Opfordring: Tøm staldene, få sundere grise og spar medicin og tjen penge

Lige nu er der ingen penge i at producere smågrise. Tværtimod. Til gengæld kan det være det rigtigtige tidspunkt at tømme og rengøre staldene og få nye dyr ind, hvis de er sygdomme i besætningen. Det sparer medicin, og giver både en højere pris og større arbejdsglæde. Arkivfoto: Morten Stricker

Opfordring: Tøm staldene, få sundere grise og spar medicin og tjen penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lave priser giver underskud hos svineproducenter. Men samtidig er det billigt at udskifte en besætning med sygdomme - og det giver bonus i længden.

VESTJYLLAND: Gå hjem og overvej, om I vil bruge de lave priser på grise til at tømme og rengøre staldene og få ny dyr ind uden sygdomme.

Sådan lød opfordringen, da Svinerådgivningen og Sagro i sidste uge havde møde med 120 svineproducenter.

Lige nu er svinepriserne så lave, at det koster penge hver dag. Og især producenter af smågrise er hårdt ramt, når de kun får 200 kroner for en 30 kilos gris, som sidste år kostede 500 kroner.

- Derfor er det lige nu et godt tidspunkt at sanere produktionen. Men det koster fortsat penge at indkøbe nye grisesøer, og det kræver likviditet, og at banken vil være med, siger Kjeld Askjær, som er direktør i Svinerådgivningen.

Det er især i besætninger med forskellige luftvejslidelser, det er relevant at udskifte.

- Ved en udskiftning kan en landmand få en højere sundhedsstatus og dermed en højere pris for smågrise, som sælges til opfedning. Samtidig vil medicinforbruget falde, siger Martin Krusborg Jakobsen, der er konsulent ved Svinerådgivningen.

Jacob Skals er medejer af Munkbro Svineavl og formand for faggruppen svin hos Sagro, og han ser endnu en fordel ved at højne besætningens sundhedsstatus.

- Det giver en større stolhed som landmand, når man kan se, at dyrene trives og har det godt. Samtidig er det nemmere, når der er færre syge dyr, siger Jacob Skals.

Fakta
- Det giver en større stolhed som landmand, når man kan se, at dyrene trives og har det godt. Samtidig er det nemmere, når der er færre syre dyr

Jacob Skals, landmand, formand for faggruppe svin hos Sagro

Ikke helt let

En sådan sanering skal dog forberedes godt. Og hvis der er svinebesætninger i nærheden, skal man kende deres sygdomsstatus. For smitten til luftvejssygdomme er luftbåren, og smitter op til syv kilometer væk.

- Hvis der er sygdomme på en gård i nærheden, er der for stor risiko for at blive smittet igen, og så kan det ikke betale sig, siger Martin Krusborg Jakobsen.

Klaus Aakær Olesen, der er konsulent hos Danbred, som formidler nye avlsdyr kender tre-fire aktuelle saneringer af sobesætninger.

- Det sparer medicin, og priserne er højere. Men en sanering kræver så meget forberedelse, så man bør lave en plan, som er klar i skuffen til næste gang, priserne på dyrene er i bund, siger han.

Opfordring: Tøm staldene, få sundere grise og spar medicin og tjen penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce