Over 1200 laks fanget i Storåen i år - 900 blev genudsat

Mandag den 15. oktober var sidste dag, der må fiskes efter laks og ørreder i Storåen i år - som her nær Skærum Mølle. I tilløbene - og her er især Vegen Å og Råsted Lilleå interessante - må der fortsat fiskes til den 31. oktober. Foto: Johan Gadegaard

Over 1200 laks fanget i Storåen i år - 900 blev genudsat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods en noget træg start endte lystfiskerne med at fange 1200 laks i Storåen i 2018. Tre ud af fire er dog genudsat i åen.

HOLSTEBRO: Efter seks måneder er det nu ikke længere tilladt at fange laks i Storåen. Omkring 1250 laks er der fanget, når det endelige tal er gjort op.

Og mange lystfiskere har været ude med fluestangen i de seneste dage.

- Det er altid noget særligt, når sæsonen starter, og når den lukker, og så er mange ude. Oveni er det noget fantastisk vejr, siger Gunnar Pedersen, formand for Holstebro og Omegns Fiskeriforening (HOF), der også selv var ude med fiskestangen mandag eftermiddag.

Sæsonen har været speciel. Der blev fanget relativ få laks de første måneder, og det betød, at årets kvote på 220 laks over 75 centimeter først var fanget midt i august.

- Årsagen kan være, at laksen er trukket sent op i åen i år, siger Gunnar Pedersen.

Der er heller ikke fanget nogle af de helt stor laks på 16-18 kilo i år. Den største er på 14 kilo og 114 centimeter lang.

- Det er formentlig tilfældigt, for der er ikke særlig mange af de helt store laks, siger Gunnar Pedersen.

Til gengæld er der kun fanget en tredjedel af kvoten på 250 laks under 75 centimeter. Året var også præget af en meget varm periode i juli, hvor vandet i Storåen var så varmt, at biologerne frarådede fiskeri, fordi genudsatte fisk har svært ved overleve i lunt vand.

Fiskene skal tælles

I løbet af efteråret er der fanget mange laks. I denne weekend blev der genudsat 16 laks om lørdagen og det samme søndag.

Alle fangster af laks skal indberettes på svstoraa.dk, hvor der også registreres fangster af havørred, hvor halvdelen af de fangede 326 ørreder er genudsat.

- Bestanden er presset, og derfor vælger mange at genudsætte havørreder, siger Gunnar Pedersen.

Både formanden og andre bliver snart klogere på laksebestanden i Storåen.

Hvert tredje år "tæller" DTU Aqua laksebestanden, og det sker ved at elfiske og dermed fange og mærke alle laks på en strækning. 14 dage efter elfiskes der igen på samme strækning, og ved at tælle gengangere, kan det beregnes, hvor mange laks der cirka er i åen.

- Min fornemmelse er, at antallet er stabilt, men det bliver spændende at se, siger Gunnar Pedersen.

Over 1200 laks fanget i Storåen i år - 900 blev genudsat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce