Der er en helt særlig mentalitet i Vestjylland

Mathilde Birch skal være Lemvig Kommunes i København og forsøge at lokke unge tilbage til deres hjemstavn, når de er færdige med deres uddannelse. Privatfoto

Der er en helt særlig mentalitet i Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jurist og arkæolog skal være ambassadører for at trække unge tilbage til Lemvigegnen

Lemvig: Når unge er har fået studenterhuen på, rejser de væk fra Lemvig mod de større byer østpå. Og det er svært at lokke dem tilbage, når eksamenspapirerne fra den videregående uddannelse er kommet i hus.

Fraflytningen har 21-årige Mathilde Birch både selv en del af og selv oplevet. Hun bor i dag i København, hvor hun er i gang med andet semester på jura-studiet ved Københavns Universitet.

- Der er ingen af mine veninder fra gymnasietiden, der er blevet i Lemvig. Og jeg har selv arbejdet med "udvandringen" fra Lemvig i forskellige opgaver i blandt andet gymnasiet, siger Mathilde Birch, der er en af Lemvig Kommunes to nye unge-ambassadører. Hun er dog den første, der har base i København.

Hun skal være med til at promovere sin hjemegn over for andre fraflyttede unge fra Lemvig-området og fortælle om de positive sider ved at vende tilbage til det område, de er vokset op i.

Og Mathilde Birch har selv lagt mærke til et par afgørende forskelle.

- Jeg synes, der er en særlig mentalitet i Vestjylland, der ikke findes i storbyerne. Jeg har altid været vant til, at man siger godmorgen eller hilser på folk, man møder i opgangen eller på studiet. Men her i København virker det til, at man mere er sin egen lykkes smed, og det, synes jeg, er ærgerligt, siger hun.

Muligt jeg vender tilbage

Det var dog mulighederne for at få faglige udfordringer på og ved siden af jura-studiet, der fik hende til at søge ind på universitetet i København. Men Mathilde Birch vil ikke afvise, at hun en dag vender tilbage til rødderne i Vestjylland.

- Det afhænger af, hvilke jobmuligheder der er, når jeg er færdig med studierne, og der skal også være gode jobmuligheder for min partner. Men familiemæssigt vil det passe mig rigtigt godt at være opvokset i Vestjylland, hvor det er rart, at man møder folk man kender på gaden eller kan få en sludder med købmanden, når man er nede for at handle ind. Det sker ikke i København, siger Mathilde Birch.

I første omgang skal hun i gang med at bygge et netværk op blandt fraflyttede lemvigere i hovedstadsområdet, og hun regner med at kunne hente inspiration fra søster-netværket, der det seneste års tid har eksisteret i Aarhus. Her har netværket knapt 270 medlemmer i en Facebook-gruppe, og der har gennem det seneste års tid været arrangeret forskellige events og hyggeaftener for netværkets medlemmer.

- Jeg følger med i, hvad der sker i Facebook-gruppen og jeg har også fået opdateringer fra veninder og bekendte i Aarhus om de aktiviteter, der har været i gruppen der, siger Mathilde Birch.

Ud over Mathilde Birch har Lemvig Kommune også ansat 22-årige Kamilla Lomborg som unge-ambassadør i Aarhus. Hun læser arkæologi ved Aarhus Universitet og overtager det ambassadør-job, Karina Weiland Pedersen har haft i lidt mere end et år. Hun har ønsket at stoppe for at få tid til at skrive speciale.

Der er en helt særlig mentalitet i Vestjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce