Statens pegefinger: Museumsgenstande ramt af skimmel - behov for nyt magasin

Kulturministeriet kræver en plan for, hvad der skal ske, og hvordan man vil finde pengene til at sikre museumsgenstande på Holstebro Kommunes museer. Både bygninger på Hjerl Hede og ting mugner i fugtige magasiner. Arkivfoto: Jørgen Kirk

Statens pegefinger: Museumsgenstande ramt af skimmel - behov for nyt magasin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kulturstyrelsen kræver, at museerne i Holstebro fremlægger planer for sikring af bygninger på Hjerl Hede og sikring af museumsgenstande, der ikke er opbevaret godt nok.

Holstebro: De kulturhistoriske Museer skal fremlægge en plan for, hvordan bygninger på Hjerl Hede istandsættes, men også for opbevaring af genstande, hvor 33 procent er i en stand, så de er behandlingskrævet og to procent er svært skadet.

Det kræver Kulturstyrelsen efter et besøg og en kvalitetsvurdering af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, som omfatter Strandingsmuseet, Hjerl Hede og Holstebro Museum.

Hjerl Hede har årligt 400.000 kroner til at vedligeholde bygninger, men behovet er det dobbelte. Oveni skal der bruges 15 millioner kroner til istandsættelse over ti år. Og her forlanger Kulturstyrelsen både en plan, og at museet finder de nødvendige midler.

- I nogle år er der brugt for få penge til vedligeholdelse på Hjerl Hede, og det går hurtigt den forkerte vej i gamle bygninger, hvis et tag er utæt, siger Holger Hedegaard, der er næstformand i museernes bestyrelse.

Han fastholder dog, at Hjerl Hede er på rette vej igen:

- Flere bygninger har fået nyt tag, og kroen er sat i stand. Næste år bliver den store vindmølle sat op igen, og vi har fået fondsmidler til at istandsætte præstegården, siger Holger Hedegaard.

Han var med rundt den dag, hvor Kulturstyrelsen var på besøg, og der var tilfredshed med det nye Strandingsmuseum og nybyggeriet i Holstebro:

- Generelt var det et positivt besøg. Ledelsen har styr på det, og vi er længere end mange andre museer med registrering og sortering af genstande, siger Holger Hedegaard og tilføjer:

- Men det ville være dejligt, hvis styrelsen også havde penge med, når det stiller krav.

Når tingene ruster og rådner
Uddrag af "Kvalitetsvurdering af De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune":"Museet er dog fortsat udfordret af mangelfulde bevaringsforhold i sine magasiner. Samtidig er det en bevaringsmæssig udfordring at drive et frilandsmuseum med historiske bygninger, hvor skadedyr, fugtproblemer og den naturlige nedbrydning skal begrænses samtidig med, at husene er i brug."

De tre museer, Hjerl Hede, Strandingsmuseet og Holstebro Museum, har 44 ansatte, heraf 17,5 akademikere. Frivillige udfører anslået 20 årsværk.

De tre museer havde 119.464 gæster i 2017, som lagde 17,7 millioner kroner. Staten yder tilskud på 5,6 millioner kroner og Holstebro Kommune 7,1 millioner kroner årligt.

I rapporten vurderes museernes forskning generelt højt. Undtagen marinarkæologi (fund i hav og fjord), som museet har ansvar for.

Kilde: Kvalitetsvurdering fra Slots- og kulturstyrelsen, Kulturministeriet.

For dårligt magasin

Kulturstyrelsen kræver også en løsning for opbevaringsmagasiner for de museumsgenstande, som ikke er udstillet.

Det nuværende magasin på Mads Bjerres Vej har været ramt af skimmel, som er ført med ind fra et nu lukket magasin og har spredt sig. Magasinet har været lukket for adgang hen over sommeren, mens tingene er blevet afrenset.

- Tingene har været opbevaret på en fugtig landejendom, og det nuværende magasin er heller ikke er klimastyret, siger Holger Hedegaard.

For få år siden var Holstebro med i planerne om et nyt fælles museumsmagasin for flere kommuner i Limfjordsområdet. Det skulle ligge i Skive Kommune, men blev opgivet på grund af krav om deponering af et millionbeløb.

Ved Hjerl Hede er der et nyere magasin, hvor der dog ikke er sikret den korrekte luftfugtighed til opbevaring af gamle ting.

- Der er afsat penge, så denne bygning nu bliver klimastyret, siger Holger Hedegaard.

Der er behov for yderligere 1000 kvadratmeter magasin til genstande fra især Holstebro Museum, som ikke er forsvarligt opbevaret.

- Vi har en plan i skuffen om et ekstra magasin ved Hjerl Hede. Men vi skal først have fundet pengene, siger Holger Hedegaard.

Et magasin er en hal uden vinduer, og som ikke er isoleret ned mod jorden for at holde en stabil lav temperatur. En sådan hal vil koste cirka seks millioner kroner.

- Det er en stor opgave at passe på tingene, og vi gør det så godt, som vi kan, siger han.

Statens pegefinger: Museumsgenstande ramt af skimmel - behov for nyt magasin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce