Isenkræmmer har hørt det før: - Det bliver altid, som kommunen har bestemt på forhånd

Det er fint, at Holstebro kommune samler de lokale i stationsbyerne for at diskutere udvikling. Men der mangler handling, lyder det fra John Sørensen, ejer af Ulfborg Isenkram. Arkivfoto: Morten Stricker

Isenkræmmer har hørt det før: - Det bliver altid, som kommunen har bestemt på forhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ideen med at mødes med de lokale borgere og erhvervsdrivende for at diskutere udvikling er god. Men John Sørensen fra Ulfborg tvivler på, at projektet "Stærke Stationsbyer" fører noget brugbart med sig, selv hvis der kommer forslag fra de lokale selv.

Ulfborg: Det bliver uden John Sørensen, når Holstebro Kommune den 26. februar inviterer borgere og erhvervsdrivende i Ulfborg forbi til et møde for at diskutere udvikling i byen - og hvordan byen skal overleve og udvikles i fremtiden.

For den 66-årige erhvervsdrivende fra Ulfborg har hørt det hele før. Mange gange.

Han har i 43 år drevet isenkræmmerforretning fra sin butik på Bredgade i Ulfborg. I den tid har han blandt andet været formand i 12 år for handelsstandsforeningen og siddet med i et hav af lokale bestyrelser. Og hvis han skal udlede noget - ud af de over 40 udviklingsmøder og arrangementer med kommunen, han har været med til over årene - er det følgende:

- Det bliver altid, som kommunen har bestemt på forhånd. Det er et stort hold kæft bolsje - de her møder. Så hvorfor spilde sin tid med det, spørger han.

E-handel og turister

Egentlig kan han være ligeglad. For John Sørensen har sat dato på, hvornår han stopper. Og det er ikke mange år, det drejer sig om. Men med 43 år i byen, ærgrer det ham, at Ulfborg, som engang havde 53 detailhandelsbutikker nu har under det halve.

Isenkræmmeren har over årene opkøbt restlageret fra flere af de butikker, der er lukket ned over årene. Derfor forhandles der nu både isenkram, legetøj, syartikler, fiskeriudstyr og lædervarer. Og så udleverer butikken pakker fra Postnord, Bring og GLS.

Sidstnævnte er ind imellem en demotiverende forretning, da kunderne ofte bestiller varer over nettet - lig dem, som butikken selv forhandler.

Sidste december steg antallet af pakker i butikken med 30 procent i forhold til året før. På et tidspunkt regnede han på det. I december svarede det et år til tre pakker per husstand. Og det er en svær udvikling at vende.

Så skal byen overleve fremover, er kerneordet turister, mener han.

Vil have turistkontoret tilbage

I 2009 lukkede man byens turistkontor. To år efter var John Sørensens omsætning faldet med 66 procent.

- Førhen havde vi tyske turister, som holdt ind her lørdag middag, åbnede bagagerummet og bad os fylde bilen med stearinlys, træartikler og smedejern. Da der var flest, var vi ni her i butikken. I dag er vi to, siger John Sørensen.

Før i tiden var der i højsæsonen flere hundrede tyske turister, der handlede i butikken hver dag. De tyske kunder fyldte førhen så meget, at også danske kunder ind imellem fejlagtigt blev budt velkommen på tysk.

I dag skal han være heldig, hvis blot tre familier kommer forbi på en dag.

Derfor har han lige siden forsøgt at få politikerne råbt op. Han vil have turistkontoret tilbage.

- Det er jo ligemeget for tyskerne, om de skal køre et par kilometer til Legoland eller Aalborg Zoo, og problemet er lige nu, at de ikke har nogen grund til at komme forbi Ulfborg. Så det bliver bare en plet på landkortet. Men hvis de nu skulle hertil for at hente sommerhusnøgler, var det noget andet, siger han.

Det kunne for eksempel ligge i de gamle Jyske Bank-lokaler, som tidligere byrådsmedlem Eli Vium ejer.

Ideen med at få turistkontoret tilbage til byen, har han de sidste ti år forsøgt at få overbevist Holstebro kommunes politikere om, er en god ide. Men hver gang uden held.

Der sker ikke noget

Så da kommunen i samarbejde med LAG og Erhvervsministeriets landdistrikstpulje i efteråret søsatte projektet "Stærke Stationsbyer", hvor kommunen ville i dialog med borgere og erhvervsdrivende for at finde ud af, hvad der skal til for at få flere vil handle lokalt, rynkede John Sørensen panden for sidste gang:

- Så sagde jeg, ej - nu er nok fandeme nok. Nu holder de møde igen, og der kommer garanteret ikke noget som helst ud af, siger han og tilføjer:

- Ideen er sådan set god med sådan et møde. Men der bliver bare aldrig fulgt op på det. Der sker ikke noget. Der kommer ingen opfølgning, mener han.

I øvrigt mener han, at kommunen kunne lave hjælp til selvhjælp, ved selv at begynde at handle mere lokalt.

Men det ærgrer ham, at Ulfborg får lov at forfalde så meget, som den har gjort:

- Mine egne dage er jo snart talte her i byen, men jeg synes, det er synd for sådan en by - det er synd at se den gå ned på den måde, den går ned på.

Isenkræmmer har hørt det før: - Det bliver altid, som kommunen har bestemt på forhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce