SF'er var præsident for millioner

I to år har byrådsmedlem Karsten Filsø (SF) haft visitkort med en tittel som president. Det har været krævende, men nu er det slut. Arkivfoto: Johan Gadegaard

SF'er var præsident for millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et visitkort med en titel som præsident kan åbne døre. Det konstaterer Karsten Filsø, som for nylig er fratrådt efter to år i ledelsen for en række kystkommuner i seks lande - og med fem millioner indbyggere.

ULFBORG: Karsten Filsø (SF) overtog for to år siden præsidentposten i Kimo fra en person fra de Ydre Hebrider, som ligger nordvest for Skotland. For en uge siden overlod han posten til en hollænder. Sådan skifter det, når man står i spidsen for en international organisation for kommuner spredt på en række lande i Nordeuropa.

- Det har været meningsfuldt og spændende, men jeg har også brugt meget tid på det, siger Karsten Filsø.

Som præsident har han været til møder i EU og han har mødt ministre. Og her har han set, at det ikke er helt uden betydning, at der står "president" på visitkortet.

- Det er lidt pudsigt, men jeg har kunnet konstatere, at det åbner døre, når man har president som titel og kan sige, at man repræsenterer 70 kommuner med fem millioner indbyggere, siger Karsten Filsø.  

Blandt byrådskolleger i Holstebro er titlen som president også blevet bemærket. Men mest med godmodigt drilleri.

- Det er næsten som om, man er halvkongelig, når man har en titel som præsident, griner SF'eren.

Til gengæld oplever han ikke, at den titel, som han nu har sagt farvel til, har givet speciel anerkendelse i Ulfborg, hvor han er opvokset og bor.

- Der skal mere til at imponere dem. Det går mere op i, hvordan jeg forholder mig til lokale sager, siger Karsten Filsø.

Kimo står for "Kommunernes Internationale Miljø Organisation", der har som mål at mindste mængderne af affald i havet fra både skibe, boreplatforme og andre kilder. Navnet Kimo bruges også på engelsk, og medlemmerne er kystkommuner i Nordeuropa.

- Det er vore kyster og strande, som bliver forurenet, når der bliver smidt affald i havet - og herunder olie og paraffin, siger Karsten Filsø.

Der er lavet en international aftale om, at skibe må rense tanke for paraffin på havet men skal gøre det i havne - og i Danmark er det nu staten, der betaler, hvis strande skal renses for paraffin.

- Til gengæld betaler vi fortsat statsafgift af affald, når vi renser standene. Det gælder også det affald, som fiskere tager med i land, siger Filsø.

Netop det at motivere fiskere til at tage det affald i fiskenet med i land, har Kimo arbejdet med under den vestjyske president.

- I Holland og Belgien er man nået langt med "Fishing for litter" ("fiskeri efter affald"). Fiskere har dér bjærget over 4.000 tons affald i havene, siger Filsø.

Resultater - og lidt optimisme

Karsten Filsø er tilfreds med de nåede resultater - samtidig med, at der stadigt er meget at arbejde med.

- Vi har fået en aftale om, at alle containere skal vejes, når et skib bliver læsset og de tunge placeres i bunden. Dermed skal vi undgå, at der årligt tabes 10.000 containere, som både giver risiko for påsejlinger og ender som affald, siger Karsten Filsø.

Kimo har også en bevågenhed på mindre russiske tankskibe som omlæsser olie til større tankskibe nær Frederikshavn og Kalundborg.

- Der arbejder vi på at få et skrappere beredskab og få bedre styr på udslip af oliedampe og gasser, siger Karsten Filsø.

Organisationen har også et godt øje til de store krydstogtskibe, som sejler rundt.

- Når de ligger i havne arbejder vi på, at motorerne skal slukkes, og de i stedet skal bruge strøm, for at mindske forureningen. Og på havene sender de en frygtelig masser balloner til vejrs, som ender i havet, og som vi finder rester af på strandene.

For nylig var Filsø til en konference på Malta om havmiljø, som giver ham en vis optimisme.

- Her deltog ministre fra lande som Kina, Indien og Indonesien, og det flytter for alvor noget, når de begynder at stille krav til skibenes håndtering af affald, siger Karsten Filsø.  

Som president har også været i skærsilden i en strid mellem medlemmerne - nemlig om økonomi og om Kimos sekretariat, der siden starten har ligget på Shetlandsøerne.

- Det fik vi løst ved at lave et udbud, hvor fire kommuner bød ind. Dermed kom der ro om den sag - og sekretariatet blev på Shetlandsøerne, siger Filsø. 

SF'er var præsident for millioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce