodeordet "afværgeforanstaltninger". Ingen kan kontrollere det og for en sikkerheds skyld påhæftes alle tal med ordene skønner, vurderer og estimerer - nu er man helt og aldeles ansvarsfri.

Der har i den tid, jeg kan huske, altid været knyttet meget hemmelighedskræmmeri - ja, nærmest mystik til øst Rønland og disse afværgeforanstaltninger.

I kender godt begrebet, "der går et spøgelse gennem rummet". Når man er i selskab med politikere og embedsfolk og talen falder på Cheminovas "frivillige afværgeforanstaltninger" bliver der helt stille i nogle sekunder - i den stilhed kan man fornemme spøgelset - alle kigger sig søgende omkring. Hvem tør tage hul på den snak?

Afværgeforanstaltningerne har de sidste 40 år været redningsplanken for både Cheminova, politikere og embedsfolk. Kommer de i en situation, hvor fri fase og store mængder gift er i bevægelse eller stillestående hot spot - ja, så er kodeordet for at blive fri for at skulle fjerne det - "afværgeforanstaltninger".

Hver eneste gang, der dukker nyt op omkring de gamle forureninger fra Århus Universitets Forskningsfonds (Auff) tid, ja, så er "afværgeforanstaltningerne" det udløsende ord - ingen tør sige det imod. Løsningen på ethvert Cheminova/Auff problem er "afværgeforanstaltningerne" og er der noget som bliver talt op, så er det disse foranstaltninger.

Det er løsningen på alt forurening på Harboøre Tange, selv omkring vore drikkevandsledning. Hvis grundvandet skulle blive for højt, truer man med "afværgeforanstaltninger" for at sænke grundvandet.

Afværge er jo at forhindre noget i at ske, men kan også være at flytte en vis mængde grundvand fra det ene sted til det andet - ingen fortæller dig, hvor meget gift der er i vandet. Den oplysning forsvinder i rensningsanlæggets forunderlige verden og ud i Vesterhavet. Men de skønner, vurderer og estimerer - det har de gjort hele deres liv.

Problemet er blot, vi kommer ikke ud af stedet - ud over at vi afværger, til politikernes store tilfredshed, frivilligt og gratis.

Forurening. Afværgeforanstaltninger - frivilligt og gratis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce