Rapport: Et nyt ulvepar hvert år i Jylland


Rapport: Et nyt ulvepar hvert år i Jylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere konkluderer i ny rapport, at Danmark kan forvente mindst et nyt ulvepar med unger hvert år. Det gør blot dyreavlere i Ulfborg endnu mere kritiske over for ulven.

VESTJYLLAND: Landet skal forvente at få et nyt ulvepar med unger hvert år, efter det første ulvepar fik otte unger i de vestjyske skove, øst for Ulfborg i foråret 2017.

Det er én af konklusionerne i en ny rapport om "Ulve i Danmark 2012-2017", som er forfattet af en gruppe forskere ved Aarhus Universitet, som følger ulvenes færd og udvikling i Danmark.

- Vi vurderer, at der vil komme mindst et nyt ulvepar hvert år, siger Peter Sunde, der er seniorforsker ved Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet (DCE).

Udsigten til en så hastig stigning i ulvebestanden gør blot kritikerne endnu mere skeptiske.

- Så er det meste af Jylland jo dækket. Det er en kæmpe udfordring, kommenterer Caspar Erik Rostbøll, der bor midt i ulvezonen ved Ulfborg, hvor han har en kødkvægbesætning til naturpleje. Han mener ikke, det er nok, at politikerne giver lov til at skyde ulven, hvis den står i en indhegning eller er ved at æde hunden på gårdpladsen. Danmark bør være ulvefrit.

- Hvor skal ulven søge hen? Vi har ikke som i USA en nationalpark, hvor vi kan drive den tilbage til. Samtidig er Vestjylland det mest husdyrtætte område i Danmark. Ulven kan ikke løbe 100 meter i lige linje uden at passere en dyreindhegning, pointerer Casper Erik Rostbøll.

Stor uenighed

Til gengæld er byrådsmedlem Karsten Filsø (SF), der også bor ved Stråsø Plantage, ikke skræmt over udsigten til flere ulvepar i Danmark.

- Jeg anerkender fuldt ud, at der skal findes effektive løsninger, så landmænd kan have deres dyrehold i fred. Men det er ikke menneskers frygt for ulv, der skal bestemme, at vi ikke skal have ulve i landet, siger Filsø.

Han accepterer dog, at det kan være nødvendigt at regulere ulve, og at EU-reglerne bliver lempet.

- Jeg vil ikke have noget imod, at man skyder enkelte ulve, men der skal bestemt ikke være fri jagt på ulve. Det er staten, der skal stå for regulering af ulve, siger Karsten Filsø.

Peter Hellen, fårehyrde hos Storålam, der har mistet mellem 50 og 100 får og lam til ulvene, er til gengæld skeptisk over for flere ulve.

- Det er fint med ulve, så længe de holder sig til skovene og ikke skambider og æder vore får. Men vi skal have lov at regulere de ulve, som angriber husdyr, siger Peter Hellen.

- Erfaringer fra Sverige og Norge er, at cirka halvdelen af ulvene lever af vildt, mens den anden halvdel angriber husdyr, når det er muligt, tilføjer han.

Fire ulve er døde

Forskerne konkluderer også, at ulvene har haft en høj dødelighed i Danmark. Der er tre tilbage af de otte ulve, som er indvandret til Danmark, og dermed er fire ulve døde ud over Thy-ulven, som blev fundet død i 2012.

- Vi vurderer, at de fire ulve er døde, for der er ikke fundet spor efter dem i lang tid, og de er heller ikke genindvandret i Tyskland, siger Peter Sunde.

Han vil dog ikke gisne om, hvor vidt de fire ulve har lidt en naturlig død, eller de er blevet skudt eller på anden måde aflivet.

- Det vil jeg overlade til andre, siger Peter Sunde.

Rapport: Et nyt ulvepar hvert år i Jylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce