Sag om meteorit har slået flere kolbøtter

Jens Jørgen Olesen var gået forbi denne jernklump i månedsvis på Hjerl Hede - før han kiggede nærmere på den mulige meteorit, som han torsdag afleverede til undersøgelse på Naturhistorisk Museum. Privatfoto: Jens Jørgen Olesen

Sag om meteorit har slået flere kolbøtter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jens Jørgen Olesen havde næsten opgivet, at det var en meteorit, som han før jul fandt ved Hjerl Hede. Men efter at have afleveret "stenen" på Naturhistorisk Museum, er han optimistisk igen.

VINDERUP: I starten af december fandt Jens Jørgen Olesen en mulig meteorit på Hjerl Hede, hvor han arbejder med gamle håndværk. Og torsdag kørte han til Naturhistorisk Museum i København, hvor han afleverede det, der kan være en meteorit fra det ydre rum, til Martin Bizzarro, som er professor og landets ypperste ekspert i meteoritter.

- De virkede ret begejstrede - og mere end jeg turde håbe på. Og de går nu i gang med at undersøge, om det virkelig er en jernmeteorit, siger Jens Jørgen Olesen, som så en del af museets meteoritsamling.

- De var meget forskellige, og der var også nogle, som lignede den, som jeg havde med, siger Jens Jørgen Olesen.

Han var fuld af optimisme, da han i december fandt en "jernklump", som havde ligget i årevis i en bunke ved Hjerl Hede. Og hvor Ole J. Knuden fra Aarhus Universitet i første omgang vurderede, at det med rimelig sandsynlighed var en meteorit.

De første dage var Jens Jørgen Olesen så spændt, at det gik ud over nattesøvnen.

- Men siden blev jeg mere skeptisk. Jeg foretog en lille ætseprøve af overfladen og kom i tvivl. Og troede efterhånden ikke rigtig på det mere, siger den 60-årige mand.

Bedre blev det ikke, da stenen blev diskuteret i et forum på nettet - som konkluderer, at det ikke var en meteorit - uden at have set det, der enten er en klump jern eller en jernmeteorit.

- Mange har hen over julen spurgt til den, og der har jeg nok også selv snakket den lidt ned, siger Jens Jørgen Olesen, der bor i Thy.

Kriller i maven igen

Efter besøget i København har sagen igen taget en koldbøtte.

- Nu har jeg fået kriller tilbage i maven igen, siger Jens Jørgen Olesen.

Professor Martin Bizzarro vil nu undersøge den mulige meteorit nærmere.

- Jeg skal have lavet nogle analyser, og det vil tage nogle uger, før jeg har et svar, siger Martin Bizzarro.

Skulle det vise sig at være en meteorit, er den især interessant, hvis den er faldet ned i Danmark. Men især i Sydamerika er der fundet så mange meteoritter, at de handles, og så er den mindre interessant.

Sag om meteorit har slået flere kolbøtter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce