Gift. Så fik vi alligevel en gave


Gift. Så fik vi alligevel en gave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Bjarne Hansen, Thyborøn
Johan Gadegaard/Scanpix Denmark
Debat. 

Debat: Hvor meget gift er der fjernet, og hvor meget er der tilbage på Rønland? Det finder vi måske ud af i nærmeste fremtid. Vi har dog lært, at det kan være farligt for troværdigheden at føre både et internt og et eksternt regnskab over mængden.

Er PÅBUDDET fra 1981/82 om, "at alt giftaffald på Østrønland skulle fjernes" opfyldt?

Eller har man bare administrativt forbigået den?

Miljøstyrelsen (MST) mener ikke påbuddet er ophævet, men MST agter heller ikke at meddele yderligere påbud til Cheminova/Auff i sagen om afvikling af Svovldepoterne. En lidt selvmodsigende udtalelse, når man ved at de (Århus Universitets Forskningsfond Auff/Cheminova) som påbuddet er givet til i 1981/82, lusker ud af bagdøren.

Jeg kan oplyse, at FMC/Cheminova ikke har nogen forpligtigelser over for påbuddet fra 1981/82. Det vil med andre ord sige, at påbuddets ejer, Cheminova/Auff, får lov at smutte. Påbuddet har herefter ingen ejer. Som igen vil sige, at giften i undergrunden på Rønland er blevet en statsopgave. Som igen overgår til Region Midtjylland. Høfde 42 depotet om igen.

Hvem har ansvaret for AFVÆRGE-FORANSTALTNINGERNE på Rønland? Her er svaret fra MST meget klart i mælet.

Så lang tid FMC/Cheminova er på Rønland, skal de forestå afværgen, hvilket er indført i totalgodkendelsen. Men hvis FMC/Cheminova lukker, slukker og flytter, overgår al afværgeforanstaltning til Region Midtjylland med en rimelig stor driftsudgift på en tocifret millionbeløb pr. år til følge. Men Region Midtjylland har intet biologisk rensningsanlæg, så her ligger også en stor udgift.

Miljøstyrelsen - og tilsyneladende også den officielle Cheminova - kender i dag ikke mængden eller omfanget af forureningen på Østrønland. De agter tilsyneladende heller ikke at kende den, af risiko for at skulle til at forholde sig til den. Der skal også være noget til vore efterkommere.

Men bare rolig, det har man taget højde for. Alle henviser nemlig til den festlige og til lejligheden frembragte "Alibi rapport", som siger, at der kun tilgår meget lidt gift til Limfjorden.

Det blev så jeres gave fra Århus Universitets Forskningsfond. Husk at sige TAK.

Gift. Så fik vi alligevel en gave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce