Derfor vil alle flytte statslige arbejdspladser til provinsen


Derfor vil alle flytte statslige arbejdspladser til provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landdistrikternes Fællesråd havde i går kaldt til høring på Christiansborg om udflytning af statslige arbejdspladser.

Udflytning: De var lidt alene, de to fagforeningskvinder, Sara Vergo fra DJØF Offentlig og Rita Bundgaard fra HK Stat, da Landiistrikternes Fællesråd i går havde kaldt til høring på Christiansborg om udflytning af statslige arbejdspladser. De var i mindretal i Landstingssalen, hvor lokalpolitikere og udflyttede og indflyttede medarbejdere og chefer fyldte godt og var klart positive over for tanken om statslige arbejdspladser i provinsen.

Den dagsorden, den smalle Venstre-regering stod noget alene med i oktober 2015, dengang med nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, (V), i spidsen, er i dag nærmest som at sparke en åben dør ind, og der var, ud over fra tillidsfolkene, ros hele vejen rundt. Også fra lokale socialdemokrater og sågar fra en socialdemokratisk MF'er, Kaare Dybvad.

Inden for den kommende uge er regeringen, nu med innovationsminister Sophie Løhde, (V), i front klar til at flytte og etablere flere tusinde arbejdspladser i provinsen. Det får høringen ingen indflydelse på. Løhde har planen næsten klar og vil fortsætte med at etablere klynger af statslige arbejdspladser, ligesom hun godt kan se, hvor der er hvide pletter på danmarkskortet. Dem, der ikke fik sidst.

Det fortalte hun avisen Danmark i sidste uge, hvor hun også sagde, at regeringen flytter arbejdspladser, ikke medarbejdere.

I går havde de ud- og indflyttede ordet. Hør, hvad de sagde:

1
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) stod i spidsen for første runde af udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen. Her er han på besøg i Nævnenes Hus i Viborg, flankeret af direktør Christian Lützen og kommende Viborg-borgmester Ulrik Wilbek (V). Foto: Morten Dueholm

Christian Lützen, direktør i Nævnenes Hus i Viborg:

- Vi må erkende og anerkende, at vi mister erfaring, når vi flytter statslige arbejdspladser. Jeg siger bevidst erfaring og ikke kompetence, fordi de nye medarbejdere er kompetente nok, de har bare ikke erfaringen. Derfor har det kostet på både produktivitet og produktion, men allerede i 2018 kan vi se, at vi på nogle områder kommer til at ligge højere, end vi gjorde før.

2

Lone Saaby, direktør Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg. Sikkerhedsstyrelsen flyttede allerede til Esbjerg i 00'erne, som de første og blev udvidet sidste år:

- Det er altså vigtigt at huske, når man taler udflytninger, at der er utroligt mange faciliteter i provinsen. Der er altså også træk-og-slip i Esbjerg, vi er ikke flyttet ud på en bar mark. Vi flytter ud, fordi det giver mening og fordi vi får en høj kvalitet for en billig penge. Og det var vist sig at være let at rekruttere.

- Men det kræver en stærk styring og et stærkt ledelsesmæssigt fokus at flytte. Ellers glider det.

3

Sara Vergo, formand for DJØF Offentlig:

- Jeg elsker provinsen, bor selv i Vordingborg og kender alle udfordringerne. Alligevel tillader jeg mig at være kritisk, for vi skal have en klog offentlig sektor. Og gu' fanden er der da træk-og-slip i Esbjerg. Og i Vordingborg. Det er ikke det, det handler om. Men det spiller en rolle for mine medlemmer, at de har attraktive karrieremuligheder. Derfor opfordrer jeg til at skabe klynger, som giver et fagligt miljø. Og forberede processen ordentligt. Men hvis det fortsætter, som en "on-going"-proces med at flytte arbejdspladser, mister vi medarbejdere i staten. Så søger de over i det private arbejdsmarked.

- Hvis man vil flytte mennesker, skal man gøre det attraktivt at flytte.

4

Susanne Winther-Nielsen, HK'er i Erhvervsstyrelsen i Nykøbing Falster:

- Der gik en måned, fra vi fik at vide, at vi skulle flytte til vi fik at vide, hvem der skulle flytte. Vi havde samtidig en fyringsrunde. Det var hårdt. Da jeg fik at vide, at jeg skulle til Nykøbing, tænkte jeg. Det må jeg finde ud af. Jeg kunne godt se på min dåbsattest, at det ville være svært at finde nyt job.

- Jeg er single og har taget min gamle mor med til Nykøbing. Med det samme blev jeg shanghai'et til Erhvervs- og Turistforeningen, så jeg har lært mange at kende.

- Men jeg er gået ned i løn, har mistet det tillæg, jeg fik for at arbejde i København. Her behøvede man ikke at være så fedtet.

 

5

Rita Bundgaard, formand HK Stat:

- Hvis man vil have et Danmark i balance, skal man også behandle sine medarbejdere ordentligt. Jeg er både formand for dem, der er flyttet, og for dem, der har mistet deres job i København. Det er mennesker, vi taler om. Mennesker, der er glade for deres job, og i det mindste bør man da have empati for dem, der skal flytte.

6

Arne Boelt, borgmester i Hjørring, (S):

- Vi lever altså i en globaliseret verden, og heroppe er vi vant til at se arbejdspladser blive flyttet. Hvor medarbejderne ikke bliver spurgt, om de vil flytte med. Og vores unge ved godt, at de skal flytte sig, hvis de vil have uddannelse eller job. Som vi siger heroppe. Hvis vi kan køre dertil inden for en times tid, regner vi det ikke for noget.

- Så nogle gange skulle vi tænke lidt mere på, hvad der er nødvendigt for vores land. End hvad der er nødvendigt for den enkelte.

Derfor vil alle flytte statslige arbejdspladser til provinsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce