Frustrationer trods delsejr: Må overnatte i kolonihaver indtil???

Simon Hald, formand for haveforeningen Nyholm, jubler ikke, men han ser det som en lille delsejr, at det nu er slået fast, at det er lovligt at overnatte i haveforeningen. I hvert fald til en lokalplan siger det modsatte. Foto: Johan Gadegaard

Frustrationer trods delsejr: Må overnatte i kolonihaver indtil???

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen har nu slået fast, at ejerne gerne må overnatte i de 34 kolonihaver i Nyholm. Men det vil stoppe, hvis der senere vedtages en lokalplan for haveforeningen, og det frustrerer flere haveejere.

HOLSTEBRO: Det var en delsejr for haveforeningen Nyholm, da byrådet tirsdag vedtog en ny kommuneplan, hvor kolonihavehuse igen må være på 40 kvadratmeter i stedet for 12. Samtidig har kommunen nemlig i et svar til kolonihaveforbundet meddelt, at der må overnattes i kolonihaverne, selv om området er udlagt til daghaver. Først den dag, der bliver vedtaget en lokalplan for området, vil området blive til daghaver.

Simon Hald, der er formand for haveforeningen Nyholm, anser det som en lille delsejr.

- Jeg vil ikke juble, men jeg synes da, at vi er kommet et stykke i forhold til udgangspunktet, hvor vi ikke måtte overnatte, siger Simon Hald.

- Nu glæder jeg mig til sommer og til at kunne overnatte i mit havehus. Jeg skal have bruseren sat op, og jeg skal have sat zinktagrender på mit havehus, siger Simon Hald om sit hus, hvor han har holdt igen med arbejdet.

- Men der er fortsat meget, som ikke er afklaret omkring vores fremtid, siger Simon Hald, der ser frem til et afklarende møde med borgmesteren.

Haveforeningen har allerede i år kunnet konstatere, at ingen vil købe et hus i Nyholm, så længe området var udlagt til daghaver.

Over 20 medlemmer fra haveforeningen var mødt op til tirsdagens byrådsmøde.

Og efter mødet mener flere fortsat, at haverne fortsat vil være usælgelige, fordi der ligger en trussel om en lokalplan med status som daghaver, så nye haveejere efter den tid ikke må overnatte.

Flere medlemmer, som ikke ønsker at stå frem med navn, frygter, at ordet "daghaver" i kommuneplanen vil gøre området værdiløs på sigt. Og at de på et tidspunkt kan blive tvunget til at sælge området til kommunen. Arla har for år tilbage budt fem millioner kroner for haveforeningen på 2,5 hektar, som ligger i et erhvervsområde og grænser op til Arla og Bilka.

- Vi skal have et bestyrelsemøde, og så skal vi have indkaldt til et medlemsmøde, hvor vi kan drøfte situationen, siger Simon Hald.

Tilfredshed i byrådet

Det er af hensyn til støjkrav til Arla, at området i kommuneplanen i 2013 blev ændret til daghaver, fordi det giver en højere støjgrænse. Men det undrer haveejerne.

- Vi hører stort set aldrig støj fra Arla, og vi har aldrig haft problemer med Arla og støj. Det er nærmest deres vimpler, som man hører mest. Så er det svært at forstå, at de skulle have behov for en høj støjgrænse, siger Simon Hald.

Kommunen er dog ikke miljømyndighed for Arla Food.

- Derfor har vi ikke mulighed for at gå i dialog med Arla om støjen, sagde Karsten Filsø (SF) på byrådsmødet.

På byrådsmødet var der generel tilfredshed over, at der igen kan overnattes i haveforeningen.

- Med redegørelsen er det slået fast, at den anvendelse, som der har været i kolonihaven i over 50 år, kan fortsætte så længe, der ikke er vedtaget en ny lokalplan, sagde Svend Ørgaard, gruppeformand for Socialdemokratiet.

Kommuneplanen angiver dog fortsat den langsigtede intention for området.

- Der er tidligere givet tilbud om at flytte kolonihaven til et nyt område, og det bør fortsat gælde, sagde Jens Kristian Hedegaard (V), gruppeformand for Venstre.

Frustrationer trods delsejr: Må overnatte i kolonihaver indtil???

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce