- Jeg ville ikke have noget imod at sove under en vindmølle

Lørdag er en vemodig dag for 50-årige Tom Laumann, der må sige farvel til den gård, som er gået i arv i generationer. Nu skal der rejses møller i baghaven. Men når den økonomiske gulerod er der, så må man jo slå til, mener han. Foto: Jan Briks

- Jeg ville ikke have noget imod at sove under en vindmølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tom Laumann indgik en frivillig aftale om fire vindmøller i baghaven på den landejendom, der er gået i arv i familien i generationer. Nu skal stuehuset rives ned, men Tom Laumann ville gerne være blevet boende tæt på møllerne.

Råsted: Fire vindmøller splittede sidste år Idom og Råsted. Især i Råsted rasede mange mod det kommende projekt, som mange frygtede ville larme langt ind i baghaven og skæmme i naturen og landskabet.

Og med en sådan stemning i luften, kan det være vanskeligt for de positive røster at udtale sig. Det har Tom Laumann oplevet på egen krop.

Han boede indtil for ganske nyligt på en landejendom få hundrede fra de kommende møller. Landejendommen er gået i arv siden 1930'erne og Tom Laumann overtog boligen i 1999, efter at hans forældre og bedsteforældre havde ejet stedet i flere årtier. Men sidste år valgte han at få erstatning fra Vindteam - siden hen Eurowind, der står bag opførelsen af møllerne, mod at han ikke måtte bo eller overnatte i bygningerne.

- Jamen der var en økonomisk gulerod i det, og så synes jeg egentlig bare, at det var godt for klimaet, siger Tom Laumann, der fik en kompensation fra Eurowind på at flytte ud.

Han ejer stadig jorden på stedet, men stuehus, lade og to staldbygninger bliver væltet, så de ikke skal vedligeholdes. Det er hans eget ønske.

Der kommer dog stadig til at stå et maskinhus og to rundbuehaller, som den 50-årige lastbilchauffør fortsat kan bruge til opbevaring.

Og trods et godt forløb med først Vindteam og siden Eurowind, har Tom Laumann ikke været meget for at dele sin begejstring med naboerne.

- Jeg har holdt mig meget for mig selv for ikke at træde nogle naboer over tæerne og for ikke at lave splid. Jeg føler, at mange at dem, der er positive, ikke har turde stå frem i frygt for at blive hakket ned af dem, der er imod, siger han.

Men nu tager han bladet fra munden:

- Jeg synes, det er super godt både for borgerforening og miljø, og møllerne står da et kanon sted, for der er jo ingen, der kommer til at bo op af dem, siger han.

Jeg har holdt mig meget for mig selv for ikke at træde nogle naboer over tæerne og for ikke at lave splid. Jeg føler, at mange at dem, der er positive, ikke har turde stå frem i frygt for at blive hakket ned af dem, der er imod, siger han.
Tom Laumann, lastbilchauffør
Vindmøllerne er ved at blive rejst få hundrede meter fra huset ved Råsted. Foto: Jan Briks
Vindmøllerne er ved at blive rejst få hundrede meter fra huset ved Råsted. Foto: Jan Briks

Den fædrene gård

Det har dog ikke været helt nemt at afstå stuehuset, som han selv er vokset op i.

- Da Vindteam i sin tid spurgte mig, ringede jeg til min søster, moster og onkel for at få clearet, om det nu var i orden. For mig er det ikke et farvel til familiegården - det er kun et farvel til nogle af bygningerne, og jeg fortryder ikke mit valg, siger Tom Laumann, der 31. december flyttede i nye rammer på Pinvigvej, tre kilometer fra møllerne.

- Men stod det til mig, så ville jeg ligeså gerne være blevet boende, for jeg har ingen problemer med at skulle have møller i baghaven. Det er en politisk ting, at vi ikke må sove tæt på dem, siger han.

Mindestenen er fra hans bedstefars tid. Familien har haft gården siden 1930. Foto: Jan Briks
Mindestenen er fra hans bedstefars tid. Familien har haft gården siden 1930. Foto: Jan Briks

Støj eller ej

Tom Laumann har siden en alder af 18 år været ansat som langturschauffør. Og på turene ned gennem Europa har han flere steder overnattet i nærheden af en vindmølle.

- Jeg har flere gange været på Sjælland for at afhente søer, og der har jeg sovet lige under en mølle, siger han.

Han mener derfor ikke, at frygten for støj er berettiget blandt de tidligere naboer:

- Alle har ret til deres holdning, men jeg har aldrig oplevet støj fra møller som et problem. Jeg synes da, det larmer mere at sove ved siden af en jernbane, siger han.

- Jeg ville ikke have noget imod at sove under en vindmølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce