På en mark ved Lillebælt skal skabes et nationalt og internationalt forskermiljø, hvor styring og udnyttelse af bæredygtig energi skal udtænkes. Kollegier, uddannelsesfaciliteter og mindre procesanlæg skal give de realistiske rammer.
Gudsø: Med klimaeksperternes seneste udmeldinger truende i baghovedet gav det mening, at champagnen fik lov at springe i en kold ridehal mellem Fredericia og Kolding tirsdag middag. Her præsenterede initiativtagerne bag Center Danmark deres ambitiøse plan om at etablere et forsknings- og testcenter, der skal bane vejen for den grønne omstilling.
I fire år har initiativtager Henrik Thorsen fra Fredericia haft drømmen om et testcenter af omstilling til grøn energi, og ideerne begyndte for alvor at tage form, da Danmarks Tekniske Universitet for to år siden kom ind over projektet. Siden koblede energikoncernen Ewii A/S sig på, og tirsdag kunne planerne præsenteres for offentligheden.
- Vi har holdt kortene tæt til kroppen, men har nu været ude at præsentere ideen flere steder, og vi er blevet mødt med en enorm opbakning. Så vi er meget optimistiske i forhold til at få finansieringen på plads, siger Henrik Thorsen, der har mødtes med energi-, klima-, og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V), og han har vist stor interesse og velvilje.
Der er tale om samlede investeringer på en halv milliard kroner, og selv om finansieringen ikke er på plads krone til krone, garanterer både Henrik Thorsen, DTU og Ewii, at Center Danmark bliver realiseret.
- Vi har de første tilsagn, og vi har ansøgninger inde hos store fonde. Vi er så vidt, at vi har haft Jan Utzon ude at se på omgivelserne, så vi kan få et forslag til, hvordan der kan bygges. Det skal være bæredygtigt og grønt. Vi placerer det i et meget smukt område, så det skal være et byggeri, der passer ind, siger Henrik Thorsen.
Centret bliver placeret på grænsen mellem Fredericia og Kolding Kommuner, der bakker fuldt op.
- Jeg synes, det er fantastisk, at man netop her, hvor det oprindelig var tænkt, at Danmarks første atomkraftværk skulle placeres, nu placerer et center, der har en helt grøn dagsorden. Det er tankevækkende, siger formand for miljø- og teknikudvalget i Fredericia Kommune, Christian Bro (S).
Centret får både et nationalt og internationalt sigte, lover professor og centerleder fra DTU Henrik Madsen.
- For nylig havde vi besøg af forskere fra Australien, USA, Korea og Indonesien for at drøfte de problemstillinger, som vi vil have fokus på i centret. Så vi ved, at der internationalt er sigte på, hvordan vi får sikret den grønne omstilling, siger Henrik Madsen.
Populært sagt handler det om at vende forbrugernes mønster på hovedet. I dag står vindmøllerne stille, hvis det blæser for meget, fordi det ikke er muligt at afsætte energien eller lagre den. Det skal ændres, fastslår han.
- Det giver måske et øget energiforbrug, men gevinsten er en CO2-reduktion. Og det er der, vores sigte skal være, siger Henrik Madsen.
Ewii forudser en kæmpe stigning i efterspørgslen på strøm de kommende år, og skal udgifterne ikke eksplodere, skal der tænkes klogt, påpeger direktør Lars Binderup Bjørn som et af argumenterne for, at Ewii har involveret sig i Center Danmark.
- Hvis vi ikke finder på kloge løsninger, skal vi ud at investere milliarder for at kunne efterkomme behovet for strøm, og det vil blive dyrt for forbrugerne. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt kommer i gang med at forske og teste nye løsninger, siger han.
Der er opstået en fejl:
Beskeden er sendt.